Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pressen på IIHF ökar – långvariga huvudsponsorn drar sig ur om hockey-VM ordnas i Belarus

Från 2021
Uppdaterad 16.01.2021 14:06.
Våren 2019 vann Finlands herrar sensationellt VM-guld. VM 2020, som skulle spelas i Schweiz, inhiberades.
Bildtext Våren 2019 vann Finlands herrar sensationellt VM-guld. VM 2020, som skulle spelas i Schweiz, inhiberades.
Bild: imago images / ActionPictures/ All Over Press

Hockey-VM i Belarus eller inte? Det är en fråga som har varit på tapeten under den senaste tiden. Nu har Skoda, som har varit VM-samarbetspartner i 28 år, dragit sina slutsatser.

Biltillverkaren Skoda kommenterar sin syn på det tilltänkta VM-upplägget, med matcher i såväl Belarus som Lettland, i ett inlägg på Twitter.

– Vi har varit en stolt sponsor för hockey-VM i 28 år. Men vi respekterar och stöder också mänskliga rättigheter. Därför drar sig Skoda ur som sponsor för VM 2021 om Belarus får vara med om att arrangera turneringen.

Det internationella ishockeyförbundets ordförande René Fasel träffade Belarus president Aleksandr Lukasjenko i måndags i huvudstaden Minsk. Det är möjligt att IIHF kommer med ett besked om VM-upplägget inom ett par veckor.

Herr-VM börjar den 21 maj.

Svensk landslagsspelare tog ställning

På fredagen meddelade den svenska hockeyspelaren Erik Gustafsson i en intervju med Aftonbladet att han nobbar VM om han blir uttagen.

– Jag skulle absolut inte åka till Belarus och spela ett hockey-VM. Jag tycker inte det är okej, det som pågår där, sa Gustafsson.

Den 32-årige backen har senast spelat i landslaget i OS 2018.

– När jag var yngre i karriären så fokuserade jag mest på det sportsliga och såg till mig själv. Men när man blir äldre får man en större bild över vad som är viktigt. Man lär sig saker och får mer erfarenhet under årens gång.

Diskussion om artikeln