Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Byar satsar på kontor för distansarbetare – gynnar både ortsbor och fritidsbefolkning

Från 2021
Ett litet kontor för distansjobb. Kontorsstol, arbetsbord, en printer i bakgrunden. Fönster med snölandskap ute.
Bildtext Byar, som Bromarv och Backgränd, ser en möjlighet att få fler att trivas på glesbygden bara faciliteterna är de rätta. En del av det gamla bankhuset i Bromarv har nu inretts till kontor.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Föreningshus och tomma affärslokaler kan bli kontor för distansarbetare också efter att coronarestriktionerna lättar. Det tror aktiva bybor och företagare i bland annat Backgränd och Bromarv.

I det tidigare bankhuset i Bromarv kyrkby jobbar sedan november mellan tre och fyra personer på distans.

Flera distansarbetare finns det just nu inte heller plats för.

Efterfrågan var så pass stor att man inte ens hann få kontoret riktigt färdigt, än mindre marknadsfört, säger företagare Ragna-Lise Karlsson.

Hon och kollegan Tanja Eriksson driver sedan drygt tio år tillbaka bybutiken i Bromarv. Nu hyr de också bankhuset, som såldes till en privatperson i fjol på hösten.

- Vi hade inget klart när det började, vi har utformat kontoret enligt de som varit här.

Nu är bankens gamla sammanträdesrum omändrat till ett kontor med fyra små skrivbord och dito kontorsstolar.

I samma rum finns också bybutikens kontor, en printer, ett runt matbord med stolar och så kylskåp, mikrovågsugn och kaffekokare. I ett hörn finns till och med en liten diskbänk.

Det var i det här rummet bankpersonalen i tiderna höll sina kaffepauser.

Idén till att inreda en del av bankhuset till kontor för distansarbete föddes i ett tidigt skede, säger Ragna-Lise Karlsson.

- Det har varit mera distansarbetare i Bromarv under hela coronaåret och eftersom här finns stora lokaler så kan man försöka få in så mycket verksamhet och liv som möjligt, säger Karlsson.

En kvinna sitter vid ett arbetsbord, på en kontorsstol i ett litet kontor tänkt för distansarbetare. Hon ler och ser in i kameran
Bildtext Planer fanns, men det blev sedan bråttom att fixa kontorsmöbler när distansarbetare tog kontakt med företagarna som hyr bankhuset i Bromarv. Bakom den svartmålade fanerskivan har Ragna-Lise Karlsson sitt kontor.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Än så länge jobbar Ragna-Lise Karlsson på sitt kontor så länge det finns distansarbetare i bankhuset, men man ska småningom få igång ett smidigare system.

- Man kommer in med egen kod och arbetar när man vill.

Hon tror att distansarbete har kommit för att stanna, men att det i längden kan bli utmanande att jobba enbart hemifrån.

- Jag kan tänka mig att det är ganska trevligt att komma bort lite om man har barnen hemma eller sitter ensam hemma dygnet runt. Det kan kännas skönt med lite miljöombyte och få in de där rutinerna också.

Artikeln fortsätter efter arenaklippet.

I Bromarv öppnade ett distanskontor före alla möbler hunnit komma

7:19

Kontor planeras i brandkårshus i Backgränd

Lite liknade tankar som i Bromarv har också byborna i Backgränd i Karis.

Där är det Backgränd hembygdsförening som är i startgroparna med att öppna ett kontor för distansarbetare.

- Tanken på att det behövs ett kontor kom faktiskt före coronan. Så kom epidemin och behovet accentuerades ganska markant, säger Sara Wilson som är sekreterare i Backgränd hembygdsförening.

Sara Wilson tittar in i kameran. Bakom henne skymtar en åker.
Bildtext Sara Wilson säger att det för henne är viktigare var hon bor än var hon jobbar. Bästa kombinationen är att både bo och jobba i Backgränd. Det ska gå att fixa också för de som behöver ett kontor. Arkivbild.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Byborna i Backgränd har utrett behovet och de har också ansökt om extern finansiering, eftersom det ändå är fråga om en förening som inte har så mycket egna pengar att satsa i ett kontor.

Just nu ser det lovande ut vad beträffar finansiering, säger Sara Wilson. Nu gäller det att besluta var kontoret ska placeras, men det lutar mot att kontoret blir i Backgränd FBK:s brandkårshus.

- Vi tar lite draghjälp av Backgränd frivilliga brandkår som har ett fint hus bredvid oss. Jag tror vi kommer att samarbeta kring det här.

Det finns visserligen en gammal bostad på vinden i föreningens egen samlingslokal Backdala, men eftersom byborna ganska snabbt vill komma igång med ett kontor för distansarbetare, tror Sara Wilson att det löser sig snabbare och enklare med brandkårens lokal.

Vy över föreningshuset Backdala och FBK i Backgränd.
Bildtext Två föreningshus i Backgränd. Det röda är hembygdsföreningens Backdala och det gula huset är Backgränd FBK:s. Det är troligtvis i det gula huset man gör i ordning ett kontor för distansarbetare. Arkivbild.
Bild: YLE/Tove Virta

Kontoret för distansarbetare skulle gagna bybor, som sitter mycket hemma och jobbar, men också fritidsbor. Sara Wilson har lagt märke till att det under coronaepidemin har lyst i många stugfönster.

