Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Martin Backman-Witting pysslade sig genom coronaåret

Från 2021
En man sitter vid ett bord. På bordet har han radat upp flera små miniatyrfigurer i plast som föreställer troll och andra fantasifigurer.
Bildtext Martin Backman-Witting målar och bygger ihop egna miniatyrfigurer.
Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth

Martin Backman-Witting målar miniatyrer och bygger ihop egna kreationer av saker han hittar på loppis, leksakshyllor eller till och med i soporna.

Pysslandet har hjälpt Martin Backman-Witting mycket under coronaåret. Det har gett honom något att göra om kvällarna och tagit bort tankarna på permitteringar och annat jobbigt som år 2020 förde med sig.

– Det är väldigt terapeutiskt, iallafall för mig. Jag får sätta mig ner och koncentrera mig och tänka på något annat, säger han.

Martin är inte ensam om att pyssla sig igenom pandemin. SVT rapporterar om en pusselboom där en bokhandlare berättar att han sålt fem gånger mer pussel än vanligt.

Även sällskapsspel har sålts i stora mängder och i våras gick det riktigt bra för trädgårdsbranschen.

Började redan i tonåren

Martin bor i Vasa men han kommer ursprungligen från Kyrkslätt. Det var där han fick upp ögonen för miniatyrmålning.

– Ända sedan jag var barn har jag tyckt om att göra kreativa saker. Jag får sinnesro av att sitta och påta med något smått, berättar han.

I föräldrarnas hem finns hundratals miniatyrer som Martin gjort under tonåren.

När han flyttade till Åbo för att studera beslöt han sig för att lämna hobbyn hemma eftersom den kräver en hel del utrymme.

– Men redan innan jag flyttade från Åbo till Vasa började det kittla i fingrarna. Jag vill pyssla med saker, säger han.

Martin återupptog sin hobby och började också göra egna, lite större dockor, som han använt i små filmprojekt.

Målar miniatyrer men har aldrig spelat med dem

Miniatyrmålning förknippas ofta med bordrollspel, alltså rollspel där miniatyrerna används som spelpjäser. Man köper dem omålade och fixar sedan ihop en egen armé.

Trots att Martin gärna spelar brädspel och har målat miniatyrer sedan han var tonåring har han aldrig spelat med dem.

– Det var en kompis som introducerade mig för hobbyn. Han skulle också lära mig spela men vi hann aldrig riktigt. Men jag fortsatte ändå måla och bygga miniatyrer.

En man sitter vid ett bord. På bordet har han radat upp flera små miniatyrfigurer i plast som föreställer troll och andra fantasifigurer.
Bildtext Martin spelar brädspel - men inte med sina miniatyrer.
Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth

Martin började också tidigt fundera på hur han kunde göra hobbyn billigare. Att använda sig av spelföretagens miniatyrer, målarfärger och annat kan nämligen bli väldigt dyrt i längden.

– Jag började blanda både professionellt gjorda miniatyrer med leksaker och billigare brädspelsfigurer. Lösryckt skräp helt enkelt, säger han.

En del spelföretag har regler kring spel med miniatyrerna i tävlingssyfte. Det kan till exempel vara så att man bara får delta om precis allt kommer från just det företaget.

Det som tilltalar Martin är ändå möjligheten att kunna göra vad man vill - att inte följa reglerna.

Du kan pimpa ditt brädspel och fixa till rekvisitan

Martin tycker att vi varit inne i en brädspelsrennäsans de senaste tio åren och att det gjort att allt fler nu också har möjlighet att komma igång med hobbyn.

Brädspelen har nämligen börjat satsa allt mer på rekvisitan som medföljer.

– Oberoende av hur bra själva spelet är kan du för en ganska liten summa få många miniatyrer som du sedan kan göra vad du vill med. Det här har gjort att allt fler människor märkt hur enkelt det är att bygga något eget av något massproducerat.

Köper billigt och bygger ihop

Martin använder också figurer från gamla brädspel som inte tillverkats på flera år.

Plastmodeller i miniatyr som föreställer fantasifigurer med hammare och yxa.
Bildtext Figuren till höger såg exakt ut som den gröna figuren innan Martin började fixa till den.
Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth

För att få dem att se annorlunda ut använder han sig bland annat av ett epoxymaterial som går att forma med händerna och som stelnar efter 24 timmar.

– Jag använder också vanliga akrylfärger som kan fås billigt på en supermarket, speciellt de färger jag använder mycket av som svart och vitt.

Miniatyrmodeller i plast som föreställer en vit varg och en lila drake.
Bildtext Att den här draken följt med en hamburgermåltid är svårt att tro. Men så såg den heller inte alls ut såhär från början.
Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth

Martin kombinerar material och delar från olika dockor, leksaker och miniatyrer. Draken här ovan kommer från en hamburgerkedja men vingarna har hört till en annan leksak.

