Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sjukvårdsdirektör: "Alltför få låter testa sig för corona" – bara 72 coronatester togs under det senaste dygnet i Vasa sjukvårdsdistrikt

Från 2021
Uppdaterad 18.01.2021 07:33.
Marina Kinnunen, en vit kvinna med blont hår, står utanför Vasa centralsjukhus.
Bildtext Marina Kinnunen råder österbottningarna att hålla rekommendationerna om distans och hygien och låta testa sig även vid lindriga symtom som kan tyda på corona.
Bild: Yle/Elin Willows

Under det senaste dygnet har bara 72 personer i Vasa sjukvårdsdistrikt låtit testa sig för corona. Den här utvecklingen oroar direktör Marina Kinnunen.

- Jag vet inte om folk tröttnat på att låta testa sig för corona. Men det skulle vara jätteviktigt att alla med ens lite symptom skulle testa sig, säger Kinnunen.

Coronaläget i Vasa sjukvårdsdistrik utvecklas inte åt rätt håll säger sjukvårdsdistrikets direktör Marina Kinnunen. Antalet fall har växlat under den senaste veckan, som mest registrerades 17 fall på en dag.

Det som främst oroar Kinnunen just nu är att så få låter testa sig. Som mest har man testat omkring 700 personer på en dag, 72 är alldeles för få anser Kinnunen.

- Viruset finns på många orter runt om i sjukvårdsdistriktet. En viktig del i att bekämpa coronan att man testar med låg tröskel, säger Kinnunen.

Kinnunen säger att man diskuterat den sjunkande testningen förra veckan inom sjukvården. På tisdag när coronaberedskapsgruppen träffas kommer Kinnunen igen att lyfta frågan.

Inom Vasa sjukvårdsdistrikt vårdar man nu hela tiden några patienter på sjukhus på grund av covid-19. Äldre och de med grundsjukdomar löper störst risk att bli riktigt dåliga.

- Men man ska komma ihåg att det inte finns några garantier för att man inte blir väldigt sjuk fast man är yngre och inte har någon grundsjukdom, säger Kinnunen.

Kinnunen säger att det därför vore viktigt att orka hålla distansen, använda ansiktsskydd och vara noggrann med handhygienen. Det dröjer ännu ett bra tag innan så många vaccinerats att vi kan häva begränsningarna.

Artikeln är uppdaterad 18.1.2021 klockan 7.30. Uppgiften att 14 av de tester som togs på lördagen var positiva har korrigerats.

Diskussion om artikeln