Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Intrånget i Capitolium var mer välorganiserat än man hittills trott - hotet mot kongressledamöternas liv var reellt

Från 2021
Ett plakat från president Trumps valkampanj skvalpar i vattnet. Kongressen i bakgrunden.
Bildtext Ett plakat från president Trumps valkampanj skvalpar i vattnet. Kongressen i bakgrunden.
Bild: AFP / Lehtikuva

Stormningen av kongressbyggnaden i USA förra veckan kan inte ses enbart som en färggrann stor karneval iscensatt av huliganer och män i vikingautstyrsel. Det anses också ha handlat om på förhand organiserade försök att kidnappa och till och med mörda kongressdelegater.

Oroväckande iakttagelser

Federala åklagare i USA har gjort oroväckande nya bedömningar av omständigheterna kring Trumpanhängarnas stormning av Capitolium förra veckan, uppger nyhetsbyråer.

Avsikten var att genom ett våldsamt uppror försöka fälla regeringen i USA. Enligt åklagarna finns det starka belägg för att en del av upprorsmakarna ville kidnappa och till och med mörda kongressdelegater.

Allmän oro över bristande trygghet - nu bevakas byggnaderna minutiöst

Tankar som för ett år sedan inte ens var tänkbara florerar nu bland kongressmedlemmar: "Tänk att det bland de egna kollegerna faktiskt kan finnas sådana som hotar ens liv på allvar."

- Det värsta jag har varit med om, säger Don Beyer, demokratisk ledamot i representanthuset, i en intervju. Enligt honom råder det en allmän oro över bristande trygghet och en rädsla för att beväpnade oberäkneliga människor rör sig i den närmaste omgivningen, rapporterar NBC

Misstankar och rykten florerar medan kongressledamöterna är traumatiserade av intrånget i kongressen. Soldater och vakter bevakar kongressbyggnaden minutiöst och sover på golvet i korridorerna.

Nationalgardets soldater som bevakar kongressen i USA vilar. 13.1.2021
Bildtext Många politiker känner sig hotade i dag i USA. Ingen hade väl kunnat tänka sig den här synen för ett år sedan. Nationalgardets soldater vilar en stund för att sedan igen bevaka säkerheten i kongressen. 13.1.2021
Bild: EPA-EFE/All Over Press
Nationalgardets soldater som bevakar kongressen i USA vilar. 13.1.2021
Bildtext Det är inte så enkelt att hålla avstånd då man ska vakta kongressen
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Don Beyer konstaterar att den spänning som nu förekommer förvärras av att folk känner sig potentiellt fysiskt hotade av sina kolleger. Misstänksamheten riktas mot en del nyare politiska kolleger som uttryckt sitt stöd för konspirationsteorier.

Den demokratiska politikern Alexandria Ocasio-Cortez har också beskrivit hur hon kände sig hotad till livet. Hon säger att hon ifrågasatte vissa motiv hos (anonyma) kolleger som inte skulle ha skyddat henne under stormningen av kongressbyggnaden. Ocasio-Cortez hör till de politiker som ofta utsätts för hårda anklagelser från konservativt håll.

Det finns också kongressmedlemmar som har skaffat sig en skyddsväst för säkerhets skull.

Kopplingen till polis och militär utreds

Över 30 politiker har bett myndigheterna utreda uppgifter om att det dagen före attacken skulle ha organiserats rekognoserande rundturer i området i syfte att bereda grunden för intrånget.

Frågan om huruvida poliser eller militäranställda hade anknytning till attacken mot kongressbyggnaden utreds också grundligt.

Nyhetsbyrån AP har efter att ha granskat material, foton och videor kommit till att minst 21 nuvarande eller tidigare personer med koppling till USA:s militär eller polis befann sig vid Capitolium eller i dess omgivning då kravallerna bröt ut.

Demonstranterna framför ett krossat fönster
Bildtext Stormningen av kongressen 6.1.2021
Bild: AFP / Lehtikuva

Det har också påträffats utrustning som polisen använder, och det förekom militära träningsmönster. Personer i uniform och med hjälm på huvudet uppges ha bildat typiska militärformationer som används då byggnader ska intas.

"Oath Keepers" är en - ofta tungt beväpnad - militant högergrupp som rekryterat tusentals poliser, soldater och krigsveteraner. De har sagt sig vara "redo om presidenten kallar på dem", och de talar om inbördeskrig. Skyltar med texten "Oath Keepers" kunde också ses vid attacken förra veckan.

Stängsel med taggtråd omgärdar Capitolium i Washington DC.
Bildtext Stängsel med taggtråd omgärdar Capitolium i Washington DC.
Bild: AFP / Lehtikuva

En del republikaner vill bryta mot det vapenförbud som råder i Capitolium

Det är förbjudet att bära vapen inne i Capitolium, och talman Nancy Pelosi har sett till att det installeras metalldetektorer som kan avslöja vapen som är på väg in med någon i byggnaden.

Metalldetektorerna har blivit kontroversiella eftersom en del republikaner vägrar att gå igenom dem. Pelosi har nu meddelat att de som inte passerar detektorerna kommer att straffas grundligt med böter.

Nationalgardets soldater bevakar Capitol Hill
Bildtext Nationalgardets soldater har kallats in i stora mängder för att hålla vakt före och under presidentskiftet
Bild: AFP / Lehtikuva

Ökad spänning och oro inför installationen nästa vecka

Justitieministeriet har fört fram över 80 brottmål i anslutning till attacken förra veckan då Trumpanhängare stormade kongressbyggnaden, förstörde interiörer och i vissa fall attackerade poliser.

Myndigheterna har konfiskerat rörbomber, brandbomber och ett flertal olika slags vapen i samband med stormningen av kongressbyggnaden.

Många av de åtalade kunde lätt spåras men USA:s federala polis FBI har fortfarande långa listor över många fler misstänkta personer.

Steven D'Antuono, FBI, håller en presskonferens i anslutning till utredningarna kring stormningen av Capitolium
Bildtext Steven D'Antuono, FBI, håller en presskonferens i anslutning till utredningarna kring stormningen av Capitolium
Bild: AFP / Lehtikuva

Myndigheterna varnar nu folk för ett fortsatt hotfullt läge inför presidentinstallationen nästa onsdag.

En repetition inför installationsceremonin har av säkerhetsskäl redan ställts in. Joe Biden har också ställt in en planerad tågresa från sitt hem i Wilmington i Delaware till Washington.

FBI publicerade 8.1.2021 ett plakat med efterlysning av personer som kopplas till stormningen av Capitolium 6.1.2021
Bildtext Den federala polisen FBI publicerade 8.1.2021 ett plakat med efterlysning av personer som kopplas till stormningen av Capitolium 6.1.2021
Bild: AFP / Lehtikuva
Man iförd hornhjälm skriker.
Bildtext Attacken handlade inte bara om horn och skinn
Bild: AFP / Lehtikuva

Källor: Reuters, AP, AFP, NBC News, The Guardian, The Washington Post, The New York Times