Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

RFV: I princip omöjligt att ordna lastbilskörandet på penkis

Från 2021
Penkis i Vasa
Bildtext Det här lär vi knappast se på Österbottens gator i år.
Bild: Yle/Malin Hulkki

Gymnasierna funderar som bäst på om de alls kan ordna penkis i år. Vad gäller lastbilskörandet ser det mörkt ut, det faller nämligen under offentliga tillställningar och i Österbotten har Regionförvaltningsverket begränsat dem till högst 10 personer.

Idag fredag diskuterar rektorerna för de svenskspråkiga gymnasierna i Österbotten hur man ska ordna årets penkis.

De gymnasier som vanligen deltar i lastbilstågen genom städerna ser nu ut att tvingas slopa den delen av firandet.

Penkiskörandet faller nämligen under offentliga tillställningar och de är begränsade enligt RFV:s beslut.

Rektorerna har informerats om saken på fredag morgon.

Igår torsdag förlängde Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland begränsningen av antalet deltagare till högst 10 personer fram till den 8 februari.

Årets penkis skulle i och för sig infalla efter det datumet. Vilka restriktioner som är i kraft då går naturligt nog inte att säga med säkerhet.

Niklas Nåhls, jurist på Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland, skriver i ett mejl att det är så gott som omöjligt för organisatören att garantera en säker tillställning.

Penkis ordnas på gatorna och för att kunna garantera säkerheten borde området vara begränsat på något sätt och inom området måste man beakta THL:s instruktioner vad gäller hygien och säkerhetsavstånd.

Och även om man på något sätt fick detta till stånd är det ändå högst 10 personer som får samlas, enligt det nu ikraftvarande beslutet.