Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska oppositionspolitikern Navalnyjs plan ändrar rutt och åker till annan flygplats i Moskva – är han modig eller dumdristig då han återvänder till Ryssland?

Från 2021
Uppdaterad 17.01.2021 16:54.
Programmet är inte längre tillgängligt
Ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj anländer till Moskva - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Cirka klockan 16.20 finsk tid på söndagen lyfte den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs flyg mot Moskva. Han har inte varit i Ryssland sedan han förgiftades, men har hela tiden sagt att han tänker återvända hem.

Flyget har ändrat rutt och kommer landa på en annan flygplats än planerat.

I stället för att landa på Vnukovo-flygplatsen i sydvästra Moskva som planerat, kommer flyget i stället landa på Sjeremetevos internationella flygplats i norra Moskva.

Planet väntades landa klockan 18.30 i Moskva finsk tid. På Flightradar kan man däremot se att flyget först vänt söderut före Moskva och sedan norrut på nytt. Planet har sedan dess cirkulerat runt.

"Jag är en oskyldig människa"

Planet lyfte cirka 30 minuter efter den planerade tidtabellen. Han återvänder till Ryssland – trots att han riskerar att gripas av ryska myndigheter.

– Jag? Gripen? Jag är en oskyldig människa, sade han till journalister när han steg ombord på flygplanet i Berlin.

Yle-redaktören Suvi Turtiainen som är på plats på flygplanet på väg till Moskva frågade också honom om han är rädd för att återvända till Ryssland.

– Vad borde jag vara rädd för i Ryssland? Vad för otäckt kan hända mig där?

– Jag är en rysk medborgare och har all rätt att återvända hem, sade han till en annan journalist.

Aleksej Navalnyj ombord på ett flygplan 17 januari 2021 tillsammans med sin fru Yulia. De tittar på varanda.
Bildtext Med på flyget är också Navalnyjs fru Julija.
Bild: AFP / Lehtikuva

I en video på Instagram meddelar paret att de är på väg hem.

– Son, sätt vodkan på kylning. Vi flyger hem, hörs frun Julija säga i videon.

Enligt Yles Suvi Turtiainen sitter Navalnyj och frun på rad 13.

Varför vill ryska myndigheter gripa honom?

Navalnyj säger att han aldrig själv valde att lämna Ryssland utan fördes medvetslös till Tyskland efter förgiftningen i Sibirien.

– Jag lämnade landet i en låda för intensivvård, skrev han på Twitter. Självklart vet han vilken risk han tar.

De ryska myndigheterna har meddelat att Navalnyj är efterlyst och kommer att gripas då han återvänder till hemlandet.

Rysk polis på plats vid Vnukovo-flygplats i Moskva.
Bildtext Rysk polis finns redan på plats på Vnukovo-flygplatsen i Moskva.
Bild: /All Over Press

Han sägs bland annat ha underlåtit att anmäla sig till dem som övervakar en villkorlig dom han tidigare har fått. Dessutom har åklagarmyndigheten väckt nya åtal om försnillning mot honom.

Det intressanta i dag är om Navalnyj grips på flygplatsen eller får åka hem.

Fängelsebil utanför Vnukovo-flygplatsen i Moskva.
Bildtext En fängelsebil står utanför flygplatsen i Moskva. Frågan är om Navalnyj kommer att gripas då han anländer eller inte.
Bild: /All Over Press

Flygplatsen bevakas strängt – flera av Navalnyjs anhängare har gripits

Vnukovo-flygplatsen i sydvästra Moskva har delvis stängts av för att förhindra att människor ska kunna vänta inomhus. Det är hård kyla i Moskva i dag.

Dessutom har polisledningen i Moskva påpekat att en eventuell folksamling vid flygplatsen är olaglig. Trots det har många samlats på flygplatsen.

Människosamling på Vnukovo-flygplatsen i Moskva.
Bildtext Stora folkmassor har redan samlats på flygplatsen i Moskva i väntan på Navalnyj – trots att polisen i Moskva påpekat det vara olagligt.
Bild: /All Over Press
Militär utanför Vukovo flygplats i Moskva.
Bildtext Polis och militär är på plats vid flygplatsen i Moskva i väntan på Navalnyj.
Bild: /All Over Press

Rysk polis har redan gripit flera av Navalnyjs supportrar på flygplatsen samt flera som varit på väg till flygplatsen.