- Det finns många med jobb i huvudstadsregionen. Jag har själv erfarenhet av att pendla till Helsingfors. I dagens läge när man ändå kan jobba hemifrån några dagar i veckan så visst är det här enklare, säger Sara Wilson som också tänker framåt, det vill säga på tiden efter coronarestriktioner och -vaccineringar.

Det tar ändå en tid ännu innan ett distanskontor kan öppna i Backränd, men Sara Wilson tror att det sker under det här året.

Artikeln fortsätter efter arenaklippet.

Backgränd hembygdsförening öppnar distanskontor mitt i byn lite senare i år

4:41

Ingen längtan till Helsingfors

Oliver Sipinen och hans fru Karolina Mosiadz bor i Helsingfors, men har i cirka tio månader bott mer eller mindre på heltid i familjens sommarstuga i Bromarv.

De två var de första som hyrde arbetsbord i det gamla bankhuset i Bromarv kyrkby.

- Vi känner att Helsingfors just nu har ganska lite att ge oss eftersom man ändå inte kan gå ut på kaféer och sådant, säger Oliver Sipinen som har märkt att både han och frun Karolina stortrivs med att ha naturen genast utanför husdörren.

Det har ändå märkt att det kan vara skönt att ibland komma till kyrkbyn från stugan som ligger cirka tio kilometer från distanskontoret.

Ett runt bord med stolar i ett litet kontor tänkt för distansarbete. Gröna växter vid fönstret och en klocka på väggen.
Bildtext Kaffebordet i bankhuset i Bromarv har fått ersätta kafébesöken i Helsingfors för distansarbetarna Oliver Sipinen och Karolina Mosiadz
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Oliver Sipinen jobbar på ett internationellt uppstartsföretag och är van vid distansmöten och distansjobb. Han har bara en kollega i Finland, de övriga jobbar i andra länder.

Karolina Mosiadz har ett eget företag som sysslar med marknadsföring och kan också jobba på distans.

- Det här egentligen inget nytt för oss, säger Oliver Sipinen, som har svårt att se en tillbakagång till att jobba enbart från Helsingfors.

- Vi har blivit så vana vi att vara ute i stugan och mitt i naturen, så för oss kommer det nog att vara ganska blandat. Vi har diskuterat det ganska mycket. Vi har pratat om att jobba halva tiden från stan (Helsingfors) och halva tiden från stugan i Bromarv. För vår del kan det till och med bli mer från Bromarv, säger Oliver Sipinen.

- Det känns också som många vill fortsätta jobba på distans, säger han.

Sammanhang och sällskap i gemensamma kontor

Snabbare uppkoppling, bekvämare och ergonomiskt bättre kontorsmöbler och kanske lite sällskap, fast det just nu sker på lämpligt droppsmittsavstånd, är några av argumenten till att distansjobbare söker sig till små kontor som inte är den egentliga arbetsplatsen.

Sådana kontor har det funnits också tidigare, men då har idén med gemensamma arbetslokaler varit lite annorlunda.

En slags föregångare till dagens distanskontor är bland andra Spinneriet i Formanshagen i Ekenäs.

Ett stort öppet kontorslandskap. Mycket vitt och högt i tak. Två kvinnor jobbar vid varsin dator, långt från varandra.
Bildtext Risken för coronasmitta är ganska liten om man jobbar så här långt från varandra som Pauliina Vesslin och Paula Ikonen i Spinneriet i Ekenäs.
Bild: Privat / Torsten Colérus

Kontoret, som grundades 2015, var då något som man kallade ett kreativt kollektiv, berättar en av grundarna, Ekenäsbon Torsten Colérus.

- Definitionen lever, så i dag är det mera ett arbetsrum och kontor för många av de som jobbar här, säger Colérus, som själv är översättare och delägare i ett företag med kontor i Åbo.

Fortfarande är det många inom kulturbranschen som jobbar i Spinneriet. Det beror också på att många av dem saknar en fysisk arbetsplats att gå till.

- Det blir mer och mer vanligt i dag när allt fler har visstidsanställningar och projektjobb. Då erbjuder inte arbetsgivaren permanenta arbetslokaler. Då är det roligare att hitta något gemensamt än att man sitter ensam hemma, säger Torsten Colérus.

En man som sitter vid en dator i ett öppet kontorslandskap. Han har mössa på huvudet, ryggen vänd mot kameran.
Bildtext Torsten Colérus jobbar ibland hemifrån och ibland från Spinneriet. Hans företag finns i Åbo där han har sina kollegor.
Bild: Privat / Paula Ikonen

Under årens lopp har populariteten att hyra in sig i Spinneriet gått upp och ner. Colérus säger att det fanns en tid när det var mer utmanande att hitta nya hyresgäster. Nu är läget stabilt igen.

Kontoret har sex hyresgäster, vilket enligt Torsten Colérus är helt lämpligt med tanke på lokalens storlek, som är knappt 150 kvadratmeter.

Hur mycket coronaepidemin har inverkat på Spinneriet kan inte Torsten Colérus direkt säga.

- Nog kan det hända att vi har fått några nya medlemmar eller hyresgäster här, men jag kan tänka mig att folk alltid vill ha något slags sammanhang och sällskap. Då är det naturligt att söka sig till sådana här gemensamma kontor.

Spinneriet i Ekenäs var något av en föregångare till dagens distanskontor

3:44

Diskussion om artikeln