Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Går det att bygga en övertryckshall så att den klarar av snö? "Det finns tre åtgärder som man kan ta till"

Från 2021
Taket på en uppblåsbar idrottshall ligger på marken , täckt av snö. Till höger syns ett mål.
Bildtext I Baggböle i Helsingfors rasade fotbollsjuniorernas hall ihop på grund av snön. Klubben strävar efter att sätta upp hallen under de närmaste dagarna.
Bild: Lehtikuva

I Baggböle i Helsingfors rasade en övertryckshall på grund av mängden snö trots att snö röjdes från hallen kvällen innan. Enligt en ledande hydrolog vid Finlands miljöcentral klarar övertryckshallarna inte av mycket snö. Men det betyder inte att en övertryckshall alltid rasar ihop när det faller mycket snö. Det går att motverka.

Precis när juniorerna i fotbollsföreningen Helsingfors bollklubb i Baggböle fick återvända till hallen efter ett påtvingat uppehåll på grund av coronapandemin hände det värsta tänkbara. Hallen rasade ihop under natten mellan tisdag och onsdag.

- Tyngden blev för mycket för hallen. Den såg ostabil ut och sattes i användningsförbud, så ingen var inne i hallen efter det. Under natten kollapsade den, säger Jens Öhman, som sitter i föreningens direktion.

Kvällen innan anlitades ett företag för att röja snö från hallens tak och frivilliga röjde snö som packats runt hallen.

- Tyvärr räckte inte det här för att det var så extrema förhållanden, säger Öhman.

Går det att bygga en övertryckshall så att den klarar av snö? "Det finns tre åtgärder som man kan ta till"

4:06

"Jag kastade ur mig det där som en oinsatt hydrolog"

Övertryckshallen i Baggböle är inte den enda som rasade på grund av snön. PK-35:s övertryckshall i Kvarnbäcken i Helsingfors rasade också. Och i Hagalund i Esbo orsakade tyngden av snön en reva i taket på en hall. Hallens automatik kompenserade det här genom ett högre tryck vilket ledde till att revan utvidgades.

Ledande hydrolog Bertel Vehviläinen vid Finlands miljöcentral sade i en intervju till Yle Uutiset på onsdagen att hallarna inte klarar av att det snöar 20-30 centimeter på kort tid.

När Yle Huvudstadsregionen frågar hur han motiverar sitt uttalande säger han att många hallar brukar rasa när det faller mycket snö.

- Jag kastade ur mig det där som en oinsatt hydrolog men baserar det på lång erfarenhet. Vi vet att övertryckshallarna alltid rasar när det under kort tid faller 30-40 centimeter snö. Det är ett tecken på att de inte är byggda för finländska förhållanden, säger Vehviläinen.

In i fotbollshallen i Nickby
Bildtext Tack vare övertryckshallar går det att spela fotboll också vintertid, på konstgräs.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

Finns hallar som inte rasar på grund av snö

Att en fotbollsförening har en övertryckshall där de spelar under vinterhalvåret är väldigt vanligt i Helsingfors. Det finns en hall i nästan varje stadsdel och hallen möjliggör fotboll året om.

Vehviläinens påstående om att övertryckshallar per definition inte är byggda för finländska förhållanden måste ändå ses som en sanning med modifikation. Det finns hallar som inte rasar på grund av snömängden.

En person i branschen, som inte vill bli intervjuad, säger att hans erfarenhet inte är att en hall alltid rasar när det snöar mycket.

Tre åtgärder för att förhindra ras

Ett exempel på det är föreningen PPJ:s hallar på Ärtholmen och Busholmen i Helsingfors. När Yle Huvudstadsregionen når föreningens ansvariga för hallar och planer, Mikael Anthoni, håller han på att titta till hallarna.

- Allt är bra här, säger han.

Han delar upp åtgärderna för att förhindra ras i tre områden.

- Om det finns risk för ymnigt snöfall ska man höja värmen inne i hallen. Då smälter snön på hallens tak. En annan sak är att höja trycket i hallen när det snöar. Jag höjde trycket i vår hall på förhand. Om man inte gör det skapas en påse där snön samlas.

Om det finns risk för ymnigt snöfall ska man höja värmen inne i hallen

- Det tredje är att åtgärda snömängden på sidan av hallen. En massiv mängd snö rinner ner från taket. Ofta samlas mer snö på ena sidan beroende på vinden. Därför krävs talkoarbete för att få bort snön från sidorna. Samlas mycket snö och tynger mot tyget kan det gå sönder.

Anthoni påpekar också att man inte ska lämna fotbollsmål inne i hallen nära tyget då snön kan trycka mot målets ribba och skapa en reva.

Han berättar att det i den nya hallen på Busholmen finns en snöskyddsfunktion som gör att värmen går på automatiskt när det kommer snö.

Mikael Anthoni står vid ett fotbollsmål.
Bildtext Mikael Anthoni.
Bild: Yle / Hanna Othman

Lov krävs

I likhet med annat som byggs i staden krävs lov för att få sätta upp en övertryckshall. Föreningen PPJ:s hall i Busholmens idrottspark är ny och togs i bruk under hösten 2020.

Stadsstyrelsen godkände i juni 2020 att området där hallen placeras hyrs ut till fotbollsföreningen. Hallen är stor och rymmer bland annat en fullstor fotbollsplan.

I hallens projektbeskrivning, som gjorts av en arkitektbyrå, står att lufttrycket automatiskt kompenserar de formförändringar som vind och kraftigt snöfall orsakar.

"En orsak kan vara att hallen varit kall då corona stoppade verksamheten"

Tillbaka till Helsingfors bollklubbs hall i Baggböle som rasade ihop under natten mellan tisdag och onsdag.

Klubbens ordförande Jarmo Santala säger att hallen under tidigare års snöfall klarat sig och kan inte säga varför den nu föll ihop.

- Hallen har stått där i många år och tidigare har vi genom att höja lufttrycket fått ner snön från hallens tak. Men nu fastnade blöt snö på taket och skapade en hög, säger Santala.

- En orsak kan vara, fastän det kanske är långsökt, att hallen nu har varit kall en längre tid då coronabegränsningarna stoppat verksamheten, säger Santala.

"Fler snöröjare hade behövts"

Klubbens verksamhetsledare Pasi Paakki säger att de snöröjare som klubben anlitade inte fick ner all snö från taket och därför föll hallen ihop.

- Fler snöröjare hade behövts. De hann inte röja bort all snö. Det handlar om en stor yta och det är besvärligt att röja snö från mitten av taket, säger Paakki.

Han säger att ökat lufttryck eller ökad värme inte hjälper för att få ner snö från takets mitt.

Tur i oturen är i alla fall att tyget inte tagit större skada.

- I kanterna finns några revor som nu lagas, men inget betydande. Vi försöker få upp hallen igen inom några dagar.

Diskussion om artikeln