Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Över 21 000 anställda lämnade Nokia för tio år sen – ny studie har spårat tidigare Nokiaanställdas fortsatta karriärer

Från 2021
Uppdaterad 18.01.2021 17:43.
Presentation av ny Nokia 3310 den 26 februari 2017.
Bildtext IKT-industrin i Finland har återgått till samma storlek som för ett decennium sedan tack vare tillväxten av andra företag i branschen.
Bild: EPA/QUIQUE GARCIA EPA/QUIQUE GARCIA

De personer som lämnade teknologibolaget Nokia under krisåren har återanställts väl, enligt en studie som Näringslivets forskningsinstitut (Etla) publicerade i dag.

I studien undersöktes de efterföljande karriärerna för personer som lämnade Nokia åren 2009-2014.

Bland de undersökta finns både uppsagda och personer som frivilligt har bytt jobb.

Majoriteten har hittat en ny arbetsplats

Upp till 77 procent av dem som lämnat Nokia har hittat ett nytt jobb och majoriteten av dem har varit anställda inom tjänsteföretag.

Under 10 procent av tidigare Nokiaanställda är arbetslösa.

Faktorer som ökade sannolikheten för anställning för tidigare Nokiaanställda inkluderade utbildning och högre personalstatus.

Mer än 70 procent av högutbildade före detta Nokiaarbetare hittade jobb inom ett år efter att de lämnat företaget, medan motsvarande siffra för övriga var cirka 57 procent.

Faktorer som minskade sysselsättningen var främst åldern. Kvinnor är också mindre sysselsatta än män.

Tre procent av de svarande har börjat studera och sex procent har gått i pension. Fyra procent gör något helt annat. De har exempelvis flyttat utomlands eller blivit investerare.

Fler än 21 300 personer lämnade Nokia under krisåren

Finlands ekonomi genomgick en enorm strukturell förändring efter år 2008, då efterfrågan på Nokias mobiltelefoner sjönk och Nokia sa upp stora delar av sin personal.

Under Nokias krisår lämnade fler än 21 300 personer bolagets finska enheter. Till den gruppen hörde bland annat arbetare i tillverkningsindustrin, marknadsförings- och försäljningsexperter och högsta ledningen.

Informations- och kommunikationsteknikindustrin (IKT) i Finland har återgått till samma storlek som för ett decennium sedan tack vare att andra företag inom branschen har vuxit.

– Minskningen år 2010 var mycket kraftig, men nu har andra företag och organisationer anställt majoriteten av dem som lämnade Nokia. Dessutom har andra IKT-företag som är verksamma i Finland ökat sin verksamhet så att IKT-sektorns storlek har återgått till samma nivå som i början av decenniet, säger Jyrki Ali-Yrkkö, Etlas forskningschef.

Studien är gjord av Jyrki Ali-Yrkkö, Natalia Kuosmanen och Mika Pajarinen,

Diskussion om artikeln