Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ex-premiärminister Renzi drar sitt parti ur regeringskoalitionen – Italien står inför regeringskris

Från 2021
Matteo Renzi bär munskydd och pekar finger.
Bildtext Matteo Renzi anser att premiärminister Giuseppe Conte bestämt alltför egenmäktigt om hur Italien ska använda sina 200 miljarder euro i coronastöd.
Bild: AFP / Lehtikuva

Italien har drabbats hårt av coronapandemin och nu står en regeringskris på tur. Landets tidigare premiärminister Matteo Renzi meddelade på onsdag att han drar sitt parti ur regeringskoalitionen. Om Italien blir tvunget att gå till nyval kan det vara ytterhögern som gynnas mest.

Med över 70 000 döda är Italien ett av de värst coronadrabbade länderna i Europa, och delvis har pandemin också bidragit till den nu förestående regeringskrisen.

Coronakrisen har lamslagit Italiens ekonomi, och gjort återhämtningen för den redan tidigare långsamt växande ekonomin ännu mer utmanande.

Inom ramarna för EU:s stödpaket utlovas omkring 200 miljarder euro till Italien, men Matteo Renzi har i flera veckor kritiserat premiärminister Giuseppe Conte för hans sätt att bestämma om hur de här stödmedlen ska användas.

Enligt Matteo Renzi har Conte alltför ofta tagit till dekret i stället för att höra parlamentet i beslutsfattandet.

– Vi kan inte tillåta någon att ha sådan makt, sa Renzi på en presskonferens på onsdag.

Regeringskoalitionen förlorar sin majoritet

På presskonferensen informerade Renzi att han drar sina ministrar Teresa Bellanova och Elena Bonetti ur regeringskoalitionen. Renzis centerparti Italia Viva har endast ett stöd på kring 3 procent, men i och med hans beslut förlorar Contes koalition sin majoritet i parlamentet.

På onsdag kväll var det fortfarande oklart vad premiärminister Conte och hans övriga koalitionspartier Femstjärnerörelsen och Demokratiska partiet (PD) har för avsikt att göra.

Ett alternativ är att med den rådande parlamentsuppsättningen förhandla fram en ny koalition, med eller utan Italia Viva. Om Renzis parti lyckas bli koalitionsmedlem igen, lär det innebära stora byten av ministerposter.

Nyval kan vara en möjlighet för ytterhögern

Om inte en ny koalition kan bildas under det nuvarande parlamentet väntas president Sergio Mattarella utlysa nyval.

Ekonomin och näringslivet har lidit enormt under coronapandemin och påföljande restriktioner, och behovet för stabilitet är stort. Därför kunde en möjligast icke-politisk person vara aktuell för premiärministerposten efter ett nyval, och politiska kommentatorer har nämnt både Europeiska centralbankens tidigare chef Mario Draghi och den italienska konstitutionsdomstolens tidigare chef Marta Cartabia som alternativ.

Nyval kunde däremot också innebära ett maktskifte på den partipolitiska kartan. Flera färska opinionsmätningar har visat att högerpartierna Lega och Fratelli d'Italia skulle gynnas av nära förestående val.

Skulden för den aktuella regeringskrisen skulle förmodligen också inverka på valresultatet, och frågan är vem som skulle bära hundhuvudet: Conte eller Renzi?

Högt spel är inget nytt för Renzi. 2014 lyckades han, då som medlem av Demokratiska partiet, manövrera sig själv till premiärministerposten. Två år senare blev han däremot tvungen att avgå, efter att ha förlorat en folkomröstning han satsat sin premiärministerpost på.

Källor: AP, Reuters