Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Drömhuset är byggt av lera, betong och halm - Nykarlebybor bygger, återvinner och odlar som livsstil

Från 2021
Vardagsrum med öppen spis.
Bildtext Mycket av materialen i huset är återvunna eller närproducerade.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

För Khalid och Jennie Wikström i Nykarleby har byggandet av ett friskt och miljövänligt hus blivit en livsstil. De har suttit och silat halm, sågat ut blommor i skåpdörrarna i köket och hämtat ett lastbilslass med lera - och nu trivs de i sitt projekt som värms med jord, sol och ved.

Matbord.
Bildtext För att leran på väggarna inte ska spricka eller ramla av krävs att man får ihop rätt mängd lera, sand och halm.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

År 2012 började paret bygga sitt hus som skulle bli ovanligt med österbottniska mått mätt. Miljötänket genomsyrar allt i huset.

- Det är grunden i hela bygget, det har varit en dröm från början att hitta miljövänliga material och få ett friskt och fräscht hus, säger Khalid Wikström.

Väggarna i huset består av träull och betong och är 60 cm tjocka. På utsidan är det kalkputs, på insidan lera från byn där huset finns, Soklot.

- Ibland har man tur och hittar saker och ting i närregionen så vi har ett lastbilslass lera på gården. Det är grålera, den där man hoppade i som liten och fastnade med gummistövlarna i.

För att väggmaterialet varken ska spricka eller falla av väggen behöver man hitta exakt rätt recept. På Wikströms väggar blandades leran med sand och finhackad halm. En jordbrukare hackade halmen och sen fick Wikströms jobba vidare med det.

- Vi satt och siktade ut det riktigt fina, det som nästan är damm men ändå stickor. Det var inte så stora mängder men det behövde vara ett visst lager så det var ganska mycket jobb.

Man som tänder ljus.
Bildtext Khalid Wikström ser projekten inne och utanför huset som en livsstil - men riktigt så tokiga som "En tvättäkta lantis" på teven är vi ändå inte, säger han.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Solenergi på taket och vattenvärme i golvet

På Wikströms gård finns också ett lastbilslass takplattor från en by en bit utanför Rovaniemi.

- Det är från Pirttikoski kraftverksby, det var avfall för ägaren där men vi fraktade ner en hel långtradare full med pannor från 1950-talet.

Också isoleringen i husgrunden är återvunnen - den består av gamla glasflaskor som krossats och värmts upp. Enligt Wikström är det ypperligt material för det isolerar bra och håller skadedjur borta - de vill inte tugga i sig gamla flaskor.

Grått hus med röd dörr.
Bildtext Huset är till stilen lite dansk eller skånsk, med röda fönster och dörrar och väggen ska kalkas vit.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Tanken är att hela huset ska andas.

- Materialen ska vara naturliga, ingen plast, styrox eller uretan.

Dörrarna både ute och inne är begagnade. Utanför huset finns en lång jordkabel och från den kommer luft in i ventilationssystemet.

Vintertid får familjen sitt varmvatten från en vedeldad spis. Det vattnet räcker också till golvvärme i delar av huset. På sommaren värms vattnet med solenergi.

- Vi har 60 vakuumrör på taket. Det är väldigt effektivt.

Vacuumrörsolfångare på ett hustak.
Bildtext Vacuumrörsolfångarna på taket värmer vattnet i huset sommartid.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Planen är ändå att en Högfors vedkamin ska flytta in så småningom för att bli ytterligare en värmekälla.

- Ibland känner man att det blir kallare och man vill sätta på sig en extra tröja, men det är ändå inte så ofta. För oss är det här ganska naturligt. Vi har förhållandevis lite uppvärmning i huset men vi håller kring 20 grader här inne.

Hund ligger i fönster.
Bildtext Förutom tre barn i åldern 5-15 hör också hunden Zorro till familjen.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Ingen vanlig wc men inte fullt så tokiga som tevepersonlighet

Golv och en del mellanväggar inne är av trä liksom köksskåpen som paret byggt själva. Khalid är möbelsnickare i grunden.

- Det behöver kanske synas i hemmet också.

Kök i trä.
Bildtext Köksskåpen har paret själva tillverkat och blommorna i skåpdörrarna har de sågat ut enligt modell de såg på nätet.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

I taket finns också träpanel som från en såg i närheten. Panelen har målats med ägg, linolja och färgpigment.

Någon vanligt toalettstol har familjen inte utan i stället en toalett som separerar urin och avföring.

- Det torra komposteras i två år och blir prima jord.

Ni är som den där dansken "En tvättäkta lantis" på teve?
- Ja vi är väl lite som han. Kanske inte fullt så tokiga, skrattar Wikström. Men vi är nöjda. Vill man ha ett bra och friskt hus så rekommenderar jag det här.

Bygget är inte klart ännu, varken på in- eller utisdan. Men paret har hunnit odla allt från grönkål till jordgubbar, potatis och havtorn.

- Vi trivs med att hålla på med saker, bygget och stället är en livsstil.

Diskussion om artikeln