Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veckoslutsläsning: Den nästan utdöda ålen fortsätter att överraska – och fyra andra lästips för söndagen

Från 2021
Ålar
Bildtext Ålen blir till i Sargassohavet, efter det börjar den sin mödosamma färd bort. Ibland når den Östersjön. Idag är andelen ålar som på denna naturliga väg når oss här i Finland så gott som obefintlig.
Bild: Centralförbundet för Fiskerihushållning

God söndagskväll! Här kommer några lästips.

Den nästan utdöda ålen fortsätter att överraska och tar nu revansch på operan: "Den är som fiskarnas MacGyver och en av de mest unika varelser vi känner till"

Potenshöjare och kannibal vid behov. En delikatess och efterlyst av Europol. Ändrar skepnad flera gånger under sin livscykel och vägrar fortplanta sig i fångenskap. Föds, leker och dör i Sargassohavet. Men den märkliga ålen är kanske snart ett minne blott, ett stycke mystisk varelse som inte ens Aristoteles eller Freud blev kloka på. Patrik Svenssons nationella bästsäljare "Ålevangeliet" sätts nu dessutom upp på operan – ålen slutar aldrig överraska.

Klicka här för att läsa hela artikeln.

ålar
Bildtext Det europeiska ålbeståndet har minskat kraftigt och ålen är både nationellt och internationellt klassificerad som en akut hotad art.
Bild: Yle/Mikaela Wikström

Atlantic Crossing: Älskade kronprinsessan Märtha flydde nazisterna via Finland, blev Roosevelts vän - men aldrig drottning

Storserien Atlantic Crossing har premiär på Yles kanaler 10 januari. Det är en berättelse om ett Europa i krig, om Nazitysklands ockupation av Norge och landets kronprinspar som tvingas fly landet och leva skilda från varandra under flera år.

Först och främst är det en berättelse om kronprinsessan Märtha som älskades av sitt folk och under kriget gjorde stort intryck på USA:s president Franklin D. Roosevelt.

Klicka här för att läsa hela artikeln.

Svartvit bild av den norska kungligheternas besök hos Franklin D Roosevelt 30 april 1939.
Bildtext På bilden från vänster Eleanor Roosevelt, kronprins Olav, Sara Delano Roosevelt (presidentens mamma), kronprinsessan Märtha och Franklin D. Roosevelt i Hyde Park, New York. 30 april1939.
Bild: All Over Press

Finländskt bolag sålde satellit till Bolsonaros regering – befaras användas för att dölja skogsskövlingen i Amazonas

Det finska bolaget ICEYE har sålt en satellit till det brasilianska flygvapnet. Satelliten ska övervaka skogsavverkningen i Amazonas, men köpet kritiseras nu hårt av Brasiliens rymdforskningsinstitut (INPE). Forskare säger att det handlar om så kallad greenwashing och att den brasilianska regeringens egentliga avsikt är att försöka dölja skogsavverkningen i Amazonas med hjälp av satelliten.

Klicka här för att läsa mer.

ICEYE har sålt en satellit till den Brasilianska regeringen.
Bildtext ICEYE är ett finländskt bolag specialiserat på rymdteknologi.
Bild: ICEYE

Snöröjaren gör sitt jobb och bryr sig inte om klagomål: ”Till första maj har alla glömt att det var snö på vägarna”

Det häftiga yrvädret natten mot tisdag (12.1) sysselsatte så gott som alla tillgängliga snöröjare i Västnyland. Sjundeåbon Fredrik Grönberg hör till de tappra snöröjarna som ryckte ut tidigt under efternatten. Han plogar vägar i både Sjundeå och Ingå.

- Det blåser hårt och snöar väldigt mycket. Det är ganska utmanande före, säger Grönberg när Yle Västnyland ringer upp honom tidigt på tisdag morgon.

Klicka här för att läsa mer.

Traktor med snöplog som sprutar snö.
Bildtext Snöröjarna hade fullt upp under tisdagen den 12 januari.
Bild: Maria Wasström / Yle

THL: De allra sjukaste och svagaste ska inte få vaccinet om det utgör en hälsorisk

Ska man ge coronavaccinet åt dem som är så gamla, svaga och sjuka att också lindriga biverkningar kan bli farliga? Nej, säger man på Institutet för hälsa och välfärd - vaccinet får inte utgöra en risk för den som får det.

Klicka här för att läsa hela artikeln.

Ett par händer instuckna i blå plasthandskar vaccinerar en person.
Bildtext Här hemma har inga dödsfall med anknytning till coronavaccinet rapporterats.
Bild: /All Over Press