Hoppa till huvudinnehåll

Strömsös trädgård

I en frisk trädgård bekämpar insekterna ohyran – vill du hjälpa till – gör det utan gifter

Från 2021
Uppdaterad 16.04.2021 10:38.
En giftfri trädgård är en insektvänlig trädgård. - Spela upp på Arenan

Insekter och småkryp hör hemma i våra trädgårdar. I en insektvänlig trädgård sköter insekterna en del av bekämpningen helt naturligt. Vill man hjälpa till för att skydda sin odling, bör man undvika att använda gifter.

Det finns många sätt att bekämpa ohyra och ogräs i trädgården, men vid användning av gifter och bekämpningsmedel skadar man inte bara den växt eller den insekt som är oönskad, utan även mycket annat: mikroliv, insekter, växter, smådjur och husdjur. Också människor kan påverkas av gifter i trädgården.

Gifterna bryts heller inte ner så lätt i naturen, vilket gör långtidspåverkan oviss. Därför bör vi undvika gifter.

Orange krasseblomma i odlingslåda
Bildtext Kålfjärilen lägger gärna sina ägg på krassen istället för på kålen.
Bild: YLE/Strömsö/Monica Storm

Odla värdväxter åt ohyran

Ett sätt att förebygga angrepp är att skrämma bort eller göra odlingen till en mindre trivsam plats för ohyra.

Det kan du göra genom att odla värdväxter eller växter som med lukt skrämmer bort ohyra.

Krasse åt kålmalen

Det här kan man göra genom att odla t.ex. krasse i närheten av kålen. Då kommer kålmalen att även angripa krassen, där den är lättare att bekämpa. Från krassen kan man ta bort angripna blad, vilket man ju inte vill göra på kålen.

Har kålmalen ändå lagt ägg på kålbladens undersida, är det mekanisk bekämpning som fungerar bäst, man klämmer enkelt sönder äggsamlingen.

Man kan även täcka över odlingen men detta måste göras omsorgsfullt eftersom ohyran lätt hittar in genom minsta hål och om odlingen är täckt kan ohyran kalasa obemärkt under duken.

Tagetes.
Bildtext Tagetes.
Bild: Yle/Strömsö

Tagetes åt morotsflugan

Ett annat vanligt problem är morotsflugans larv som äter sig in i främst morötter men även andra flockblommiga växter som t.ex. palsternacka och persilja.

Larverna kan övervintra i jorden, därför är det viktigt att inte odla samma gröda på samma ställe följande år, speciellt om man haft angrepp.

Det kan hjälpa med samplantering av tagetes och lök tillsammans med morot för att avskräcka flugan, men det finns också andra effektiva metoder, t.ex. att täcka omsorgsfullt med fiberduk.

Att vattna ordentligt istället för med små skvättar kan bidra till att morotsflugans ägg som läggs i jorden intill moroten drunknar och inte kläcks.

tagetes, morot och lök i samplantering
Bildtext Samplantera tagetes och lök med morot för att motarbeta morotsflugan.
Bild: YLE/Strömsö/Monica Storm

Var god mot de goda

Kombinationen av blommor och grönsaker är inte bara vacker, den är också bra för att locka nyttiga insekter till trädgården. Det är viktigt att vi ser till att insekterna trivs i trädgården. Vi behöver både pollinerare och rovinsekter, som äter skadedjur. Fåglar tar också skadeinsekter.

Städa inte för noggrant i trädgården, så har insekterna naturliga ställen att bo i. Rishögar, stubbar och skrymslen är viktiga boplatser till smådjur och småkryp.

Rosa rödblära blommar i Strömsös trädgård. Strömsövillan i bakgrunden.
Bildtext Kanske de vilda blommorna får stå kvar i trädgården?
Bild: YLE/Strömsö/Monica Storm

Ogräs är naturens sätt att enkelt täcka in kala jordfläckar

En gräsmatta t.ex. innehåller väldigt få arter och det i sin tur innebär att naturen med alla medel försöker att öka mångfalden.

Det är arbetsamt att rensa ogräs, men det finns metoder att ta till om man vill komma lite lättare undan. Först måste man ändå inse att man aldrig i längden kan vinna över naturen och att det blir mycket lättare och roligare att försöka lära sig förstå den och leva med den istället.

