Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

WHO fick äntligen komma till Wuhan – men inte säkert att experterna får undersöka vad de vill

Från 2021
Levande sköldpaddor samlade i nätkassar ligger framme i ett torgstånd.
Bildtext Marknaden för fisk, skaldjur och levande djur i Wuhan tros vara stället där coronapandemin startade. På den här bilden från i våras säljs levande sköldpaddor på en liknande marknad i Kanton. Marknaden i Wuhan har varit stängd i ett år.
Bild: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

En expertdelegation från världshälsoorganisationen WHO anlände till den kinesiska staden Wuhan på torsdagen. Experterna ska försöka ta reda på hur det förödande coronaviruset började sprida sig från Wuhan ut i världen.

Kina har in i det sista varit motvilligt att låta utomstående undersöka pandemins ursprung och internationella bedömare befarar att WHO-delegationen knappast får se all data de vill bekanta sig med.

– Man vill att undersökningen ska vara grundlig, oberoende och genomskinlig och inte föremål för politisering, säger den amerikanska forskaren i globala hälsofrågor Yanzhong Huang.

– Men vi måste vara realistiska, säger han till New York Times.

Personer med munskydd omgivna av vakter i vita heltäckande skyddsdräkter stiger på en vit buss.
Bildtext WHO-delegationen anlände till en avspärrad del av Wuhans flygplats på torsdagen. De sattes på en buss och fördes till ett hotell där de ska vara två veckor i karantän.
Bild: AFP/Lehtikuva

Kina har utsatts för bred internationell kritik för att landet till en början inte erkände virusets existens, inte informerade omvärlden om det och i stället försökte sopa problemet under mattan.

Kina tillbakavisade kritiken genom att hävda att man varit helt öppen och att utomstående kritik bara gör bekämpningsarbetet svårare för Kina.

Samtidigt försökte landet sprida olika alternativa berättelser om virusets ursprung.

Det kinesiska utrikesministeriets talesman gick till och med så långt att han på Twitter spridde en ogrundad konspirationsteori om att det var amerikanska soldater som kom med viruset till Wuhan hösten 2019.

Länder som krävde oberoende utredningar fick känna på Kinas vrede i form av diplomatisk kyla eller försvårad handel.

Ett sådant land är Australien.

WHO försökte i flera månader få in sitt expertteam till Kina men stötte hela tiden på olika byråkratiska hinder.

Resan verkade vara klappad och klar redan förra veckan, men medlemmarna förvägrades plötsligt visum. Det fick WHO-chefen Tedros Ghebreyesus att komma med för honom sällsynt direkt kritik av Kina.

– Jag är mycket besviken över de här nyheterna, sa generaldirektören på en presskonferens i Genève.

Först i karantän – därefter vet ingen

Efter att WHO-teamet anlänt till Wuhan på torsdagen fördes gruppen till ett hotell där de ska vara isolerade i karantän i två veckor.

Efter det är det oklart vilka platser de får besöka och vilka kinesiska data de får tillgång till.

En allmän uppfattning bland västliga virologer är att viruset smittat från fladdermöss via ett annat värddjur till människan och att det här hoppet skedde på marknaden för levande djur i Wuhan.

Även om experterna får besöka marknaden är det oklart vilken nytta det kan ha eftersom den här så kallade "våta marknaden" är stängd.

"Våt marknad" – "wet market"

En säkerhetsvakt på marknaden i Wuhan sätter sin hand framför kamerans objektiv.
Bildtext Marknaden i Wuhan är i två våningar. Endast den övre våningen med optikeraffärer är öppen. Där försöker väktare se till att ingen fotograferar.
Bild: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY
En lång tvåvåningsbyggnad med ljusblå skivor som avspärrning. Några människor promenerar förbi i regnet.
Bildtext Den nedre våningen i Wuhanmarknaden där det handlades med färskvaror och levande djur är stängd sedan ett år.
Bild: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Kinesiska experter tog en mängd prover på marknaden i slutet av 2019 då viruset börjat sprida sig. De här proverna är av central betydelse för undersökningarna.

WHO-teamet väntas också försöka få besöka Wuhans virologiska institut, som har bedrivit omfattande forskning kring coronavirus i fladdermöss.

WHO har begärt öppenhet av Kina, som dock insisterat på att WHO-medarbetarnas arbete ska övervakas av kinesiska experter och tjänstemän.

En man i ljusblå skjorta och en kvinna i vit skjorta tittar på fågkar i bur på en marknad i Jakarta.
Bildtext WHO-delegationen till Wuhan leds av Peter Ben Embarek (till vänster i blå skjorta) som är expert på livsmedelssäkerhet och sjukdomar som smittar mellan djur och människor. Här inspekterar han en fågelmarknad i Jakarta 2006.

Källor: Yle, Nationalencyklopedin, Encyclopaedia Britannica, Reuters, Agence France-Presse, Associated Press, New York Times, BBC, Global Times, China Daily, Der Spiegel, South China Morning Post.

Diskussion om artikeln