Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Skolorna funderar på penkisfirandet - blir det några lastbilar i år?

Från 2021
Uppdaterad 14.01.2021 19:18.
Penkis i Vasa
Bildtext Blir det något traditionellt penkisfirande i städerna i år?
Bild: Yle/Malin Hulkki

Gymnasierna runt om i landet funderar som bäst på hur och om man kan ordna penkis i år. Det blir ett annorlunda upplägg jämfört med normala år, säger rektor Mats Borgmästars på Övis gymnasium i Vasa. Rektorerna i Österbotten håller möte på fredag.

I år får gymnasierna själva avgöra om de kan ordna ett coronaanpassat firande. Åbo stad valde redan i november att inhibera årets bänkskuddardag.

I Österbotten pågår planeringen.

- Under hösten har vi träffats i olika konstellationer och planerat flera versioner. Nu har vi ju fått lite information från coronagruppen i Österbotten och vi kommer givetvis att följa rådande bestämmelser, säger Mats Borgmästars, rektor på Övis gymnasium.

På fredag kommer rektorerna från alla svenskspråkiga gymnasier i Österbotten att hålla möte för att försöka hitta en fungerande helhet.

- Det kommer säkert att se lite olika ut enligt de utmaningar och möjligheter som finns i de olika gymnasierna, säger Borgmästars.

Han har inte hört att något gymnasium i Österbotten skulle planera att helt och hållet ställa in penkis.

Abiturienterna samlas i Jakobstads gymnasium.
Bildtext Arkivbild på abiturienter i Jakobstads gymnasium.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Annorlunda firande - lastbilsflaken ett frågetecken

Borgmästars tror att det blir en fin dag för de studerande, även om den blir lite annorlunda.

- Den kommer att se lite annorlunda ut, precis som resten av skolåret. Huvudsaken är att de studerande känner att det är en dag när de får styra och ställa och ta del av traditionen.

Någon publik i skolan blir det inte. Sen vad gäller att köra runt på lastbilsflaken, där har man en del att fundera på.

- De studerande som står på flaken är ju de samma som annars också umgås i skolan. Men inne i stan är det ju många människor som står och tittar och då kanske samlas i större grupper.

Äldstes dans ska helst flyttas fram

Österbottens coronasamordningsgrupp rekommenderar att de äldstes dans ska flyttas till senare i vår eller till början av hösten.

På torsdag eftermiddag säger Vasas bildningsdirektör Christina Knookala till Vasabladet att de äldstes dans flyttas fram. Man försöker hitta ett lämpligt datum i maj.

Flickor från tvån i Korsholms gymnasium dansar de äldstes dans.
Bildtext De äldstes dans kan flyttas fram. Arkivbild från Korsholms gymnasium.
Bild: Yle/Anna Ruda

Abiturienterna vill komma igång med planeringen

För Pedersöre gymnasium är läget lite annorlunda. Där behöver man nämligen inte fundera på varken lastbilsflaken eller de äldstes dans.

- Våra abiturienter har inte åkt på lastbilsflaken på många år och de äldstes dans ordnar vi inte här i Pedersöre gymnasium, säger rektor Monika Eklund-Laurila.

Eklund-Laurila säger att man diskuterat lite med abiturienterna, som ju förstås vill komma igång med sin planering.

- Så vitt jag förstår rekommendationerna så tillåts vi ordna penkis, bara vi klarar av att hålla avstånd och använder munskydd. Så nu funderar vi på hur det kan genomföras säkert, men ändå så att abiturienterna känner att de får en riktig penkis.

Det som man alltså måste fundera på i Pedersöre är programmet som ordnas i skolan.

Studerande: Viktigt att vi får någon slags penkis

Vad säger då eleverna om situationen?

Ellen Bos är ordförande för studerandekårsstyrelsen på Övis gymnasium.

- Det råder en osäkerhet bland de studerande här i skolan. Man vågar inte planera så mycket eftersom det är så osäkert, säger Bos.

- Jag tror de flesta känner att det viktigaste är att få ha någon form av penkis. Jag tror att alla är förberedda på att det inte kommer att se ut som vanligt.

Ung kvinna på sommaräng.
Bildtext Ellen Bos.
Bild: Privat

Frågan om att köra runt på lastbilsflaken är knepig.

- Det är ju förstås utomhus och vi som står på flaken sitter ju nära varandra också på lektionerna och i matsalen. Det är klart att det är en risk, men vi hoppas att det ska gå att genomföra i någon form.

Bos tycker att någon form av penkis är bättre än inget alls.

- De flesta traditionerna som vanligtvis ordnas under abiåret har ju försvunnit. Det skulle vara viktigt att vi får ordna något. Men ingen förväntar sig att det ska vara som vanligt, inget har ju varit som vanligt det här året.

Diskussion om artikeln