Flera av Navalnyjs medarbetare har också gripits. Det är oklart exakt hur många som gripits – bland annat brodern uppges vara en av de gripna. Även Navalnyjs nära allierade Ljubov Sobol har gripits.

Speciellt många människor har samlats vid säkerhetskontrollen på flygplatsen. Yle Uutisets medarbetare Erkka Mikkonen rapporterar på Twitter från platsen:

Det är möjligt att planet från Berlin inte får landningstillstånd och måste återvända till Tyskland eller hänvisas till någon annan flygplats där inga journalister och anhängare väntar.

Delade meningar kring Navalnyj

I Ryssland är meningarna delade om huruvida Navalnyj gör rätt i att återvända.

Vissa anser att han med tanke på sin egen säkerhet borde stanna utomlands. Andra tycker att han självklart måste återvända och ta sin plats i den ryska politiken.

Kvinna håller lakan med texten "Alexej lycka till " i Berlin.
Bildtext Många tog farväl av Navalnyj i Berlin. På lakanet står det "Alexej lycka till".
Journalister utanför flygfält i Berlin.
Bildtext Navalnyjs avfärd från Berlin lockade också många journalister och fotografer till flygplatsen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Hård Putinkritiker

Det är allmänt känt att Rysslands president Vladimir Putin inte vill ha något att göra med Navalnyj. Han till och med vägrar uttala Navalnyjs namn.

Då presidenten under sin stora presskonferens för en månad sedan fick en fråga om Navalnyj talade han om ”patienten på en klinik i Berlin”.

Navalnyj- och Putinmasker till salu i en fotgängartunnel i Sankt Petersburg torsdagen den 14 januari, dagen efter att Navalnyj meddelat att han återvänder till Ryssland på söndagen.
Bildtext Navalnyj- och Putinmasker till salu i en fotgängartunnel i Sankt Petersburg torsdagen den 14 januari, dagen efter att Navalnyj meddelat att han återvänder till Ryssland på söndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Navalnyj och hans team har gjort sig kända genom att avslöja korruption inom den högsta statsledningen.

Avslöjandena har inte lett till någon märkbart minskad popularitet för president Putin, men väcker ändå frågor som de politiska höjdarna inte vill svara på.

Nu handlar det också om hur Putin framstår då Navalnyj kommer till Moskva. Om han fritt får åka hem verkar Putin alltför svag och om Navalnyj grips verkar Putin alltför hård.

Rysslands president Vladimir Putin i profil.
Bildtext Hur kommer Putin att framstås? Det beror på vad som händer med Navalnyj. Om han grips verkar Putin mycket hård, om han inte grips verkar han för svag.
Bild: EPA

I Kreml överlägger man säkert just nu om vilket alternativ som är värre.

Då politiska motståndare grips av polisen brukar kommentarerna från Kreml göra gällande att statsledningen inte på något sätt kan påverka det som polis och domstol bestämmer.

Det är också skäl att komma ihåg hur det gick för en annan oppositionspolitiker, Boris Nemtsov, som på sin tid avslöjade utbredd och allvarlig korruption inom den ryska statsledningen.

Nemtsov mördades på en bro intill Kreml en natt för snart sex år sedan.

Navalnyj svartmålas

De statsledda medierna i Ryssland gör gällande att Navalnyjs verksamhet är ett projekt som leds av väst. Med väst brukar ryska medier oftast avse USA och EU.

Nyhetsbyrån Ria Novosti publicerade på lördagen en lång artikel där Navalnyj beskrivs som en agent för utländska intressen med mål att splittra Ryssland inifrån.

Det vill västvärlden enligt skribenten Pjotr Akopov göra därför att ingen kan vinna över Ryssland på något slagfält. Samtidigt vill väst dra fördel av billig rysk energi, skriver Akopov (på ryska).

Diskussion om artikeln