Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikansk expert på inhemsk terrorism: "Extremistgrupper har sett Trumps retorik som en inbjudan att driva sin egen agenda"

Från 2021
Uppdaterad 18.01.2021 11:15.
Människor stormar ingången till Capitolium.
Bildtext Hotet från ytterhögern har vuxit i USA.
Bild: AFP / Lehtikuva

Knappt två veckor har gått efter den våldsamma stormningen av Capitolium i Washington DC som ledde till att fem personer, inklusive en polis, miste livet.

Över hundra personer har gripits i anslutning till upploppet medan den federala polisen FBI fortsätter att spana efter fler misstänkta runtom i landet.

Medlemmar i flera extremistgrupper deltog i våldsamheterna, vilket gett ny fart åt diskussionen om hotet från dessa grupperingar.

Professor Bruce Hoffman från Georgetown University har specialiserat sig på studier av terrorism och uppror. Han karakteriserar upploppet på Capitolium som inhemsk terrorism.

Bild på terrorismexperten Bruce Hoffman i USA.
Bildtext Bruce Hoffman är professor vid Georgetown University.
Bild: privat: Bruce Hoffman.

– Upploppet vid kongressbyggnaden den 6 januari stämmer överens både med lagstiftningens och FBI:s definition. Det handlade om våldshandlingar eller hot om våld för att tvinga politiker att agera på ett visst sätt, säger Hoffman till Yle.

Expert: Trump gav upprorsmakarna grönt ljus

Bilder och videor från stormningen visar medlemmar från bland annat ytterhögergrupper som Proud Boys och Oath Keepers samt från konspirationsnätverket Qanon.

En av upprorsmakarna bar en tröja med texten “Camp Auschwitz”, medan en annan man sågs bära sydstatsflaggan, en symbol som påminner om USA-söderns rasistiska historia.

Hoffman anser det vara klart att president Donald Trump uppviglade sina anhängare till våldsamheterna, inte bara genom sitt tal strax innan stormningen utan genom att ifrågasätta valresultatet.

– Trump gav dem grönt ljus och fick dem att tro att deras gärning var sanktionerad av landets mäktigaste politiker.

Den här bilden togs då Trump talade till sina anhängare strax innan de tågade mot Kongressbyggnaden på onsdagen. Då lät Trump helt annorlunda än i det videotal som publicerades i natt.
Bildtext Trumps tal innan våldsamheterna bröt ut var ett klartecken för upprorsmakarna, enligt expert.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s kamp mot terrorismen – från att bekämpa al-Qaida och IS till ett växande fokus på inhemska hotbilder

Ytterhögerns frammarsch är inget nytt fenomen i USA. Men enligt Hoffman har stödet för dylika grupper ökat under det senaste dryga decenniet.

I början av 2000-talet låg fokus i amerikanernas kamp mot terrorismen på yttre hot, som terrornätverket al-Qaida. I slutet av av 2010-talet riktades uppmärksamheten framför allt på att bekämpa den Islamiska staten.

Nu säger Hoffman att fokuset är bredare. Kampen mot terrorism omfattar i allt högre grad också inhemska hotbilder.

– Det största inhemska terrorhotet kommer i dag från extremister som, i brist på ett mer träffande ord, kan sägas tillhöra ytterhögern.

Uppmobiliseringen tog fart redan under Barack Obamas presidentperiod. Obama var USA:s första svarta president och uppfattades som en fiende av ytterhögergrupper.

I Donald Trump har samma grupper sett en allierad, menar Hoffman.

– Det finns inget tvivel om saken. De har tagit till sig hans retorik och tolkat hans budskap som en inbjudan att driva sin agenda.

Ett uppror koordinerat på sociala medier och webbplattformar – men utan tydlig ledare

En annan orsak till att extremister blivit bättre på att organisera sig på senare år är de sociala medierna och andra kommunikationskanaler på webben.

Bland demonstranter och upprorsmakare fanns anhängare till flera separata grupperingar som inte aktivt samarbetar, men tack vare kommunikation på sociala medier och andra plattformar lyckades de enas kring ett gemensamt mål, enligt Hoffman.

Trump-anhängare i ett moln av tårgas utanför Capitolium onsdagen den 6 januari.
Bildtext Upproret saknade tydlig ledare men koordineringen var livlig på sociala medier.
Bild: AFP / Lehtikuva

– Det fanns ingen entydig ledare för upploppet, utan det möjliggjordes genom koordineringen på sociala medier.

Nu har jättar som Facebook och Twitter reagerat. Man har nyligen stängt av tusentals konton som anses sprida innehålls som bryter mot plattformarnas regler, bland annat Donald Trumps twitterkonto och facebooksidor har stängts ner.

Hotet från ytterhögern kommer inte att försvinna med Trump

Undantagstillstånd råder i huvudstaden Washington DC två dagar före demokraten Joe Biden svärs in som ny president medan FBI varnar för beväpnade protester i samtliga femtio delstater.

Bruce Hoffman känner oro inför säkerhetsläget. Han nämner de olympiska spelen i Atlanta år 1996 då en bomb dödade två personer och skadade över hundra.

– Myndigheterna bör vara i beredskap i hela landet, inte bara i Washington.

Konspirationsteoretikern Jake Angeli och andra upprorsmakare inne i kongressbyggnaden Capitolium.
Bildtext Grupper inom extremhögern har i Trump hittat en allierad, säger professorn och forskaren Bruce Hoffman. På bilden Jacob Chansley, även känd som Jack Angeli, iklädd pälsmössa och horn. Angeli är känd som anhängare av konspirationsnätverket Qanon.
Bild: AFP / Lehtikuva

Hoffman säger att hotet från extremhögern inte kommer att ebba ut efter att Trump lämnat Vita huset och Joe Biden svärs in som president.

– De som brutit mot lagen bör få sitt straff. Men den stora frågan är vilka krafter som fick så många amerikaner att tro att det de gjorde var acceptabelt.

– De känslor som gav upphov till händelserna den 6 januari kommer inte bara att plötsligt försvinna.

Diskussion om artikeln