Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU och politiker världen över reagerar på gripandet av Navalnyj: Släpp honom genast

Från 2021
Uppdaterad 18.01.2021 05:57.
Aleksej Navalnyj ombord på det landade flygplanet.
Bildtext Navalnyj greps kort efter ankomst till hemlandet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Europeiska rådets ordförande Charles Michel kräver att ryska myndigheter släpper oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj som greps då han anlände till Moskva på söndagskvällen. Det ryska utrikesministeriet tycker att utländska politiker borde sköta sina egna affärer i stället för att blanda sig i ryska rättsliga frågor.

Flera politiker – speciellt många i EU – kräver åtgärder mot Ryssland efter att man gripit Aleksej Navalnyj kort efter hans ankomst till Moskva.

Europeiska rådets ordförande Charles Michel fördömer de ryska myndigheternas agerande och kallar gripandet för oacceptabelt.

– Jag uppmanar ryska myndigheter att genast släppa honom, skriver han på Twitter.

Även EU:s chefsrådgivare för utrikespolitiska frågor, Josep Borrell, kräver att Navalnyj släpps.

Människorättsorganisationen Amnesty International kallar de ryska myndigheternas agerande för en "obarmhärtig kampanj mot Navalnyj" och uppmanar myndigheterna att släppa honom. Samtidigt klassas Navalnyj som en samvetsfånge av Amnesty.

Haavisto har diskuterat med sina EU-kollegor

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) fördömer också gripandet av Navalnyj.

– Att en person, som knappt överlevt ett mordförsök och ett mycket allvarligt brott, behandlas på det här sättet strider säkert mot rättsuppfattningen i många länder, säger han till Yle Uutiset.

Han kräver att Navalnyj släpps och säger att det hör till EU:s intressen att mordförsöket på Navalnyj utreds så snabbt som möjligt och att gärningsmännen ställs inför rätta.

Pekka Haavisto
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto har följt med situationen med Navalnyj under kvällen och diskuterat med flera EU-kollegor. Han fördömer de ryska myndigheternas agerande.
Bild: Marja Väänänen / Yle

Haavisto säger att han följt med Navalnyjs hemresa under kvällen och att han haft kontakt med flera andra EU-länders utrikesministrar samt Finlands ambassadör i Moskva.

Han säger att Finland gett sitt stöd för en gemensam ståndpunkt i frågan inom EU.

– När 27 länder är med tar det tid, men det är viktigt att EU uttrycker ett gemensamt ställningstagande.

Enskilda länder följer efter

Estland, Lettland och Litauen var först ut med att kräva "restriktiva åtgärder" mot Ryssland efter gripandet.

– Gripandet av Aleksej Navalnyj av ryska myndigheter är helt oacceptabelt. Vi kräver att han genast släpps, skriver Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis på Twitter.

– EU borde agera snabbt om han inte släpps. Vi måste överväga att införa restriktiva åtgärder i respons på det här fräcka beteendet.

Uttalandet sker i samråd med Estland och Lettland.

Även Polens, Islands och Bulgariens premiärministrar uppmanar EU att vidta åtgärder. Så även Sveriges, Norges, Danmarks, Frankrikes och Österrikes utrikesministrar samt många fler.

Den amerikanska senatorn Bernie Sanders skriver på Twitter att USA måste stå med dem som kämpar mot korruption och jobbar för demokrati världen över.

– Efter att ha överlevt ett mordförsök, har den ryska aktivisten Aleksej Navalnyj gripits efter att ha anlänt till Ryssland i dag. Jag kräver att han släpps.

Även den blivande amerikanska presidenten Joe Bidens säkerhetsrådgivare Jake Sullivan uppmanar ryska myndigheter att släppa Navalnyj.

– Kremls attacker mot Navalnyj är inte bara ett brott mot mänskliga rättigheter, utan en förolämpning mot det ryska folket som vill få sina röster hörda, skriver han på Twitter.

Också USA:s avgående utrikesminister Mike Pompeo har fördömt gripandet och krävt att Navalnyj omedelbart släpps på fri fot. Pompeo beskriver gripandet som "ännu ett försök att tysta kritiker i Ryssland".

Ryska utrikesministeriet: "Sköt era egna affärer"

Sent på söndag kväll kommenterades de internationella reaktionerna av det ryska utrikesmnisteriets talesperson Maria Zakharova på Facebook.

"Jag skulle vilja be herr Jake Sullivan, tillträdande president Joe Bidens kommande nationella säkerhetsrådgivare - och andra utländska politiker som förmedlat förvirrade uttalanden - att respektera internationell rätt, låta bli att blanda sig i suveräna staters lagar och i stället sköta sina egna affärer" skrev Zakharova.

Texten uppdaterades kl.05.50 på måndag morgon bl.a. med Zakharovas kommentar.

Nedan kan du se Svenska Yles medarbetare i Ryssland, Kerstin Kronvall, kommentera Navalnyjs hemfärd. Videon är filmad före gripandet:

Kerstin Kronvall kommenterar Alexej Navalnyjs återkomst till Ryssland - Spela upp på Arenan