Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Frusna vattenrör och för lågt reglerade värmepumpar fyller rörmokarnas kalendrar i Borgå: "Många behärskar inte sina system"

Från 2021
Uppdaterad 19.01.2021 15:56.
Luft-vattenvärmepump i källare.
Bildtext Fastighetsägare känner inte alltid till hur värmepumpen fungerar vid kallt väder. Arkivbild.
Bild: Petri Lassheikki / Yle

När termometern visar -20 grader drabbas fastigheter och hushåll ibland av frusna vattenrör. Så även i Borgå där VVS-montörer dessutom fått justera värmepumpar.

Arbetsledare Tino Salmelin vid Porvoon huoltomiehet svarar mycket kortfattat i telefonen eftersom han har paniikki päällä som han uttrycker det.

- Än så länge har vi inte fått ett sådant uppdrag, men problem med luftkonditioneringen har vi nog fått fixa. Värmen är inte tillräckligt hög i rören, säger Salmelin och tackar för sig.

Vid Borgå vatten uppger Nicklas Lindfors att montören inte har haft bråda dagar.

- Det är inte så farligt. Vi har haft två hus idag som har haft frusna vattenledningar och det är mindre än normalt.

På plats försöker yrkesmännen smälta isen genom att pumpa in varmt vatten i tomtledningen. Den här åtgärden ska fastighetsägaren inte utföra själv, till exempel med någon form av brännare.

- Det beror också på om vattenledningen är inomhus eller i jorden. Idag låg ledningen i jorden under huset.

Rören spricker när vattnet i det fryser
Bildtext Frusna och läckande vattenrör bör hanteras av yrkeskunniga montörer. Arkivbild.
Bild: Yle/Anette Forsström-Fellman

Enligt Meteorologiska institutets prognos stiger temperaturen under de kommande dagarna till nära noll grader. Då ska man hålla litet extra koll på vattenledningarna.

- Det värsta är om det går snabbt på en natt från det här -20 till +2 grader.

När vattnet fryser i röret utvidgar det sig och bildar isproppar. Då kan vattenröret spricka.

När isen smälter kan en stor mängd vatten sedan rinna ut via sprickan i ledningen. Vattnet kan till exempel gå ner i trossbottnar och skada golv och tak i flera våningar.

Kondensvatten droppar från gammalt rostigt rör i en bostad.
Bildtext Låt vattnet rinna en aning i rören så förebygger du isproppar. Arkivbild

Om man har bott länge i sin fastighet och känner till platser som brukar frysa så finns det ett par knep att ta till om man inte vill bli utan vatten.

- Man kan man låta en kran bli på och rinna lite. Vattnet behöver inte röra på sig mycket för att vattenledningen inte ska frysa. Vet du att det till exempel på toaletten brukar frysa någonstans i mellanväggen. Låter du vattnet rinna lite så brukar det oftast inte frysa, säger Lindfors.

Problem med värmesystemen

Märkligt nog är det snarare problem med värmesystem än vattenrör som orsakat köer hos VVS-installatörer i Borgå efter att temperaturen sjunkit ner till -20 grader.

Installationschef Joel Hägglund vid företaget K.A. Stendahl säger att det kommit förfrågningar om hjälp med att tina upp frusna vattenrör, men att de överskuggats av andra problem.

- Vi hinner inte med frusna rör, däremot har vi satsat på värmesystemen. Det är prioritet nummer ett att folk har det varmt i husen. Utan vatten klarar man sig nog ett tag, säger Hägglund.

Vanliga problem är att cirkulationspumpen slutat fungera eller att trycket i systemet är för lågt.

- Har du inte tillräckligt med tryck, det vill säga vattenpelare, orkar inte värmen lyftas.

Småhusområde i vinterskrud
Bildtext Husägare uppmanas bekanta sig med hur olika system för värme, el och vatten fungerar. Montörer behövs inte alla gånger.
Bild: Mostphotos/ Jan Kansanen

Montören anländer på begäran till kunden och fyller på systemet eller byter ut cirkulationspumpen.

Värmesystemet kräver ett visst tryck för att pumpen ska orka distribuera värmen till till exempel husets andra våning. Det är alltså inte frågan om ett reglage som justeras efter temperatur och årstid.

Det VVS-montörer har stött på är en ny sorts handfallenhet. Att höja och sänka värmen i småhus från cirkulations- eller värmepumpen är ett tämligen lätt ingrepp.

- Det är många som inte behärskar sina system helt enkelt.

Hägglund har ett par goda råd till, främst yngre människor, som nyligen flyttat in i småhus eller håller på att bygga ett.

- De borde fråga vad de ska göra av föregående ägare och få en anvisning hur huset fungerar. Emellanåt är det så att de inte tar reda på hur det fungerar, de bara flyttar in, säger Joel Hägglund.

Han poängterar att tidigare ägare och äldre människor oftast känner till hur olika system fungerar.

- Det kan hända att de flyttar in på våren och att trycket är helt okej. Vanligtvis sjunker trycket sedan på sommaren och i början av hösten. Det där är så lätta saker att det är synd att skicka yrkesmän när det i princip är att öppna två kranar.

Nicklas Lindfors instämmer i Hägglunds observation om husägares hjälplöshet.

- Största problemet är kanske att alla sist och slutligen inte borde bo i småhus, eftersom de inte riktigt vet vad de har, vad de ska göra och hur de ska sköta det.

Tina inte upp rör med brännare

Fastighetsägare uppmanas att inte tina upp frusna vattenrör själv där hemma på grund av risken för eldsvåda.

Brandinspektör Göran Forsell vid Räddningsverket i Östra Nyland är inte riktigt lika sträng, men rekommenderar att man kontaktar en rörfirma om man känner sig osäker.

Man står i depå med räddningsfordon.
Bildtext Brandinspektör Göran Forsell
Bild: YLE/Hanna Sihlman

- Man kan till exempel använda en hårtork om det gäller någon synlig del av rören, som man misstänker ha frusit. Man får inte använda gasbrännare eller hetluftspistoler, för att de värmer upp rören så mycket att de kan tända på isoleringen i vägg- eller golvkonstruktionerna, säger Forsell.

När det inte kommer vatten ur rören rekommenderar Forsell att man kontaktar en rörfirma som tinar upp rören på rätt sätt för att undvika skador och möjliga eldsvådor.

19.01.21 kl. 15.55 I artikeln har uppgiften om att vatten utvidgar sig när det smälter från is till vatten korrigerats. Det är när vattnet fryser till is som det utvidgar sig och då utgör en risk för att skada vattenrör.