Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Elbolagen har haft fullt upp med att reparera ellinjer – Nådendalsfarled avstängd efter att högspänningsledning fallit i havet

Från 2021
Träd röjs från elledningar efter snöstormen Toini - Spela upp på Arenan

Elbolagen arbetar för fullt i Åboland och Egentliga Finland med att reparera ellinjer så att alla ska få tillbaka strömmen efter snöstormen Toini.

I Rimito i Nådendal har två master till en högspänningsledning fallit i havet och en tredje är skadad. Farleden mellan Luonnonmaa och Rimito är avstängd vid Kotkanaukko och Sjöbevakningen övervakar farleden.

Förvriden metall ligger på en snöig mark efter att masten till en högspänningsledning gått av i en vinterstorm.
Bildtext Masterna föll i snöstormen på tisdag kväll.
Bild: YLE / Päivi Leppänen

Enligt Jörgen Dahlqvist, som ansvarar för driftsverksamheten på Caruna, föll masterna sent på tisdag kväll. Enligt honom är orsaken ännu oklar, men Caruna misstänker att tung snö är en delorsak.

- Ellinjen är byggd 1986, så fackverksmasten i metall borde ännu vara i gott skick. Två ledningar gick av och masterna på motsatta stranden gav vika, säger Dahlqvist.

Enligt Dahlqvist är högspänningsledningar svåra att reparera och arbetet kommer att räcka länge.

Farleden mellan Rimito och Luonnonmaa är avstängd

5,5 metersfarleden Tervi-Särkkä-Nådendal är nu avstängd vid Kotkanaukko efter att högspänningsledningen fallit i havet.

En mast till en högspänningsledning har gått av, och ledningarna ligger i vattnet.
Bildtext Då masten gått av ligger elledningarna i vattnet.
Bild: Länsi-Suomen merivartiosto/Västra Finlands sjöbevakningssektion

- Vår patrullbåt är på plats och förhindrar ytterligare farosituationer. Dessutom har vi varnat yrkesfiskarna i närområdet om att farleden är avstängd, så att de kan välja en annan rutt, säger ledningscentralsofficer Lars Saarinen på sjöräddningscentralen i Åbo.

Reparationsarbetena räcker enligt Sjöbevakningen uppskattningsvis 20-40 timmar, varefter farleden kan öppnas. Arbetena med själva högspänningsledningen räcker betydligt längre. Hushållen i Rimito har redan fått tillbaka strömmen då elektriciteten kunde distribueras andra vägar.

En patrullbåt från Sjöbevakningen kör i ett sund en dimmig vinterdag.
Bildtext Sjöbevakningen övervakar sundet.
Bild: Päivi Leppänen / Yle

Artikeln baserar delvis sig på Voimalinja kaatunut Toini-myrskyn seurauksena Naantalissa – kaksi pylvästä nurin, kolmas vaurioitunut skriven av Johanna Lehtola.

På andra språk

Diskussion om artikeln