Tyska staten hjälper Ryssland utreda mordförsöket på oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj
Precis innan oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj ska återvända till Ryssland, har den tyska staten svarat på de ryska myndigheternas förfrågan om en handräckning. Tyskland överlåter brottsutredningsmaterial till Ryssland och förmodar att de ryska åklagarna nu på allvar ska utreda mordförsöket på Navalnyj.
Det tyska justitieministeriet uppger att det på fredagen svarade på ryska åklagares förfrågan om en handräckning i utredningen om mordförsöket på Alexej Navalnyj i augusti.
Enligt ministeriet har tyska utredare intervjuat Navalnyj med frågor, som de ryska åklagarna har skickat från Moskva, och som Navalnyj gett utförliga svar på. Utskrifter av Navalnyjs svar har skickats till Moskva.
– Regeringen (den tyska, red. anm.) förmodar att den ryska staten nu kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att reda ut det här brottet mot herr Navalnyj, sa justitieministeriets talesman.
Enligt talesmannen är all nödvändig information för en brottsutredning, bland annat blod- och vävnadsprover samt klädstycken, tillgängliga i Ryssland.
Navalnyj "får återvända till Ryssland när som helst"
Navalnyj har själv beskyllt president Vladimir Putin för att ligga bakom mordförsöket. Navalnyj hänvisar bland annat till hur få personer som egentligen har befogenheter ifråga om nervgiftet novitjok, som användes i attentatet.
Medborgarjournalister från Bellingcat har med sina granskningar gett misstankarna om statlig inblandning mer kött på benen och Navalnyj fick en agent från säkerhetstjänsten FSB att själv avslöja detaljer om operationen mot Navalnyj.
På sin årliga presskonferens vidhöll president Putin att de ryska myndigheterna inte haft något med förgiftningen av Navalnyj att göra, men påpekade att ryska agenter minsann hade slutfört jobbet om de velat döda Navalnyj.
Putin har också uppgett att oppositionspolitikern Navalnyj är välkommen tillbaka till Ryssland när som helst, men medan Navalnyj återhämtat sig i Tyskland har problem hopat sig i Ryssland.
I december ansåg ryska myndigheter att Navalnyj hade brutit mot en villkorlig fängelsedom, som Navalnyj själv avfärdar som politisk, och gav honom ett ultimatum för att återvända till Ryssland. Dagen därpå uppgav statliga brottsutredare att det hade öppnats en ny brottsutredning mot Navalnyj för misstänkt förskingring.
Tidigare i veckan begärde den ryska brottspåföljdsmyndigheten Navalnyj häktad, men trots det har Navalnyj för avsikt att återvända till Ryssland på söndag. Han ska flyga med Aeroflots dotterbolag Pobeda, vilket betyder "seger" på ryska.
Navalnyjs kollega häktad
Problemen hopar sig också för kolleger i Navalnyjs närmaste krets. På lördag greps Pavel Zelenskyj, som likt Navalnyj jobbar för anti-korruptionsstiftelsen FBK.
Enligt domstolshandlingar misstänks Zelenskyj för uppvigling till extremism på internet och ska sitta häktad i en månad i väntan på rättegång.
Enligt människorättsgruppen Agora handlar Zelenskyjs fall om en tweet han publicerade i oktober. Twitterinlägget innehöll ett foto av journalisten Irina Slavina, som dog efter att hon tände eld på sig själv framför inrikesministeriets byggnad i Nizjnij Novgorod.
Slavina hade upprepade gånger haft problem med polisen och polisen hade gjort en husrannsakan i hennes hem dagen innan hennes död. I sitt sista inlägg på Facebook skrev Slavina att ryska staten bär skulden för hennes död.
I sin tweet riktade Zelenskyj också sin ilska mot den ryska staten och uppmanade folk att protestera.
Källor: AFP, Reuters