Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors vägrar flytta farlig bänk i pulkabacke - vill inte bli skadeståndsskyldiga

Från 2021
Parkbänk och pulka nedanför snöig backe.
Bildtext Omdiskuterad bänk.
Bild: Yle / Karin Filén

Staden vill inte flytta en parkbänk som står strax nedanför en populär pulkabacke på Observatorieberget. Orsaken är att det då kan tolkas som att backen upprätthålls som pulkabacke.

Svisch! Snön yr och träden virvlar förbi.

Observatorieberget är ett bra ställe för pulkaåkning. På den ena sidan är det först brant och sen planar backen ut. Perfekt - om det inte var för den stadigt planterade parkbänken som står nedanför backen.

En förälder till pulkaåkande barn hörde av sig till oss på Yle Huvudstadsregionen och berättade att hon hade kontaktat staden och föreslagit att de skulle flytta på bänken. Det är lätt hänt att någon kan törna emot den, tyckte hon.

"Nej tyvärr", svarade Helsingfors stads parkavdelning.

Orsaken var att de inte vill ändra på något i pulkabackar, för då kan den tolkas som en officiell pulkabacke. Staden kan då bli ersättningsskyldiga om någon skadar sig.

Pulka i snön
Bild: Mostphotos

Vad handlar det här om? Är det ett missförstånd? Stefan Fröberg som är chef för stadens friluftsavdelning förklarar:

- Om man tar ansvar för en backe kommer konsumentsäkerhetslagen in. Det blir en konsumenttjänst. Då finns det vissa saker som man måste upprätthålla. Bland annat måste man göra ett säkerhetsdokument och testa att backen faktiskt är säker för pulkaåkning.

Men... Nu handlar det om att flytta en bänk?

- Ja, var går gränsen när man börjar bearbeta? Och ska man sen gå till nästa backe och göra något annat där, funderar Fröberg.

Han berättar att det här är frågor man har diskuterat mycket inom stadens park- och friluftsavdelningar.

Pulkaåkning på Observatorieberget - Spela upp på Arenan

Onödigt byråkratiskt?

Det här är alltså orsaken till att man inte flyttar en bänk för att göra backen tryggare, och inte heller till exempel sätter upp mjuka stötdämpare på träd i backar.

Låter det nu inte lite onödigt byråkratiskt, allt det här?

- Du har helt rätt, nickar Stefan Fröberg. Men någon blir ju ansvarig om något händer.

Stadens marknadsföringsföretag MyHelsinki räknar upp en lång rad pulkabackar på sin nätsida som tips på var man kan åka. Men staden tar inget ansvar för om de är säkra.

- Ja, vi har funderat på om de alls borde finnas där på sidan, säger Fröberg.

Pulkabacken i Svedängen är bevisat trygg

Helsingfors stad har en enda officiell pulkabacke, som man tar ansvar för. Den ligger i Svedängen.

- Vi har satt upp mjuka staket så att ingen ska åka för långt och slå sig, och där finns en motbacke. Belysning finns det också. Vi bearbetar till och med backen med pistmaskin, alltså sådan som man också kör skidspår med, räknar Stefan Fröberg upp.

Den backen är alltså undersökt trygg att åka i. I alla andra backar ska man använda eget omdöme, och inte räkna med att de är trygga.

En bänk står mitt i Observatoriebergets pulkabacke - kan inte flyttas på grund av byråkrati

4:32

Diskussion om artikeln