Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusentals migranter vandrar mot USA - nu har över 9 000 tagit sig över gränsen från Honduras till Guatemala

Från 2021
Honduranska migranter som lyckades ta sig över gränsen till Guatemala på lördagen. I karavanen finns många barnfamiljer.
Bildtext Honduranska migranter som lyckades ta sig över gränsen till Guatemala på lördagen. I karavanen finns många barnfamiljer.
Bild: AFP / Lehtikuva

Tusentals honduraner försöker igen fly fattigdom, våld och kimatrelaterade katastrofer - till fots. Joe Bidens valseger i USA har gett dem nytt hopp, men de flesta av dem kommer knappast att nå fram.

Olga Ramirez, 28, tillsammans med sin man, sin bror och sina fyra små barn tillhör dem som lyckats ta sig över från Honduras till Guatemala under helgen.

Ramirez sade till nyhetsbyrån AFP att de lämnade Honduras för att de riskerade att bara kunna äta varannan dag. Hon hade tidigare sålt mat till passagerare på en busstation, men förlorade det jobbet då busstationen privatiserades.

- De kastade ut oss som om vi vore hundar, som sopor, som om vi var värdelösa för landet, grät Ramirez för AFP.

I november i fjol drabbades Honduras av två svåra orkaner och coronapandemin härjar vidare också där. Landet plågas sedan länge av fattigdom, arbetslöshet, allvarligt gäng- och drogrelaterat våld.

En ny grupp på ungefär 3 000 honduraner tog sig över gränsen intill  den guatemalanska gränsstaden El Florido på lördagen.
Bildtext En ny grupp på ungefär 3 000 honduraner tog sig över gränsen intill den guatemalanska gränsstaden El Florido på lördagen.
Bild: EPA-EFE/Esteban Biba

På lördag kväll hade åtminstone 9 000 migranter tagit sig över gränsen mellan Honduras och Guatemala. De flesta av dem tar sig fram till fots och planerar att vandra tusentals kilometer genom Guatemala till Mexiko och så vidare till USA.

AFP hänvisar till poliser som säger att migranterna tilläts passera gränsen för att det fanns många barnfamiljer bland dem, gränspoliserna var obeväpnade och var oroliga för de skador som tårgas kunde orsaka.

Bidens valseger har ingett nytt hopp - men kanske förgäves

Över ett dussintal migrantkaravaner av det här slaget har startat från Honduras sedan oktober 2018, många av dem med tusentals människor som söker ett bättre liv i USA.

President Donald Trump införde hårda regler och åtgärder mot invandringen och beskrev invandrarna från Mexiko som "våldtäktsmän" och kriminella. Joe Bidens valseger har ingett honduranerna nytt hopp.

Alla de tidigare karavanerna har splittrats och stoppats av Mexiko, Guatemala och Honduras. Under Trumps tid vid makten har de här länderna ökat och effektiverat sitt samarbete för att stoppa migration av det här slaget.

Guatemalanska soldater väntade på lördagen på migranter nära gränsövergången i El Florido.
Bildtext Guatemalanska soldater väntade på lördagen på migranter nära gränsövergången i El Florido.
Bild: EPA-EFE/Esteban Biba

Guatemala sätter nu upp allt fler vägspärrar och skickar ut soldater för att stoppa migranterna. De första har redan skickats tillbaka till Honduras.

Mexiko laddar upp med nationalgardet vid sin gräns för att senast där hindra migranterna att komma vidare.

Biden har utlovat ett "rättvist och humant" system för invandring och han har också lovat ta itu med de problem som driver iväg människor från Centralamerika mot USA.

Exempelvis ABC News rapporterar att mexikanska myndigheter har diskuterat migration med Bidens tilltänkta nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan. Det finns planer på ett utvecklingsprogram för norra Centralamerika och södra Mexiko, för att tackla de ekonomiska problemen i regionen.

Källor: AFP, Reuters, ABC News

Diskussion om artikeln