Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Guatemalanska soldater slår tillbaka honduranska migranter med käppar och tårgas – migranternas vandring mot USA allt svårare

Från 2021
Guatemalanska soldater tog till käppar, batonger och tårgas för att tvinga tillbaka honduranska migranter vid en vägspärr i staden Chiquimuta på söndagen.
Bildtext Guatemalanska soldater tog till käppar, batonger och tårgas för att tvinga tillbaka honduranska migranter vid en vägspärr i staden Chiquimuta på söndagen.
Bild: EPA-EFE/Esteban Biba

Guatemalanska säkerhetsstyrkor gjorde på söndagen sitt yttersta för att stoppa de tusentals migranter som hade lyckats ta sig över gränsen från Honduras för att vandra vidare mot USA. Joe Bidens valseger har ingett honduranska migranter nytt hopp, men få av dem kommer att nå fram.

En grupp på ett par tusen honduranska migranter hade nått fram till en vägspärr i närheten av staden Chiquimula i sydvästra Guatemala, några tiotals kilometer från den honduranska gränsen, när de slogs tillbaka av guatemalanska säkerhetsstyrkor.

En del av migranterna skadades då guatemalanska soldater och poliser använde käppar, batonger och tårgas för att stoppa deras vandring mot nordost, mot Mexiko och vidare mot USA.

De guatemalanska säkerhetsstyrkorna släppte inte igenom någon vid den här vägspärren.
Bildtext De guatemalanska säkerhetsstyrkorna släppte inte igenom någon vid den här vägspärren.
Bild: EPA-EFE/Esteban Biba
Flera av migranterna skadades i sammandrabbningen.
Bildtext Flera av migranterna skadades i sammandrabbningen.
Bild: EPA-EFE/Esteban Biba

Ingen av migranterna släpptes igenom vägspärren. En del av dem satte sig ner vid vägrenen och vägrade vända tillbaka, andra flydde upp i de intill liggande bergen, uppger nyhetsbyrån AP.

Guatemala har satt upp ett dussintal vägspärrar för att stoppa den senaste migrantkaravanen mot USA. Guatemalanska myndigheter kan komma att sätta migranterna på bussar för att ta dem tillbaka till gränsen mot Honduras, precis som de gjort tidigare då den här typen av massvandringar inträffat.

Guatemala hänvisar också till risken för smittspridning

Den mexikanska regeringen har redan hunnit berömma det guatemalanska agerandet.

Den här gången hänvisar Guatemalas president Alejandro Giammattei också till coronapandemin då migranterna stoppas. Enligt en det guatemalanska hälsoministeriet har ett tjugotal av de här honduranska migranterna redan testat positivt för covid-19, i samband med att de sökt vård vid hälsocentraler i gränsregionen.

En honduransk migrantfamilj vilar vid vägrenen efter att de slagits tillbaka av guatemalanska säkerhetsstyrkor. Det finns många barnfamiljer i den här migrantkaravanen.
Bildtext En honduransk migrantfamilj vilar vid vägrenen efter att de slagits tillbaka av guatemalanska säkerhetsstyrkor. Det finns många barnfamiljer i den här migrantkaravanen.
Bild: EPA-EFE/Esteban Biba

I november i fjol drabbades Honduras av två svåra orkaner och coronapandemin härjar vidare också där. Landet plågas sedan länge av fattigdom, arbetslöshet och allvarligt gäng- och drogrelaterat våld.

Den här honduranska mannen som kallar sig bara Wilmer, visade på söndagen upp ett foto på sitt hus som förstördes i en orkan.
Bildtext Den här honduranska mannen som kallar sig bara Wilmer, visade på söndagen upp ett foto på sitt hus som förstördes i en orkan.
Bild: EPA-EFE/Esteban Biba

Över ett dussintal migrantkaravaner av det här slaget har startat från Honduras sedan oktober 2018, många av dem med tusentals människor som söker ett bättre liv i USA.

Biden kommer knappast att infria migranternas förhoppningar

Många av de honduraner som tog sig över gränsen till Guatemala i den här helgens karavan hoppas på ett varmare mottagande i Joe Bidens USA, i jämförelse med Donald Trumps tuffa tag mot invandrarna.

Tillsvidare har Bidens övergångsteam inte gett några signaler om man skulle planera att öppna gränserna för honduraner som vill ta sig in i USA.

NBC News hänvisar till källor inom Bidens team som säger att migranterna måste förstå att de inte kommer att få komma in i USA omedelbart.

Biden-administrationen kommer att prioritera de papperslösa invandrarna som redan finns i USA framom dem som försöker ta sig dit just nu.

En del av migranterna flydde upp längs bergssluttningen för att undvika sammandrabbningen med guatemalanska säkerhetsstyrkor.
Bildtext En del av migranterna flydde upp längs bergssluttningen för att undvika sammandrabbningen med guatemalanska säkerhetsstyrkor.
Bild: EPA-EFE/Esteban Biba
På lördagen fick honduranerna ännu tåga vidare rätt ostört.
Bildtext På lördagen fick honduranerna ännu tåga vidare rätt ostört.
Bild: EPA-EFE/Esteban Biba

Biden har utlovat ett "rättvist och humant" system för invandring och han har också lovat ta itu med de problem som driver iväg människor från Centralamerika mot USA.

Det har exempelvis rapporterats om planer på ett utvecklingsprogram för norra Centralamerika och södra Mexiko, för att tackla de ekonomiska problemen i regionen.

Källor: AP, BBC, NBC News, Yle

Diskussion om artikeln