Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Två män inom kyrkan i Helsingfors åtalade för grova mutbrott – tog emot mutor under sex års tid

Från 2021
Uppdaterad 18.01.2021 14:23.
Lähikuva Kirkko Helsingissä -tekstistä Lauttasaaren seurakunnan sisäänkäynnin edustalla olevassa lipussa.
Bildtext Helsingfors kyrkliga samfällighet inbegriper alla församlingar i Helsingfors.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Två män i chefsposition vid Helsingfors kyrkliga samfällighet åtalas för grovt tagande av muta och grova tjänstebrott. Männen har jobbat vid samfällighetens fastighetskontor. Mannen som åtalas för att ha mutat dem har ett företag i VVS-branschen. Företaget har, enligt en skattegranskning, betalat utlandsresor till sina samarbetspartner.

I december väckte åklagare Katri Veran flera åtal i ett omfattande fall av misstänkta mutor kopplat till kyrkliga samfälligheten i Helsingfors.

Två män åtalas för grovt tagande av muta och grovt missbruk av tjänsteställning. De har haft en chefsposition inom underhållet vid samfällighetens fastighetskontor.

De misstänkta brotten har pågått i sex år mellan 2010 och 2016. Det här uppger man vid Helsingfors tingsrätt för Svenska Yle.

Man med företag i VVS-branschen åtalad för givande av muta

En man med företag i VVS-branschen är i sin tur åtalad för grovt givande av muta. Mannen hade under tiden för de misstänkta brotten ett företag som utförde rör-, ventilations- och eljobb.

Företaget gick i konkurs 2018. Samma år startade den åtalade ett nytt företag inom samma bransch, enligt uppgifter i handelsregistret.

Varken åklagaren eller Helsingforspolisen vill berätta hur mutorna har betalats ut och vilka summor det handlar om. Åklagaren har i alla fall bedömt att mutbrottet är grovt vilket betyder att det handlar om en avsevärd gåva eller förmån.

Hänger samman med reparationer

Inte heller kyrkliga samfällighetens direktör Juha Rintamäki vill berätta exakt vad åtalet handlar om. Han säger att de åtalade är avsatta från tjänst men inte uppsagda.

Han har tidigare uppgett att brottsmisstankarna hänger samman med olika reparationsprojekt.

- Brottsmisstankarna har att göra med anskaffningar som har gjorts i samband med reparationsprojekt vid kyrkans olika fastigheter, sade Rintamäki 2017 när misstankarna blev allmänt kända.

Samfälligheten gjorde en polisanmälan efter att misstankarna uppdagades internt våren 2016.

Företagaren har gett utlandsresor till sina samarbetspartners

Svenska Yle har fått tag på en skattegranskning av företaget som ägts av mannen som åtalats för givande av muta.

I den framgår att företaget gett värdefulla utlandsresor till ägarens samarbetspartner. Det här ska ha skett 2012 och 2015-2016 till ett värde av nästan 50 000 euro. Dessutom har företaget betalat för en motorcykel och en släpvagn till en samarbetspartner.

I skattegranskningen framgår inte om samarbetspartnern som åsyftas är Helsingfors kyrkliga samfällighet.

Företagets konkursbo drog ägaren, det vill säga den åtalade mannen, inför rätta och krävde pengar av honom efter konkursen. Parterna förlikades senare.

Det är fortfarande oklart när åtalen behandlas i Helsingfors tingsrätt.