Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SR: Nya Estonia-dykningar väntas kosta över fem miljoner euro

Från 2021
Hål i Estonia skrov på video som spelats in med hjälp av en undervattensrobot.
Bildtext Här är ett av de hålen i Estonias skrov som visades i den uppmärksammade Discovery-dokumentären.
Bild: EPA-EFE/DPLAY/TT / HANDOUT

Den nya utredningen kring Estonias vrak och de nya dykningarna där kommer att kosta mellan 50 och 55 miljoner kronor, motsvarande fem till fem och en halv miljoner euro. Det rapporterar Sveriges Radio.

Det mesta av de kostnader som SR rapporterar om är kopplade till de kommande dykningarna kring vraket och efterarbetet med dem.

Det handlar om sådant som upphandling av konsulttjänster för tekniken för fjärrstyrda undervattensfarkoster, så kallade ROV, samt för scanning av vrak och bottenförhållanden liksom efteranalysen av allt man undersöker och upptäcker vid vraket.

SR har intervjuat Jonas Bäckstrand som är ställföreträdande generaldirektör vid svenska Statens Haverikommmission (SHK) och han säger att det krävs extra pengar för att kunna finansiera utredningen.

Dokumentär presenterade nya fynd

Det var i september i fjol som en Discovery-dokumentär presenterade nya fynd som dokumentärfilmare gjort vid Estonias vrak. De hade upptäckt två tidigare okända hål i skrovet.

I oktober inledde haverikommissionerna i Estland, Finland och Sverige sin preliminära bedömning av de nya fynden. Strax före jul kom de tre länderna överens om att Estonia-fallet ska utredas ytterligare.

Häromdagen rapporterade SR att de nya dykningarna kan påbörjas redan i sommar, då behövliga justeringar i gravfridslagen förhoppningsvis godkänts av Estland, Finland och Sverige.

Av SR:s rapport framgår inte hur kostnaderna för den nya utredningen ska fördelas mellan de tre länderna.

Enligt SR skickade Statens Haverikommission SHK ett brev till den svenska regeringen på fredagen, där den svenska myndigheten begär mer pengar för att kunna hantera det här arbetet. SHK begär 31 miljoner kronor för sin del, i det här brevet.

Källor: SR, Yle

Diskussion om artikeln