Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Herola och Hirvonen fixade tredjeplatsen i lagsprint efter dramatisk spurtstrid och taktisk fullträff – tätduon lät inte finländarna blanda sig i segerkampen

Från 2021
Uppdaterad 16.01.2021 16:39.
Programmet är inte längre tillgängligt
Se Hirvonens slutspurt som fixade tredjeplatsen för Finland (finskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Med facit på hand var en tredjeplats det bästa Finlands duo i lagsprint i nordisk kombination kunde hoppas på i Val di Fiemme – och en tredjeplats blev det. Eero Hirvonen stod för slutklämmen som säkrade placeringen.

När det nalkas lagsprint i nordisk kombination brukar de finländska förväntningarna skruvas upp. Ilkka Herola och Eero Hirvonen fick dessutom till det i backen och hade endast 29 sekunder upp till tvåan, Tysklands förstalag, som ansågs vara de största förhandsfavoriterna.

Det skulle ändå ha krävt att den tyska duon med Eric Frenzel och Fabian Riessle skulle ha låtit Finland och resten av lagen hämta upp avståndet. Det gjorde de inte.

Tillsammans med Österrikes och Norges förstalag tog tätklungan hand om taktpinnen – och skruvade upp farten direkt. Japans andralag, som låg etta efter backmomentet, kunde inte svara. Med ungefär en tredjedel kvar av loppet fick också norrmännen ge upp.

Det blev en tysk-österrikisk uppgörelse om segern – och där var Riessle starkast på upploppet.

"Alldeles lysande"

Ilkka Herola, som slutade tvåa i fredagens tävling, var lika stark i spåret på lördagen och försökte under sina etapper spräcka den andra klungan bestående av Tysklands, Norges, Japans och Österrikes andralag.

Klungan hämtade upp avståndet till Norges Espen Björnstad under den näst sista etappen och det föll med andra ord på ankaret Hirvonens axlar att fixa pallplaceringen. Det gick vägen.

Hirvonen åkte taktiskt på sin näst sista etapp och lät resten av åkarna sköta farthållningen. På upploppet kunde han därför svara då Norges Graabak och Tysklands Schmid ryckte – och tog sig förbi dem med minimal marginal.

– De sista 100 metrarna var alldeles lysande av Hirvonen. Han hamnade i ett dåligt läge rakt bakom Schmid, men han bytte spår i rätt stund och klämde sig förbi tysken. En riktigt bra taktisk åkning, summerar expertkommentatorn Tommi Nikunen.

Herola konstaterar att han fick det att stämma för andra dagen i rad i hoppbacken.

– Det blev lite annorlunda när jag inte fick hjälp med farthållningen i och med att Tyskland och de andra hade kommit överens om att andralagens åkare inte ska hålla farten uppe, men tempot var ändå bra. Sen fixade Eero pallplatsen på slutet, säger Herola i skidförbundets intervju.

"Intressant i morgon"

Finlands andralag med Arttu Mäkiaho och Leevi Mutru slutade på 16:e plats. Andralaget var det sista som tog sig i mål.

– Det kommer att bli riktigt intressant i morgon. Utgångsläget var ju att Finland skulle tampas om segern, men tätåkarna höll för hård fart. Det visste vi redan efter två etapper. Men tredjeplatsen fanns att ta, och det gjorde killarna, säger Nikunen.

Världscupen i nordisk kombination fortsätter på söndag med ytterligare en individuell tävling i Val di Fiemme. Yle sänder tävlingen direkt i TV2 och på Arenan.

Nordisk kombination, världscupen:

Lagsprint:
1) Tyskland I (Eric Frenzel, Fabian Riessle) 35.11,9
2) Österrike I (Lukas Greiderer, Johannes Lamparter) + 1,5
3) Finland I (Ilkka Herola, Eero Hirvonen) + 50,7
4) Tyskland II + 51,0
5) Norge I + 51,2
---
16) Finland II (Leevi Mutru, Antti Mäkiaho) + 3.49,7

Diskussion om artikeln