Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spurtstrid avgjorde i nordisk kombination – Ilkka Herola lyckades inte förvalta sitt eminenta utgångsläge då allt skulle avgöras

Från 2021
Uppdaterad 17.01.2021 15:49.
Programmet är inte längre tillgängligt
Ilkka Herola kämpade om segern i Val di Fiemme (finskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Ilkka Herola spekulerades ha goda chanser att kämpa om en framskjuten placering i nordisk kombination. Han gav sig ut en halv minut efter täten och finländaren behövde bara tre kilometer för att ta sig i kapp. Han såg ut att kämpa om segern men kroknade på det 10 kilometer långa loppets målraka.

Ilkka Herola satsade direkt på att reducera avståndet till täten och ledde tävlingen efter 3,8 kilometer.

Halvvägs, vid 5 kilometer, var det en relativt välsamlad tätklunga på 15 åkare. Tempot höll ingen vidare nivå. Eero Hirvonen, som gick ut en och en halv minut efter täten, var med i tätklungan vid 7,5 kilometer.

Världscupledaren Jarl Magnus Riiber, Herola och några tyskar såg mest sugna ut på segern. Då målet närmade sig stod det klart att det hela skulle avgöras på upploppet.

Utgångsläget på målrakan:

  1. Fabian Riessle
  2. Jarl Magnus Riiber
  3. Ilkka Herola

Först kroknade Riessle och strax därefter Herola. Riiber vann med minimal marginal. Han var en tiondel före tyskarna Eric Frenzel (tvåa) och Vinzenz Geiger (trea), som stod för en stark slutspurt.

"Lyckad helg"

Herola fick höja sig med en sjätteplats och Hirvonen åkte upp sig till tia. Se video på segerstriden genom att klicka på artikelns huvudbild!

– Det känns bra att jag kunde vara med och köra om segern, men upploppet gick inte som planerat. Jag bestämde mig för att ta ett spår, men en konkurrent hann komma precis framför och blockerade vägen. En sådan miss kostar på upploppet, säger Herola i skidförbundets intervju.

Under dagarna i Val di Fiemme fick Herola ändå sköna besked. Han tog säsongens första pallplats när det återstår en dryg månad till VM.

– Som helhet var helgen lyckad, säger Herola.

Resultat:

1. Jarl Magnus Riiber NOR 27.16,1
2. Eric Frenzel GER +0,1
3. Vinzenz Geiger GER +0,1

6. Ilkka Herola FIN +0,9
10. Eero Hirvonen FIN +3,2
28. Perttu Reponen FIN +58,9

Arttu Mäkiaho startade inte.

Diskussion om artikeln