Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mera ägg återkallas på grund av salmonellarisk – Livsmedelsverket: Det är säkert att äta inhemska ägg

Från 2021
En kartong med bruna ägg.
Bildtext K-gruppen återkallar ännu ett parti av Pirkkas ägg. Enligt Mika Varjonen, överinspektör på Livsmedelsverket är det inte frågan om ett större salmonellaproblem.
Bild: CC0/Krzysztof Puszczyński

Förra veckan meddelade K-gruppen att de återkallar två partier av Pirkka-ägg från frigående höns på grund av att salmonella upptäckts i ett prov som tagits på en äggproduktionsanläggning. I dag meddelar K-gruppen att de återkallar ännu ett parti av Pirkkas ägg.

Det är ett parti med 10 st / 580 g Pirkka-ägg som återkallas. De har EAN-nummer 6410405085627, med bäst före-datum den 5.2.

Produktionsstämpeln på äggen är 2FI15464 och produkten har sålts i K-Citymarket i centrum av Joensuu och i K-Citymarket i Jyväskylä.

Livsmedelsverket: Det handlar om en enskild upptäckt

Enligt Mika Varjonen, överinspektör på Livsmedelsverket, är det inte frågan om ett större salmonellaproblem i inhemska ägg.

– Det är frågan om en enskild upptäckt på en äggproduktionsanläggning.

Enligt Varjonen övervakas salmonellarisken noggrant i Finland och det är väldigt sällsynt att man upptäcker salmonella.

Man behöver, enligt Varjonen, inte vara rädd för att äta inhemska ägg.

– Det är säkert att äta inhemska ägg. Det har det varit hela tiden. Även om det skulle finnas salmonellabakterier i ett ägg, så förintas de i upphettningen om du kokar, steker eller använder ägget i matlagning.

Hönorna får fortsätta värpa, men äggen kommer inte att säljas i butik

Hönorna på produktionsanläggningen behöver inte avlivas, förklarar Varjonen.

– Det är inte nödvändigt att avliva dem, men äggen som produceras måste distribueras till användningsområden i livsmedelsindustrin där de hettas upp. De kommer inte att säljas som ägg, utan bland annat användas i bakverk och på restauranger.

Det är den kommunala livsmedelstillsynen som ska se till att äggen från produktionsanläggningen distribueras till rätt ställe.

Diskussion om artikeln