Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Joe Biden presenterade förslag till massivt stimulanspaket på 1,9 biljoner - vill höja minimilönen till 15 dollar i timmen och betala ut stödchecker på 1400 dollar för de flesta amerikaner

Från 2021
Joe Biden håller tal.
Bildtext Joe Biden presenterade sin plan på torsdag.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s tillträdande president Joe Biden föreslår ett stort stimulanspaket på 1,9 biljoner dollar - alltså 1900 miljarder - för att stimulera ekonomin och bekämpa coronapandemin.

Summan är stor. Som jämförelse kan man nämna stimulanspaketet år 2009 som Obamaadministrationen drev igenom efter finanskrisen och som uppgick till 800 miljarder.

- Jag vet att det jag talar om inte kommer billigt, men vi har inte råd att låta bli att göra det som jag föreslår, sade Biden i sitt tjugofem minuter långa tal.

- Vårt lands hälsa står på spel, tillade Biden.

Biden vill bland annat betala ut stödchecker som uppgår till 1400 dollar per person för de flesta amerikaner. I december godkände kongressen utbetalning av stödchecker på 600 dollar för de flesta amerikaner, men demokraterna har krävt att summan ska höjas till 2000 dollar.

Paketet innehåller också tillfälliga höjningar av arbetslöshetsbidragen, satsningar på dagvården och en höjning av den federala minimilönen till 15 dollar per timme.

- Ingen amerikan som jobbar 40 timmar i veckan eller mer bör leva i fattigdom, sade Biden.

En högre minimilön har länge varit en populär målsättning bland demokrater. Minimilönen har i över ett decennium varit 7,25 dollar och skulle alltså mer än fördubblas i Bidens förslag.

Biden om coronapandemin: vi är i en kapplöpning mot tiden

Biden vill också satsa 400 miljarder dollar på att bekämpa coronapandemin. Pengarna ska gå till att sätta fart på vaccinleveranserna som kommit igång långsammare än väntat.

Till målsättningarna hör också 100 miljoner doser vaccindoser under de 100 första dagarna av presidentperioden.

Pengar ska också gå till skolorna för att hjälpa de flesta av landets skolor att öppna upp för närundervisning under de 100 första dagarna.

- Vi är i en kapplöpning mot tiden. Utan stöd från regeringen kan den ekonomiska krisen och hälsoläget förvärras de närmaste månaderna, sa Biden i ett uttalande.

Motstånd från senatsrepublikaner att vänta i den nya senaten

Det är oklart vilka chanser Bidens stimulanspaket har att passera i kongressen.

Förslaget kommer samtidigt som de politiska spänningarna i USA är höga. För en dryg vecka sedan dog fem personer när Trumpsupportrar stormade kongressbyggnaden Capitolium, vilket ledde till att representanthuset i onsdags röstade för att ställa president Donald Trump in för riksrätt en andra gång.

I den nya senaten har båda partierna 50 senatorer, men demokraterna har i egenskap av vicepresidenten Kamala Harris röst ett övertag om rösterna faller jämnt.

Sannolikt kommer Bidens förslag att stöta på starkt motstånd från republikanerna. Biden behöver alltså alla demokrater med sig, alternativt kan han försöka övertala republikaner att rösta för paketet.

Det är också möjligt att senatsrättegången mot Trump kan fördröja behandlingen av stimulanspaketet.

Diskussion om artikeln