Det är fram till midsommar som det viktigaste jobbet med ogräsrensning görs. På våren rör man om i det ytligaste jordlagret så att inte höstens frön får fäste.

Under den starkaste tillväxtperioden, i maj och juni, plockar man bort små plantor innan de får ordentligt fäste, allra senast innan de blommar. På det sättet går jobbet resten av säsongen mycket lättare.

Maskrosor blommar i gräs
Bildtext Vilda blommor, de som vi ofta kallar ogräs, är viktiga källor till nektar och pollen för våra insekter.
Bild: YLE/Strömsö/Monica Storm

Låt maskrosen blomma för humlornas skull

Från en maskros kommer det hundratals nya om man låter den blomma ut och bilda frön. Detsamma gäller många andra blommande “ogräs”, men är det så illa med några maskrosor i gräsmattan?

På våren är maskrosen en av de viktigaste näringskällorna för humlorna. Det samma gäller andra vilda eller förvildade blommor. Kan maskrosorna få stå kvar ett tag för humlornas skull?

Plocka istället bort blommorna när de blommat ut, men innan de bildar frö. Då förökar maskrosen sig inte och insekterna får äta sig mätta. Det är ju ändå naturen som vill mata insekterna, som i sin tur ger oss ungefär en tredjedel av vår mat.

Gul smörblomma blommar i Strömsös trädgård, Strömsövillan i bakgrunden
Bildtext Vilda blommor har också sin plats i trädgården. De är viktiga näringskällor för många insekter.
Bild: YLE/Strömsö/Monica Storm

Förebygg istället för att bekämpa

Välmående växter som får tillräckligt med näring är friskare och starkare och står därmed bättre emot olika typer av angrepp, vilket betyder att näring och vatten är a och o.

Naturliga och förebyggande näringsämnen ger bland annat guldvatten (1 del urin till 9 delar vatten), nässelvatten och åkerfräkensprej.

Nässelvatten ger näring

Plocka nässlor i en hink, både stam och blad. Krossa nässlorna lite för att påskynda processen och fyll på med vatten. Blandningen skall stå i några dagar under tätt lock, gärna upp till en vecka.

Man känner på lukten då det är färdigt. Det luktar riktigt illa. Blandningen är väldigt koncentrerad i detta skede, därför är det viktigt att man spär ut ca 1:10 innan man vattnar växterna.

Nässlor i hink
Bildtext Nässelfjärilens larver livnär sig på brännässlorna, så lämna kvar en del av beståndet åt dina pollinerare.
Bild: Yle/Strömsö/Juha Leskelä

Åkerfräkensprej ger växterna motståndskraft

Blanda en liter vatten med 100 gram åkerfräken och låt stå i tre dygn, sila av och spruta i omgångar.

Åkerfräken innehåller kisel som hjälper växten att ta upp mera solljus. Detta bidrar till en mer motståndskraftig växt. Detsamma gäller havsalgextrakt, som kan användas både som sprej och vid bevattning.

Åkerfräkensprej används mot t.ex. svampsjukdomar, främst i förebyggande syfte, men också för att stoppa spridning.

Ohyra angriper ofta växtens mjuka delar, därför är det en fördel att under den mest känsliga tillväxtperioden i maj-juni ge näring och vatten till växterna. Om den här perioden blir kortare och växten växer snabbare och fort blir stark står den emot angrepp bättre.

Att jobba förebyggande är alltså att föredra eftersom ett angrepp alltid stjäl energi av växten. Blomningen försvagas eller uteblir helt och skörden minskar.

En skål full med åkerfräken och vatten
Bildtext Åkerfräkensprej används främst för att förebygga svampsjukdomar och ge växterna motståndskraft.
Bild: Yle/Strömsö/Juha Leskelä

Recept på bekämpningsmedel mot löss och mjöldagg

Mekanisk bekämpning är alltid den bästa lösningen, både när det gäller ogräs och ohyra.

Fastän man har förebyggt på bästa sätt, kan man ändå få angrepp på sina grödor, även om skadeinsekter gör mindre skada på starka växter.

