Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Kampanjen #anställunga är viktigare än någonsin" – kontakten mellan arbetsgivare och sommarjobbare flyttar ut på nätet

Från 2021
Uppdaterad 14.01.2021 08:31.
två personer håller i sina mobiltelefoner
Bildtext I år blir det inga rekryteringsmässor där unga sommarjobbare och arbetsgivare kan mötas. Därför vill Österbottens handelskammare föra samman unga och företagen på nätet. Arkivbild.
Bild: Yle/Roy Fogde

Österbottens handelskammare startar för fjärde gången kampanjen #anställunga. Hittills är ett trettiotal företag med i kampanjen, säger handelskammarens direktör Paula Erkkilä. Och suget efter arbetskraft är stort.

Österbottens handelskammare vill utmana företagen i Österbotten och Mellersta Österbotten att erbjuda sommarjobb åt ungdomar. Det gör handelskammaren genom kampanjen #anställunga.

I år kan arbetsgivare och arbetssökande ungdomar inte träffas på mässor och andra rekryteringstillfällen.

– Alla företag behöver så mycket synlighet som möjligt för att nå de unga, och här vill vi gärna hjälpa företagen, säger Österbottens handelskammares direktör Paula Erkkilä.

Porträttfoto av kvinna i mörk kostym som tittar in i kameran och ler.
Bildtext Kampanjen är viktigare än någonsin, nu när unga och företagen inte kan mötas fysiskt säger Paula Erkkilä.
Bild: Jan Sandvik

Lika stort behov av sommarjobbare som vanligt

Trots den pågående coronapandemin ser behovet av semestervikarier ut att vara lika stort som vanligt säger Erkkilä. Behovet är avsevärt större än förra året, när hälften av företagen hoppade av kampanjen.

– Det ser ut att bli ett bra år. Vi har redan ett trettiotal arbetsgivare med i kampanjen och 3 500 arbetsplatser att erbjuda, trots att kampanjen nyss startat, säger Erkkilä.

Förra året var 180 arbetsgivare med från början och det fanns ungefär 6 500 arbetsplatser. Men den allmänna oron gjorde att många hoppade av.

– Det fanns en allmän oro i samhället och man visste inte hur man skulle hantera pandemin. Nu har vi lärt oss att använda munskydd, jobba på distans och organisera jobbet på ett coronasäkert vis. Det är lättare än förra året, säger Erkkilä.

Sök jobb via nätportalen

Den som vill söka ett sommarjobb kan gå in på handelskammarens sida där alla arbetsplatser och arbetsgivare finns listade.

Erkkilä säger att de flesta branscher finns representerade på sidan, industri, service och handel, hälsovård och även kommunernas lediga sommarjobb.

– Där finns länkar till företagens rekryteringssidor eller kontaktuppgifter. Jag utmanar alla företagare att delta så att vi kan samla alla sommarjobb på samma ställe, säger Erkkilä.

Det är viktigt att vara snabb påpekar Erkkilä.

– De första ansökningstiderna löper ut redan på fredag, så man ska söka så snart man hittat ett intressant jobb. Företagen har sagt att de rekryterar så snart de hittar lämpliga sökande, säger Paula Erkkilä.

Diskussion om artikeln