Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inrikesminister Ohisalo till Yle: Man kan bli tvungen att begränsa arbetsresor och familjeträffar över gränserna

Från 2021
Ministeri Maria Ohisalo saapuu Säätytalolle.
Bildtext Minister Maria Ohisalo uppger att virusmutationerna har väckt så mycket oro att Finland har anledning att göra allt.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Inrikesminister Maria Ohisalo vädjar till de som reser över gränsen i norr: "Det skulle vara nödvändigt att begränsa trafiken till endast den nödvändiga", skriver Yle Uutiset.

I en intervju med Yle Uutiset säger Ohisalo att virusmutationerna tvingar regeringen att undersöka alla möjliga alternativ för att minska gränsöverskridningarna.

Regeringen beslutade under gårdagens coronaförhandlingar att inrikesministeriet ska förbereda nya åtgärder för att strama åt gränsöverskridningarna till fredag nästa vecka.

– Finlands gränsrestriktioner har varit längre och mycket skarpare än än de europeiska, men vi har fortfarande utrymme för åtstramningar. Vi har hela tiden varit redo att göra skärpningar, om läget skulle kräva det och nu är läget sådant att det krävs.

Regeringens tanke är att gränsöverskridningarna ska minska genom nya åtstramningar som gör att alla som anländer till Finland coronatestas.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru lyfte fram Helsingfors hamn och västgränsen till Sverige som problematiska gränsövergångssplatser.

Också inrikesministern är oroad över mängden gränsöverskridningar i norr.

– Vid norra gränsen har trafiken till Sverige varit aktiv under hela hösten. Varje vecka sker det över hundratusen gränsöverskridningar där. Nu skulle det vara verkligt nödvändigt och behövligt att man begränsade trafiken till endast den nödvändiga, vädjar Ohisalo.

När det gäller sjötrafiken och hamnar säger ministern att tester ombord på fartygen som tas innan de anländer till hamnen, skulle kunna öka antalet personer som tar testerna.

Begränsas arbetsresor och familjeträffar?

För tillfället gäller frivillig karantän för dem som anländer till Finland från riskländer, hit hör Sverige och Estland och en stor del av världens länder. En tio dagars karantän kan kortas ner av negativa coronatest.

Undantagsregler gäller ändå för arbetsresor från Sverige och Estland, de är befriade från karantän och tester. Enligt Ohisalo ska man nu gå igenom alla grundreglerna som rör undantag och överväga om dom är nödvändiga.

– Kanske också för arbetsresor, med anknytning till att det kanske karantän eller testning, någon ny typ av praxis kommer.

Också till exempel att träffa familjemedlemmar, bröllop och begravningar kan vara orsak att resa fritt. Ohisalo stänger inte ute möjligheten att också begränsningar kunde införas för resor av familjeskäl.

– Man vill inte med avsikt försvåra någon människas liv, men de här virusmutationerna har väckt så mycket oro att vi har anledning att göra allt.

Ohisalo ser att utöver gränsregler är det viktigt att få hälsomyndigheterna att effektivare göra tester vid gränserna och placera i karantän.

"Det måste finnas en tanke om när begränsningarna tar slut"

Enligt Ohisalo undersöks och övervägs alltid de juridiska, sociala och ekonomiska konsekvenserna av restriktiva åtgärder i samband med beslut.

Enligt inrikesministern kommer regeringen nästa fredag att besluta ​​hur länge de nya begränsningarna och åtgärderna är i kraft.

- Naturligtvis måste vi ha en klar tidsrymd, så att det fortsättningsvis är synligt att också begränsningarna kommer att upphävas, säger Ohisalo.

Artikeln baserar sig på Sisäministeri Ohisalo Ylelle: Työmatkaliikennettä ja perhetapaamisia rajojen yli voidaan joutua rajoittamaan skriven av Jyrki Hara. Artikeln är översatt av Anna Björkqvist.