Väljer man att bekämpa med ett bekämpningsmedel kan det vara en god idé att blanda ihop en sprej själv av ingredienser man har hemma i skafferiet. På så sätt kan vi undvika användningen av de insekt- och ogräsgifter som säljs i butikerna.

Ju tidigare man upptäcker ett angrepp, desto lättare är det att behandla.

På vissa typer av ohyra, t.ex. löss, kan det räcka med att spruta med kallt vatten.

Behandla med små mängder och noggrann precision för att undvika att andra insekter och växter tar skada. Överdosera inte.

Såpvatten mot löss

 • 1 l vatten
 • 1 dl tallsåpa
 • 1 dl olja
 • en skvätt sprit (valfritt)

Såpan gör att ytspänningen bryts. Oljan gör att blandningen fäster på lössen och spriten dödar. Blandningen går att göra utan sprit, då drunknar lössen istället. Spreja på med några dagars mellanrum.

Bikarbonatsprej mot mjöldagg

 • 1 l vatten
 • 2 tsk bikarbonat
 • 2 tsk tallsåpa

Om ätliga växtdelar besprutas bör du vara medveten om att bikarbonat kan ge en bismak. Spreja 2-3 ggr i veckan mot mjöldagg på exempelvis dahlia, bärbuskar och gurkväxter.

Vitlökssprej mot mjöldagg

 • 1 l vatten
 • 1 krossad eller riven vitlöksklyfta
 • 1 tsk såpa

Används mot mjöldagg på exempelvis bärbuskar och gurkväxter.

Vitlök och såpa.
Bildtext Ingredienser till vitlökssprej.
Bild: Yle/Strömsö

Vinägersprej mot svampsjukdomar

 • 1 liter vatten
 • 1 msk äppelcidervinäger
 • 2 tsk såpa

Används mot svampsjukdomar, t.ex. mjöldagg.

Chilisprej mot allt

 • en färsk, het chilifrukt - hacka eller använd matberedare
 • 2 tsk såpa
 • 2 liter vatten

Chilisprej kan användas mot alla slags ohyra.

En flaska med orange vätska.
Bildtext I chilisprej ingår chili, såpa och vatten.
Bild: Yle/Strömsö

Spreja inte i starkt solsken

Var observant på att vissa ämnen kan ge smak till t.ex. till bladgrönsaker. Får man angrepp på örter eller bladgrönsaker kan man försöka utrota ohyran genom att klämma dem eller spruta med iskallt vatten.

Bästa tiden på dygnet att använda sprej på blad är på kvällen. I starkt solljus kan sprejen verka frätande på bladen. Spreja med några dagars mellanrum tills ohyran är borta.

Myror gillar inte kanel och vatten

Myror i odlingen kan kännas obehagligt speciellt om det handlar om en mindre koloni.

Myror gör inte direkt gör någon skada, tvärtom, de kan fungera som rovdjur eftersom de äter skadeinsekter, men man kan få dem att flytta genom att göra deras boendemiljö otrevlig.

Myror gillar inte vatten, så vattna extra mycket under en period. Fungerar inte det, kan man pröva strö ut kanel, bikarbonat, nejlika eller nässelvatten.

rosa phlox
Bildtext Mylla runt i rabatten höst och tidig vår innan fröogräsen fått fäste så sparar du in på ogräsrensningen.
Bild: Monica Storm/Yle

Andra gamla huskurer mot oönskade växter är hett vatten, att bränna med gasbrännare eller att använda salt eller ättika, men också här är mekaniska metoder de allra bästa för för trädgården och för en långsiktig effekt. För att hålla grusgångarna ogräsfria kan man ta hjälp av enkla verktyg. Anvisningar hittar du här.

En giftfri trädgård är en frisk trädgård

Maskros i gräsmattan eller inte - det viktigaste är att vi inte använder gifter i våra trädgårdar. Gifterna stannar kvar i naturen och är till skada för allt levande, både växter, insekter, djur och människor.

En välmående trädgård är motståndskraftig och frisk och låter insekterna göra grovjobbet.

Kaffepaus i trädgården.
Bildtext En giftfri trädgård är en insektvänlig trädgård.
Bild: Yle/Strömsö

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln