Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kalabaliken i Washington tystade Kreml – Putin hittar inga ord

Från 2021
Uppdaterad 17.01.2021 11:41.
Vladimir Putin sitter vid ett mörkt och blankt skrivbord och tittar in i en videokamera.
Bildtext Vladimir Putin verkar vara den enda i Ryssland som inte vill uttrycka en åsikt om stormningen av Capitolium.
Bild: /All Over Press

Rysslands president Vladimir Putin har hittills inte kommenterat Trumpanhängarnas stormning av Capitolium i Washington. Tystnaden har överraskat många då Moskva tidigare aldrig har missat en chans att kritisera den amerikanska demokratin.

Också i Ryssland är det politiska kaoset i USA ett hett tema. Medierna rapporterar flitigt och allmänheten diskuterar livligt.

Den enda i landet som inte verkar ha en åsikt i frågan är president Vladimir Putin.

– Kreml har oerhört svårt att ta ställning i den här frågan, säger Ivan Kurilla som är professor vid Europeiska universitet i S:t Petersburg med de rysk-amerikanska relationerna som specialitet.

Porträtt på Ivan Kurilla. Han ler stort och är klädd i skjorta, slips och kostym och bär glasögon.
Bildtext Ivan Kurilla säger att gatuprotester är ett rött skynke för Kreml.
Bild: Europeiska universitetet i S:t Petersburg

– Å ena sidan kan man inte öppet stöda det demokratiska partiet eftersom Kreml helst hade sett Trump som president, fortsätter Kurilla. Dessutom avskyr Kreml när man tvingas ändra åsikt om en politiker.

– Å andra sidan kan Moskva absolut inte stöda stormningen av Capitolium eftersom gatuprotester är ett rött skynke för Kreml, påpekar han.

President Putin och hans administration är livrädda för egna ryska massdemonstrationer. Så i den här situationen återstår det bara att vara tyst.

Yankee go home!

Hittills är det bara ryska utrikesministeriet som kommit med en officiell kommentar.

– Återigen vill vi påpeka att valsystemet i USA är arkaiskt och därför skapar den också grogrund för brottsliga handlingar, sa taleskvinnan Maria Zacharova förra veckan.

Moskva har i många år aktivt arbetat för att försvaga det amerikanska politiska systemet. Därför råder det med all sannolikhet en skadeglädje bland ryska politiker i dag.

– Här finns nog en tillfredsställelse över att den amerikanska demokratin nu krisar, säger Kurilla. Den amerikanska modellen är en förebild för den ryska oppositionen och nu kan myndigheterna med glädje påpeka hur illa den fungerar.

Även vissa högt uppsatta ryska politiker har redan satt trenden.

– USA styr inte längre kursen för världens demokratier och har förlorat all rätt att påtvinga sin kurs på andra länder, kommenterade Konstantin Kosatjev som leder det ryska överhusets utrikesutskott.

Kalla kriget kallar

Donald Trump hade ingen tydlig strategi för hur Washington skulle hantera Moskva. Trump hoppades kunna komma överens med kollegan i Ryssland. Och även Putin hoppades. Men relationerna blev bara sämre när de inte stod stilla.

Donald Trump och Joe Biden på en tv-skärm. I bakgrunden syns Vita huset.
Bildtext Kreml hade helst sett att Trump skulle sitta kvar på presidentposten, men av Biden förväntar man sig en mer förutsägbar politik.
Bild: Xinhua / AOP

Med Joe Biden förväntar sig Moskva ingen nystart, men nog en mera pragmatisk och förutsägbar politik från Washingtons sida.

– Med Biden vid rodret finns det hopp om seriösa förhandlingar om kärnvapennedrustning, menar Kurilla. Men det handlar mer om en likadan nödtvungen dialog som fanns under kalla kriget.

Utsikterna för ett bredare samarbete mellan de båda länderna är inte goda.

– Washington och Moskva har helt olika agendor för en vidare dialog, säger Kurilla. Bidens USA betonar mänskliga rättigheter och demokratiska principer, medan Putin vill slå vakt om Rysslands geopolitiska intressen i närområdet. Man har alltså inte så mycket gemensamt.

Diskussion om artikeln