Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Utgången helt öppen då tyska kristdemokraterna i dag väljer ny partichef

Från 2021
Från vänster Norbert Röttgen, Friedrich Merz och Armin Laschet.
Bildtext Från vänster Norbert Röttgen, Friedrich Merz och Armin Laschet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tyska CDU väljer i dag en ny partiledare. På förhand är det omöjligt att med säkerhet säga vem som kommer att ta hem segern i ordförandevalet, men delstatschefen Armin Laschet ses ha de bästa chanserna.

För första gången på över tjugo år kommer det tyska kristdemokratiska partiet CDU från och med i dag inte att ledas av en kvinna. Ordförandevalet avgörs mellan de tre kandidaterna Armin Laschet, Friedrich Merz och Norbert Röttgen.

I valet finns ingen klar förhandsfavorit men i spekulationerna inför dagens digitala omröstning tillmäts Laschet, regeringschef i Tysklands folkrikaste delstat Nordrhein-Westfalen, de bästa chanserna.

Man väntar sig att valet avgörs först efter en andra omgång mellan de två kandidater som får flest röster i den första omgången.

Armin Laschet ses som partietablissemangets kandidat och om han väljs till ordförande väntas han fortsätta på förbundskansler Angela Merkels politiska linje. Laschet ställer upp i valet tillsammans med Tysklands hälsominister Jens Spahn.

CDU blev tvunget att välja en ny partiledare efter att den sittande ordföranden Annegret Kramp-Karrenbauer för snart ett år sedan meddelade att hon avgår. Bakom avgången låg en inrikespolitisk kris i delstaten Thüringen.

På grund av coronakrisen har valet flyttats fram redan två gånger och för första gången någonsin väljs den nye ordföranden nu via en digital omröstning.

Också kandidat till förbundskanslerposten?

Om den i dag valda CDU-chefen också kommer att vara kristdemokraternas kandidat till förbundskanslerposten i valet i september förblir ändå en öppen fråga.

CSU-ordföranden Markus Söder i Berlin den 15 januari 2021.
Bildtext Markus Söder ses av många som den absolut bästa kandidaten.
Bild: ullstein bild - Spiegl/ All Over Press

Det här beror på att CDU går till val tillsammans med sitt bayerska systerparti CSU och dess ordförande Markus Söder ses av många som den absolut bästa kandidaten.

I synnerhet bland befolkningen i stort har Söder, åtminstone i nuläget, ett betydligt större stöd än någon av de tre kandidater som CDU nu väljer emellan.

Det här trots att Söder hittills inte ens har sagt sig vara intresserad av att bli förbundskansler.

Vem som sist och slutligen blir kristdemokraternas förbundskanslerkandidat och Angela Merkels möjliga efterträdare väntas bli klart först efter de viktiga delstatsvalen i Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz i mitten av mars.

Diskussion om artikeln