Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Armin Laschet är ny partichef för de tyska kristdemokraterna

Från 2021
Uppdaterad 16.01.2021 14:07.
Armin Laschet.
Bildtext Armin Laschet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det tyska kristdemokratiska partiet CDU har en ny partiordförande. Armin Laschet, regeringschef i delstaten Nordrhein-Wesfalen. Han tar över partiledarskapet efter Annegret Kramp-Karrenbauer.

Det krävdes till slut två digitala valomgångar tills resultatet stod klart.

I den andra omgången fick Armin Laschet klart fler röster än motståndaren Friedrich Merz. Siffrorna skrevs 521 mot 466.

För Merz var det här en andra bitter förlust. I ordförandevalet 2018 förlorade han mot Annegret Kramp-Karrenbauer.

I den första omgången låg Laschet med sina 380 röster ännu bakom Merz med 385 röster. Den tredje kandidaten Norbert Röttgen fick 224 röster.

Armin Laschet, som ställde upp i ordförandevalet tillsammans med hälsominister Jens Spahn, bedöms vara den av de tre ordförandekandidaterna som står förbundskansler Merkel och hennes politik närmast.

Juristen Laschet valdes in i den tyska förbundsdagen 1994 och han fungerade som ledamot under en valperiod. År 1999 blev han ledamot av Europaparlamentet.

Från år 2005 till 2010 var Laschet minister med ansvar för bland annat familj och integration i delstatsregeringen i Nordrhein-Westfalen. År 2013 tog han över som CDU-chef i delstaten.

I maj 2017 ledde han CDU till valseger och sedan dess är han regeringschef i Tysklands folkrikaste delstat.

I sitt tal under förmiddagen lyfte Laschet bland annat fram delstatsregeringens arbete med frågor som rör integration och säkerhet.

Också kandidat till förbundskanslerposten?

Om den i dag valda CDU-chefen också kommer att vara kristdemokraternas kandidat till förbundskanslerposten i valet i september förblir ändå en öppen fråga.

Det här beror på att CDU går till val tillsammans med sitt bayerska systerparti CSU och dess ordförande Markus Söder ses av många som den absolut bästa kandidaten.

I synnerhet bland befolkningen i stort har Söder, åtminstone i nuläget, ett betydligt större stöd än Laschet.

Det här trots att Söder hittills inte ens har sagt sig vara intresserad av att bli förbundskansler.

Vem som sist och slutligen blir kristdemokraternas förbundskanslerkandidat och Angela Merkels möjliga efterträdare väntas bli klart först efter de viktiga delstatsvalen i Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz i mitten av mars.

På grund av coronakrisen hade CDU:s ordförandeval flyttats fram redan två gånger och det här var första gången någonsin som den nye partichefen valdes via digital omröstning.

CDU blev tvunget att välja en ny partiledare efter att den sittande ordföranden Annegret Kramp-Karrenbauer för snart ett år sedan meddelade att hon avgår. Bakom avgången låg en inrikespolitisk kris i delstaten Thüringen.