Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Uppgiven Sundby efter stora besvikelsen i norska mästerskapen: "Jag är rätt och slätt inte tillräckligt bra för en VM-plats"

Från 2021
Martin Johnsrud Sundby.
Bildtext Martin Johnsrud Sundby har en friplats till intervallstartsloppet i VM.
Bild: All Over Press

Världsmästaren Martin Johnsrud Sundby ger upp drömmen om flera VM-starter i Oberstdorf. Han och ett antal andra namnstarka norska åkare tappade sina chanser att köra om medaljerna i skiathlonen.

Helgens norska mästerskap på skidor var väldigt viktiga för många norska längdåkare. I och med att Norge har stått över världscupen sedan premiären i Ruka finns det få tillfällen att ge formbesked.

För veteranen Martin Johnsrud Sundby släcktes en dröm efter söndagens skiathlon i Granåsen. 36-åringen körde i mål som 14:e man – och medger utan omsvep att han inte är tillräckligt bra.

– Jag har drömt länge om att få åka skiathlonen på VM. Men jag är rätt och slätt inte tillräckligt bra för en plats på den distansen. Det är trist, men jag är för långt efter, säger Sundby enligt NRK.

Sundby hade ungefär femton sekunder fram till mästaren Emil Iversen.

Norrmannen kommer ändå att få åka till Oberstdorf. Han är regerande världsmästare på femton kilometer med intervallstart och har en garanterad plats där. Däremot ser Sundby inte att femmilen heller är realistisk.

– Just nu känns det som en omöjlig uppgift, men jag ger mig inte. Nu måste jag lägga upp en plan för vägen mot VM.

Kommer Klæbo till Finland?

NRK skriver att meriterade åkare som Finn-Hågen Krogh, Niklas Dyrhaug och Didrik Tønseth också lade sin sista potatis i diskussionen om en VM-plats på skiathlon.

Däremot säger landslagstränaren Eirik Myhr Nossum att det inte är otänkbart att Johannes Høsflot Klæbo kan få en plats – trots att han åkte i mål efter Sundby på norska mästerskapen.

Nu ska landslagsledningen diskutera med Klæbo angående världscupen i Lahtis nästa helg. Klæbo har gått i täten för kritiken mot det internationella skidförbundet och coronasäkerheten i världscupen.

Enligt Klæbo har han tränat hårt och det är en anledning till den tröga känslan på söndagen.

I Lahtis står skiathlon på programmet. Kommer Klæbo till Finland?

– Jag bestämmer mig i morgon. Jag kommer inte åka till Lahtis för att bevisa att jag ska vara med på någon distans i VM.

Johaug i särklass

På damernas skiathlon påminde Therese Johaug att hennes form inte har försvunnit någonstans under den internationella tävlingspausen.

Hon krossade sina landsmaninnor och vann med över en minut före tvåan Heidi Weng. Johaug avgjorde på sedvanligt manér – direkt.

Och med ungefär en månad till VM-starten i Tyskland har Johaug inte ens dragit ner på träningsmängden.

– Jag tycker faktiskt att jag körde bra i dag, säger Johaug enligt VG.

Världscupen på skidor fortsätter i Lahtis nästa helg. På lördag är det skiathlon och på söndag stafetter.