– Till och med riktigt billigt skräp, som är dåligt målade, kan ha en bra grundskulptur. Då är det bara att måla om dem.

En miniatyrfigur i plast som föreställer en vit varg.
Bildtext 2016 kom en Warcraft-film och med den även, i Martins tycke, rätt fula figurer. Med hjälp av färg och ett vinterlandskap blev vargen något helt annat.
Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth

Martin använder också material som annars skulle åka i soptunnan.

– Hobbyn kan bli dyr om du väljer att göra det på ett visst sätt, men du kan göra helt fantastiska saker av sopor, säger han.

Skaftet till en vaddpinne kan till exempel bli ett yxskaft och den där lilla plastbiten som håller ihop brödpåsen blir själva yxbladet.

Till och med förpackningar för grillmat kan användas, som till kyrktornet i bilden här under.

– Det är ett bra material för det väger inget och du kan göra märken i det med en vanlig penna.

En liten lykta som ser ut som ett kyrktorn med gula och röda fönster.
Bildtext Det lilla kyrktornet kommer från ett gravljus men väggarna är gjorda av förpackningarna du får grillmat i.
Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth

Elektronikskräp kan också användas, speciellt om du gör något med sci-fi-tema. Martin berättar att många sciene fiction-filmer är gjorda med lösryckt skräp. Till exempel de gamla Star Wars-filmerna.

– De använde modellplan och blandade delarna. I den sista ursprungliga filmen använde de leksaker gjorda utifrån de tidigare filmerna. Det tillvägagångssättet inspirerar mig väldigt mycket, säger Martin som också gjort en del korta videor.

Har lärt sig med hjälp av Youtube

Martin är helt självlärd - både när det kommer till miniatyrskapande och filmmakande. Han har kollat på otaliga Youtube-videor som görs av andra med samma hobby.

De senaste fem åren har det dykt upp flera Youtube-kanaler med olika specialiseringar. Vissa bara på målandet, andra på byggandet och en del en kombination av båda.

Det finns också de som bara bygger saker av ett visst material.

– Det finns något för alla så det är enkelt att komma in i det, säger Martin.

Gör korta animationer med dockor

Martin gör också dockor som han använder i sina animerade videor. En del har han gjort tillsammans med en kompis men det senaste projektet, som han höll på med från och till under 2020, gjorde han helt själv.

Filmen handlar om troll i nordisk folktro.

– Med hjälp av green screen kunde jag göra det ensam, men jag hoppas kunna ta hjälp av vänner igen när coronan lugnar ner sig, säger han.

En man håller i ett troll han själv gjort. Trollet har vitt hår och långa rangliga armar.
Bildtext Ett av trollen som fick vara med i Martins filmprojekt.
Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth

Martin har bloggat om processen kring filmen och han följer också andra bloggar som gör liknande saker som han.

Han nämner Richard Svensson (The lone animator) som en stor inspirationskälla.

– Mina dockor är inte alls lika avancerade, så det ligger mycket animation bakom för att få dem att röra på sig så som de gör. Jag tar små baby steps för att försöka komma på hur jag kan göra något som lite motsvarar det han och andra gör.

Det finns material Martin gärna skulle vilja testa, som till exempel latex, men det kan ofta vara svårt att få tag på dem i så pass små mängder som han behöver.

– Med latex skulle jag kunna få dockornas rörelser att se lite mer naturliga ut. Men jag följer med andra och funderar på hur jag kan göra något liknande istället för att försöka göra exakt samma.

Martin har alltid gillat troll och monster

Intresset för troll, folktro och historia väcktes tidigt hos Martin. Det är inte så konstigt eftersom hans mamma är lokalhistoriker.

En bokserie som påverkade Martin väldigt starkt som barn är Bra böckers folksagor - böcker fulla med monster, troll och annat.

– Jag vet inte varför men ända sedan jag var liten har jag tyckt om monster - främst gulliga monster som inte är allt för skrämmande.

En man står utomhus. Det är vinter med snö på marken.
Bildtext Martin skulle gärna uppleva järnåldern.
Bild: YLE/Ann-Catrin Granroth

När det kommer till historia är Martin intresserad av vikingatiden och medeltiden. Intresset väcktes när han jobbade på Rosala vikingacenter i Kimito skärgård.

– Det är först nu under min livstid som det börjat bli mer allmänt känt att Finland inte alls varit så isolerat som många vill tro. De finska stammarna har bidragit till ett massivt handelsnätverk som sträckt sig över hela Europa. Det är en jätteintressant tidsperiod.

Vilken tidsperiod skulle du helst vilja uppleva?

– Det som är den stora lyxen med att inte uppleva den är att jag inte behöver dras med avigsidorna från tidsperioden. Men om vi bortser allt som var riktigt dåligt och bara tänker på de estetiska sakerna kanske järnålderns Europa skulle vara intressant, men lika intressant skulle också 1970-talets New York vara.

Diskussion om artikeln