Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländarna litar mest på Yles nyheter – var fjärde ser kvällstidningarna som pålitliga

Från 2021
Uppdaterad 17.01.2021 09:41.
En kvinna arbetar vid datorn på Yle Uutisets nyhetsredaktion.
Bildtext Enligt undersökningen anser 81 procent att Yles tv- och radionyheter är pålitliga.
Bild: Eleni Paspatis / Yle

Yles tv- och radionyheter är enligt finländarna landets mest pålitliga nyhetskällor, visar en färsk undersökning från Kommunbranschens utvecklingsstiftelse KAKS.

Av de som deltog i undersökningen svarade 81 procent att Yles tv-nyheter är mycket eller ganska pålitliga. Motsvarande procent för radionyheterna är 79.

På tredje plats i undersökningen kommer STT, 78 procent anser att deras nyheter anses vara mycket eller ganska pålitliga.

En klar majoritet av finländarna tycker att också MTV3 (70 procent), Helsingin Sanomat (65 procent), det egna landskapets största tidning (62 procent), den egna lokaltidningen (59 procent) och Kauppalehti (57 procent) är pålitliga nyhetskällor.

Ungefär en fjärdedel litar på nyheter från kvällstidningarna Ilta-Sanomat och Iltalehti.

Förtroendet för sociala medier svagt men växande

Enligt undersökningen förhåller sig finländarna mera kritiska när det kommer till nyheter på sociala medier. 61 procent anser att uppgifter som figurerar där är opålitliga.

En av tio tycker att nyheter på sociala medier är pålitliga. Bland svarande under 30 år är siffran högre – i den här gruppen uppgav var femte att de litar på nyheter på sociala medier.

Ungas tilltro till sociala medier har ökat de senaste åren.

Misstron till nyhetsmedier störst bland sannfinländare

Vilket parti man stöder verkar också ha betydelse för vilka nyhetskällor man litar på.

Yle fick det bästa resultatet bland Socialdemokraternas, De grönas och Vänsterförbundets anhängare. MTV3 fick höga poäng av de som stöder Samlingspartiet, De gröna och SFP.

Samlingspartiets anhängare litar mer än andra på Kauppalehti, medan Centerns anhängare i högre grad än andra tycker att Maaseudun tulevaisuus är en pålitlig nyhetskälla.

De som gav sämst betyg till undersökningens topp tre – Yle, STT och MTV3 – är Sannfinländarnas anhängare. Bara kring hälften av dem ser de här nyhetsmedierna som pålitliga.

Enkäten från Kantar TNS besvarades av över 4 500 medborgare. Felmarginalen är 1,5 procentenheter.

Diskussion om artikeln