Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Stödet för ytterhögern ökar i USA – och fyra andra nyheter att känna till den här morgonen

Från 2021
Beväpnade män ur Boogaloo-rörelsen står framför New Hampshires delstatsregeringsbyggnad i staden Concord.
Bildtext Våldsamheterna vid Capitolium har gett ny fart åt diskussionen om hotet från extremgrupper i USA. De här männen tillhör Boogaloo-rörelsen uttrycker sin åsikt framför New Hampshires delstatsregeringsbyggnad i Concord.
Bild: C. J. Gunther / EPA

God morgon! Här listar vi fem nyheter som är bra att känna till den här måndagen.

De högerextrema marscherna uteblev i Washington DC

FBI gick inför söndagen ut med varningar om att högerextrema grupper planerade att marschera i Washington DC. Av det blev det ändå inget tack vare de rigorösa säkerhetsåtgärderna i staden.

FBI hade övervakat diskussionsforum på internet och hållit ledare för olika högerextrema grupper under uppsikt. Washington DC är så gott som nedstängt inför onsdagens presidentinstallation.

Capitolium
Bildtext Det var förhållandevis lugnt på Washington DC:s gator på söndagen.
Bild: Yle/Lotte Krank-van de Burgt

Många Washington DC-bor anser ändå att myndigheterna vidtog åtgärder på tok för sent.

– Att se våld i vår stad, på våra gator var mycket obehagligt och vi är glada att åtgärder nu har vidtagits. Men vi önskar att myndigheterna skulle ha gjort det tidigare, säger Rachel.

Expert: Hotet från ytterhögern har vuxit i USA

Våldsamheterna vid Capitolium har gett ny fart åt diskussionen om hotet från hotet från extremgrupper i USA.

Bilder och videor från stormningen visar medlemmar från bland annat ytterhögergrupper som Proud Boys och Oath Keepers samt från konspirationsnätverket Qanon.

Konspirationsteoretikern Jake Angeli och andra upprorsmakare inne i kongressbyggnaden Capitolium.
Bildtext Grupper inom extremhögern har i Trump hittat en allierad, säger professorn och forskaren Bruce Hoffman. På bilden Jacob Chansley, även känd som Jack Angeli, känd som anhängare av konspirationsnätverket Qanon.
Bild: AFP / Lehtikuva

Professor Bruce Hoffman från Georgetown University beskriver upploppet som inhemsk terrorism.

– Upploppet vid kongressbyggnaden den 6 januari stämmer överens både med lagstiftningens och FBI:s definition. Det handlade om våldshandlingar eller hot om våld för att tvinga politiker att agera på ett visst sätt, säger Hoffman till Yle.

Hoffman anser det vara klart att president Donald Trump uppviglade sina anhängare till våldsamheterna.

Forskargrupp föreslår slopat hemvårdsstöd

Hemvårdsstödet leder till sämre lön för mödrar och är en central orsak till Finlands låga sysselsättningsgrad. Det anser en forskargrupp vid Arbets- och näringsministeriet som vill slopa stödet som nästan enbart används av kvinnor.

Arbetsgruppen är inte ännu klar med sin slutrapport, men enligt Markus Jäntti går det inte att komma runt hemvårdsstödet som låter föräldrar stanna hemma med barnen tills de fyller tre.

– Hemvårdsstödet minskar på kvinnors arbetskraftsdeltagande med ungefär 10 000 personer, säger han.

Lumimyräkkä Helsingissä.13.1.2021.
Bildtext Enligt THL är 93 procent av dem som lyfter hemvårdsstöd kvinnor.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Två män inom kyrkan i Helsingfors åtalade för grova mutbrott

Två män i chefsposition vid Helsingfors kyrkliga samfällighet åtalas för grovt tagande av muta och grova tjänstebrott. Männen har jobbat vid samfällighetens fastighetskontor.

Mannen som åtalas för att ha mutat dem har ett företag i VVS-branschen. Företaget har, enligt en skattegranskning, betalat utlandsresor till sina samarbetspartner.

De misstänkta brotten har pågått i sex år mellan 2010 och 2016.

Emmi Peltonen fick kärleken till konståkning med modersmjölken

Då Emmi Peltonen gjorde OS-debut 2018 blev hon olympier i tredje generationen. Pappa Ville är fyrfaldig OS-medaljör i ishockey och farfar Esa fyrfaldig OS-representant i samma gren. Men passionen för konståkning – den har hon fått i arv från mamma Hanna och mormor Seija.

Emmi Peltonen på uteis i Helsingfors.
Bildtext Emmi fick sina första riktiga konståkningsskridskor då hon var två år gammal.
Bild: Yle / Marianne Nyman

Under hela Emmi Peltonens konståkningskarriär har mamma och mormor funnits med i bakgrunden. Mormor fixar tävlingsfrisyren medan mamma numera främst fungerar som mentalt stöd och bollplank.

– Båda kan grenen, så jag kan fråga dem om vad som helst. De vet genast vad de ska säga och har sina egna erfarenheter av till exempel tävlingsnervositet, berättar hon då Sportliv träffar trion på familjens lantställe i Porkala

Väder

Vädret är rätt mulet och lokalt förekommer det lätt snöfall. I söder kan molntäcket spricka upp lite här och där. Temperaturen rör sig mest mellan -2 och -10 grader, i Lappland -10 till -20 grader.

Diskussion om artikeln