Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åklagaren överklagar domen för mordet på Volkan Ünsal - tingsrätten friade ex-gängledaren, men dömde Aarnio till livstids fängelse

Från 2021
Kuvassa on Keijo Vilhunen Helsingin käräjäoikeudessa syyskuussa 2020.
Bildtext Keijo Vilhunen i Helsingfors tingsrätt i höstas.
Bild: Silja Viitala / Yle

Biträdande riksåklagaren överklagar den friande domen i Helsingfors tingsrätt gällande mordet på Volkan Ünsal. Enligt biträdande åklagaren är ex-gängledaren Keijo Vilhunens andel i beställningsmordet tillräcklig orsak för att föra ärendet till hovrätten.

I december dömde Helsingfors tingsrätt den tidigare chefen för narkotikapolisen i Helsingfors Jari Aarnio till livstids fängelse för mord.

Samtidigt friades Keijo Vilhunen som stod åtalad för samma brott.

Åtalet mot Vilhunen handlade om att han varit med och arrangerat mordet tillsammans med dem som tidigare dömts i fallet. Enligt tingsrätten saknas tillräckliga bevis för detta.

Biträdande åklagaren: Straffbart att göra upp mordarrangemang

I domen ansåg tingsrätten ändå att Vilhunen har bidragit till mordet genom att i viss mån avtala om arrangemang kring mordplanen.

Det här är enligt biträdande riksåklagaren straffbart när det gäller mord. Dessutom uppger biträdande riksåklagaren att det finns trovärdig bevisning enligt vilken Vilhunen varit mer delaktig än så.

Därför anser den biträdande riksåklagaren att "ärendet bör föras till hovrätten för bedömning i sin helhet".

För Aarnios del bifölls åtalet

För Aarnios del biföll tingsrätten åtalet. Tingsrätten ansåg i sin dom att de enskilda rättsliga omständigheterna i åtalet dock till vissa delar var sådana att de inte kan utgöra grund för oegentligt underlåtenhetsbrott, uppger den biträdande riksåklagaren.

Eftersom fallet utgör ett viktigt prejudikat bör även dessa omständigheter föras till hovrätten för en ny bedömning.

Liknande morddomar har inte tidigare getts i Finland. Aarnio dömdes för mord enligt paragrafen om oäkta underlåtenhetsbrott. Rätten ansåg att Aarnio varit medveten om mordplanerna men inte har förhindrat dem, vilket han som polis borde ha gjort.

Också Aarnio kommer att överklaga tingsrättens dom inom tidsfristen, uppgav advokat Riitta Leppiniemi samma dag som domen kom.

Fyra personer har tidigare dömts till livstids fängelse för beställningsmordet som skedde i Nordsjö i Helsingfors 16 oktober 2003.

Diskussion om artikeln