AFP: Egypten beslagtar tillgångar av Muslimska brödraskapets medlemmar
I sina försök att kuva det islamistiska Muslimska brödraskapet går Egypten in för att beslagta nästan 100 medlemmars tillgångar. Beslutet fattades på söndag av en domstol, och är del av en kommissions arbete att montera ned finansieringen för "terrorister och terrorgrupper".
Sammanlagt ska 89 medlemmars tillgångar beslagtas, uppger en källa inom domstolsväsendet för nyhetsbyrån AFP. Källan, som vill förbli anonym, uppgav inte värdet för tillgångarna.
Bland de här 89 finns även den tidigare presidenten Muhammad Mursi, som dog på sommaren 2019. Enligt domen beslagtas tillgångarna även om anhöriga redan har ärvt dem.
Förutom Mursis tillgångar träffas också Muslimska brödraskapets ledare Muhammed Badie, hans ställföreträdare Khairat al-Shater och den tidigare parlamentsledamoten Mohamed Beltagy av beslutet. Alla tre sitter i fängelse för tillfället.
Mångårig kamp mot "terrororganisation"
Domslutet att beslagta medlemmarnas tillgångar är del av en längre process för att stävja finansieringen till Muslimska brödraskapet. En kommission tillsattes för flera år sedan för att tillämpa en lag från 2018 om "hanterandet av terrorister och terrorgruppers tillgångar".
Egypten stämplade Muslimska brödraskapet som en terrororganisation år 2013 efter att armén hade störtat brödraskapets Muhammed Mursi från presidentposten. Mursi hade valts demokratiskt.
Den tidigare generalen och nuvarande presidenten Abdel Fattah al-Sisi var i spetsen då Mursi avsattes, och under al-Sisis ledning har brödraskapets politiska parti upplösts och otaliga medlemmar gripits och dömts till döden.
Journalister också illa ute
Förutom Muslimska brödraskapet har president al-Sisi också gått hårt åt oliktänkare, vilket har resulterat i åtminstone 27 gripna journalister.
Så sent som i december slog journalistorganisationen Committee to Protect Journalists (CPJ) larm att den gripna journalisten Aamer Abdelmonem nekades mediciner i ett egyptiskt fängelse.
Enligt CPJ hade Abdelmonem gripits på falska grunder misstänkt för att sprida falska nyheter och för terrorism.
Frilansjournalisten Abdelmonem jobbade på uppdrag av nyhetskanalen Al-Jazeera, som har sitt säte i Qatar. Egypten anser att kanalen är ett språkrör för Muslimska brödraskapet, vilket Qatar tillbakavisar.
I sina senaste artiklar på Al-Jazeeras nyhetssajt hade journalisten Abdelmonem bland annat skrivit kritiskt om hur den egyptiska regeringen har hanterat coronakrisen.
Källa: AFP