Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Karisbon Rabia Salman är en av tusentals som sökte asyl hösten 2015: "I mitt hjärta känns det som om jag kan bli en del av Finland"

Från 2021
Uppdaterad 21.01.2021 06:51.
Porträttbild av Rabia Salman.
Bildtext Rabia Salman anlände till Finland från Afghanistan i december 2015.
Bild: Yle/Minna Almark

Hösten 2015 och vintern 2016 anlände Tayf Yaas från Irak och Rabia Salman från Afghanistan till Raseborg. De flydde båda sina hemländer och sökte asyl. I dag har de fullt upp med att skapa sig en framtid i Finland.

Hösten 2015 nåddes Finland av den stora flyktingvåg som svepte över världen. Flera flyktingförläggningar slog i snabb takt upp sina dörrar också i Västnyland och hundratals asylsökande flyttade hit.

I dag har alla flyktingförläggningar i Västnyland stängt och av de som beviljats uppehållstillstånd har många flyttat till andra orter.

Vi har träffat Rabia Salman som har valt att stanna i Karis och Tayf Yaas, som bor i Lundo utanför Åbo. Här är deras historier.

“Här kunde jag vara trygg”

Det var i september 2015 som 20-åriga Tayf Yaas anlände till Raasepori Resort en bit utanför Karis. Han minns inte riktigt hur lång hans och hustruns resa var från Irak - och det är kanske lika bra så, säger han.

Jag kom från Irak för att jag var rädd, men här kunde jag vara trygg

Rabia Salman var 16 år när hon i januari 2016 kom till Mjölbolsta, som också finns i närheten av Karis.

Hon och hennes föräldrar hade lämnat sitt hemland Afghanistan ett halvt år tidigare och kom till Finland via Ryssland. Kvar i Afghanistan blev hennes syster med familj.

Fakta flyktingförläggningar i Västnyland

I dag ser de tillbaka på tiden vid flyktingförläggningarna med blandade känslor. Tayf Yaas och hans hustru var glada över att vara i trygghet, men samtidigt stressade över ovissheten om de skulle få stanna eller inte.

- Jag ville ju inte lämna Irak, men jag var tvungen att göra det. Raasepori Resort var en viktig plats för mig. Jag kom från Irak för att jag var rädd, men här kunde jag vara trygg, säger han.

Taif Al-Daragi ställer ut bilder på Galleri Focus i Karis.
Bildtext Tayf Yaas år 2016 när han deltog i en konstkurs vid Raasepori Resort.
Bild: Yle/Minna Almark

För Rabia Salman var Mjölbolsta ett konstigt ställe mitt ute i skogen. Där fanns inga människor och allt var annorlunda än hon var van vid. Det ledde till att hon blev deprimerad och det förvärrade hennes epilepsi.

- Men det blev betydligt bättre när vi fick besked om att vi skulle få stanna i Finland, säger hon.

“Karis är en lugn och bra plats”

Efter sex månader på flyktingförläggningen beviljades Rabia Salman och hennes föräldrar uppehållstillstånd och flyttade till Tallmo i Karis, där de fortfarande bor.

Vi beslöt att stanna i Karis eftersom det är en lugn plats och det finns bra service

De flesta andra som beviljades uppehållstillstånd flyttade till stora städer som Esbo och Helsingfors. Av dem hörde familjen Salman att det kunde vara svårt att få hjälp av till exempel myndigheterna.

- Vår familj beslöt att stanna i Karis eftersom det är en lugn plats och det finns bra service. Det är lätt att ta sig till butiken och till tåget och bussen. Min pappa tycker också mycket om idrott och han kan röra sig ute i skogen i Karis, förklarar Rabia Salman.

"Uppehållstillståndet var en positiv överraskning"

Tayf Yaas första barn, en son, föddes i Raseborg 2016. Kort efter det stängde flyktingförläggningen Raasepori Resort och han flyttade med sin familj till en annan flyktingförläggning i Halikko.

Där stannade han med sin familj tills de fick uppehållstillstånd år 2017, två år efter att han och hans hustru anlänt till Finland.

- Jag trodde inte att vi skulle få ett positivt beslut eftersom nästan alla fick avslag. Det var en överraskning.

I samband med uppehållstillståndet erbjöds Tayf Yaas en kommunplats antingen i Åbo eller i Lundo, en bit utanför Åbo.

- Vi valde Lundo, jag vet inte riktigt varför. Jag tycker om platsen eftersom det är en liten och lugn kommun. Här finns inte så mycket människor, det är lite som en by, säger han.

"Finland är lika mycket hemland som Irak"

Tayf Yaas får snart sin examen som läkemedelstekniker från yrkesskolan. Han också nyss inlett studier vid Östra Finlands universitet för att bli farmaceut.

Nu känns Finland på samma sätt som Irak, som mitt eget land

Det innebär att den mesta tiden går åt till att studera. Ibland besöker familjen vänner i Karis eller får besök av dem.

- Vi har inte så många bekanta här. Både jag och min fru måste studera hela tiden och vi har inte tid för vänner och för att träffa nya människor.

Hans hustru studerar finska för tillfället och funderar på att sedan studera till tandtekniker eller sjukskötare.

En irakisk man och hans son vid en bokhylla.
Bildtext I dag bor Tayf Yaas med sin familj i Lundo, utanför Åbo. Hans son Bashir föddes år 2016 i Raseborg.
Bild: privat

I dag har Tayf Yaas också en dotter som föddes 2018. Han hoppas nu att hans ansökan om finskt medborgarskap ska beviljas.

- Jag kom till Finland för att jag var tvungen och jag ville inte stanna. Men nu känns Finland på samma sätt som Irak, som mitt eget land. Jag vill börja jobba och betala skatt och vill inte åka någon annanstans.

Det är lättare att trivas när man kan språket

Rabia Salman studerade först finska på Lärkkulla och tog sedan grundskoleexamen i Lojo. I dag studerar hon till datanom i Helsingfors. På grund av coronaepidemin har hon mest varit hemma det senaste året.

- Det är tråkigt eftersom det var roligt att fara till Helsingfors. Karis är lugnt och vackert, men jag har inte så mycket vänner här.

Fastän jag inte är finländare ännu så känns det i mitt hjärta som om jag kan bli en del av Finland

Själv skulle hon gärna flytta till en större stad där det finns mera människor och ett större utbud av olika slags service. Men hennes föräldrar vill att hon ska fortsätta bo med dem i lägenheten i Karis.

- Eftersom jag det enda barnet och en flicka vill min mamma och pappa att jag bor med dem. Så jag tänker att jag ännu stannar i Karis, även om mina studier eller mitt jobb är i Helsingfors.

I dag är Rabia Salman 21 år gammal och tiden vid flyktingförläggningen i Mjölbolsta är rätt avlägsen. Hon minns ändå hur hon då tänkte att hon en dag skulle flytta bort från Finland. Men nu känns det annorlunda.

- Nu kan jag finska bättre och förstår kulturen. Och fastän jag inte är finländare ännu så känns det i mitt hjärta som om jag kan bli en del av Finland.

Här kan du också lyssna på de syriska systrarna Maja och Rouah Baltas historia och framtidsplaner: