Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Marin kräver att ryska oppositionspolitikern Navalnyj friges omedelbart - president Niinistö till HS: "Jag ringer Putin"

Från 2021
Uppdaterad 18.01.2021 14:20.
Bildcollage av Sanna Marin och Sauli Niinistö.
Bildtext Statsminister Sanna Marin (SDP) skriver att Ryssland bör agera som det anstår en demokrati. President Niinistö tänker ringa Putin.
Bild: Leila Oksa / Yle, Derrick Frilund / Yle

Finlands statsminister Sanna Marin (SDP) kräver att den gripna, ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj friges. President Sauli Niinistö säger till tidningen Helsingin Sanomat att han ska ta upp saken i ett samtal med Vladimir Putin.

President Sauli Niinistö säger till tidningen att han har tagit initiativ till ett telefonsamtal med den ryske kollegan Vladimir Putin. Enligt Niinistö kan det ta ett tag innan samtalet blir av, men han säger sig då ta upp gripandet av Aleksej Navalnyj.

President Niinistö säger sig inte se några skäl för Ryssland att gripa Navalnyj.

Statsminister Marin kräver snabb frigivning

Tidigare på måndagen har statsminister Sanna Marin på Twitter tagit ställning till nyheten om att Navalyj greps genast då han återvände till Ryssland från Tyskland. Navalyj har vårdats i Tyskland efter att ha blivit förgiftad.

Marin skriver i sitt inlägg på Twitter att Navalnyj bör friges omedelbart och att det samma gäller andra som greps vid samma tillfälle.

Marin skriver att Ryssland bör utreda förgiftningen av Navalnyj och värna om oppositionens rättigheter som det anstår en demokrati.

Aleksej Navalnyj kom till Moskva på söndag kväll. Vid passkontrollen på flygplatsen greps han av uniformerade män och fördes bort.

Gripandet har föranlett kritiska kommentarer från en lång rad ledare i västländer, bland annat de nordiska länderna, de baltiska länderna, Tyskland, Storbritannien, USA och EU.

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov har svarat på kritiken med att säga att de västliga ledarna bara försöker leda bort sina medborgares uppmärksamhet från inrikes problem, skriver Reuters.

Diskussion om artikeln