Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norska stjärnorna sviktade och det öppnade för andra namn – Julia Simons spurt bet bra i fransk-tyska duellen på sista varvet

Från 2021
Julia Simon vid vallen.
Bildtext Julia Simons fina sista skytte banade väg för segern.
Bild: imago images/Eibner Europa/ All Over Press

Masstarten i Oberhof bjöd på den första prispallen utan en norska sedan världscupöppningen i Kontiolax. När Norges stjärnor darrade visade Julia Simon form med en månad till skidskytte-VM.

Marte Olsbu Røiseland och Tiril Eckhoff har delat på att ställa sig överst på pallen i skidskyttevärldscupen. Den norska ledarduon i världscupen hade vunnit åtta av de nio senaste tävlingarna – men i dagens masstart kom trendbrottet.

De största norska stjärnorna brände sina segerchanser på vallen. Och det rejält, till och med.

Både världscupledaren Røiseland och tvåan Eckhoff missade fyra skott var i masstarten. Med det saldot räckte inte en stark åkning för att vara med i jakten på pallplatser.

Då ingen annan av norskorna kunde reparera skadan blev det första tävlingen sedan världscupstarten i Kontiolax utan Norges färger på pallen.

Wierer sviktade

Med norskorna borträknade öppnades det för andra namn. Länge såg det ut som att italiensk rutin skulle avgöra.

Världscupfemman Dorothea Wierer darrade inte på vallen och ledde tävlingen klart med ett skytte kvar. Då brast det ändå för Wierer.

Två bommar i sista stående grusade italienskans chanser och hon rasade genom fältet.

Franskt formbesked

I stället blev det en fransk-tysk duell på spurtvarvet i Oberhof. Julia Simon och Franziska Preuss åkte länge tillsammans, men när Simon satte i sista växeln kom rycket.

Fransyskan tog sin andra seger i karriären och visade form med en månad till VM i Pokljuka.

Svenskan Hanna Öberg fullbordade prispallen när hon var knappt före Ingrid Landmark Tandrevold över mållinjen. Det var Öbergs sjätte pallplats den här säsongen.

Ingen finländska hade en startplats i masstarten. Det finländska landslaget är tillbaka på banan nästa vecka då världscupen är i Anterselva.

Skidskytte, världscupen:

Masstart, damer:
1) Julia Simon, Frankrike 40.11,1 (3)
2) Franziska Preuss, Tyskland + 3,9 (2)
3) Hanna Öberg, Sverige + 11,7 (3)
4) Ingrid Landmark Tandrevold, Norge + 13,0 (2)
5) Mona Brorsson, Sverige + 14,9 (1)
6) Dorothea Wierer, Italien + 28,8 (2)

Diskussion om artikeln