Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Danmark, Slovakien eller fotbollsstadion i Lettland kan ersätta Belarus – på måndag kan IIHF fatta beslut beträffande hockey-VM

Från 2021
Vice ordförande Kalervo Kummola har stort inflytande i det internationella hockeyförbundet.
Bildtext Vice ordförande Kalervo Kummola har stort inflytande i det internationella hockeyförbundet.
Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

På måndag kan det stå klart att Belarus inte får arrangera hockey-VM i maj-juni. Då kommer nämligen IIHF:s ledning att samlas. Kalervo Kummola, som är förbundets vice ordförande, uppger att det enda beslutet som möjligen fattas är att frånta Belarus värdskapet.

Det internationella ishockeyförbundet IIHF:s ledning träffas på måndag. Man ska då diskutera huruvida Belarus kan stå som värd för herrarnas ishockey-VM som spelas i maj och juni.

På lördagen meddelade huvudsponsorn Skoda att man drar sig ur det långvariga samarbetet om Belarus får stå kvar som arrangör. Enligt IIHF:s vice ordförande Kalervo Kummola påverkar inte Skodas besked beslutsfattandet.

– Sponsorgrejen har inte längre någon betydelse, majoriteten anser att det inte kan spelas i Belarus. Om det bestäms något på måndag är det enda möjliga beslutet att det inte spelas i Belarus, säger Kummola.

Belarus och Lettland skulle dela på värdskapet, men letterna har meddelat att de inte längre är intresserade av det på grund av människorättssituationen i sitt sydliga grannland.

Var kunde matcherna i stället spelas?

Om IIHF slår fast att Belarus fråntas värdskapet dyker frågan upp om var matcherna i stället ska spelas.

– På grund av coronan vore det lättast att arrangera hela turneringen i Lettland. Om den andra gruppen spelas någon annanstans är Slovakien eller Danmark alternativen, avslöjar Kummola.

I Lettland råder det brist på en andra arena som uppfyller kraven.

– Om hela turneringen spelas i Lettland kunde den andra gruppen spelas på en fotbollsstadion, uppger Kummola.

Källa: STT

Diskussion om artikeln