Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronatester för passagerare på färjorna ingen succé – bara en av tio testade sig i Helsingfors, en av fem i Åbo

Från 2021
Bild på fartyget Tallink Megastar.
Bildtext 262 passagerare av sammanlagt 2352 under lördagens och söndagens turer på Tallink Megastar nappade på erbjudandet om gratis coronatest.

Endast en liten del av passagerarna som anlände till Finland med färja på veckoslutet ville testa sig för covid-19, trots att testerna var gratis. Alla kanske inte tar epidemin på allvar, säger projektledare Anna Oksanen i Helsingfors. I Vasa diskuteras frågan om tester i hamnen igen på tisdag.

Nästan 5 700 personer åkte färja mellan Tallinn och Helsingfors på veckoslutet. Helsingfors stad bjöd på gratis coronatest på färjorna, men bara 602 personer nappade på erbjudandet, eller ungefär 10 procent.

Ännu på tisdagseftermiddagen hade inga test varit positiva, men de flesta analyserades ännu. En av passagerarna kom från Storbritannien, men hen testade negativt.

Det är oavsett inga kanonsiffror. Anna Oksanen är den på Helsingfors stad som skötte försöket, och hon vet inte varför intresset var så lågt. Hon spekulerar i en intervju för Iltasanomat att många kanske inte tar epidemin på så stort allvar.

Direktören för hälsovårds- och missbrukartjänster Leena Turpeinen i Helsingfors säger att staden skickar med ett testteam på fredagens och söndagens färjor också. Frågan är nu om det är tillräckligt.

- Vi diskuterar med Social- och hälsovårdsministeriet den här veckan om hur vi ska fortsätta, om vi behöver göra något mer, säger Turpeinen.

Svårt att få resurserna att räcka i Åbo

I Åbo gjorde man också försök med att testa resenärer som anlände till hamnen med morgonbåtarna på lördag, söndag och måndag, och trots att intresset var snäppet högre var det fortfarande få som lät testa sig.

71 av de 311 som kom från Sverige gick på test till Åbos coronabekämpningsbuss, eller drygt 23 procent.

Jane Marttila på Åbo stad konstaterar att den viktigaste lärdomen från försöket är att det är resurskrävande. Att testa på heltid kan vara en för ambitiös målsättning, åtminstone med nuvarande resurser.

Profilbild på infektionsläkare Jane Marttila.
Bildtext Jane Marttila på Åbos välfärdstjänster säger att det är svårt att få de nuvarande resurserna att räcka till coronatester i Åbo hamn.
Bild: Yle/ Nora Engström

- Det är arbetsdrygt då passagerarna stiger i land via fyra olika vägar, säger Marttila.

- Färjorna anländer morgon och kväll, och från arbetstagarens synvinkel på ytterst obekväma tider. Det är svårt att få tillräckligt med folk då det dagliga arbetet också måste göras.

Kaukoranta: Vasa hamn diskuteras på tisdag

Vasas ledande överläkare, Heikki Kaukoranta, säger att man i Vasa funderar på coronatest i sin hamn, trots att försöken i södra Finland delvis varit en besvikelse.

- Vi har haft diskussioner om [tester i hamnen], och på tisdag ska vi ha ett möte med centralsjukhuset där vi säkert ska komma överens om hur vi går vidare, säger Kaukoranta.

I Vasa har primärvården inte så bra möjligheter eller resurser att vi kan sprida vår provtagning till hamnen

- I Vasa har primärvården inte så bra möjligheter eller resurser att vi kan sprida vår provtagning till hamnen.

Det är alltså oklart vem som skulle sköta eventuella tester i Vasas hamn. En annan fråga som skulle behöva lösas är hur yrkeschaufförerna i så fall ska testas.

Heikki Kaukoranta
Bildtext Heikki Kaukoranta säger att Vasa stad och centralsjukhus ska diskutera behovet av och möjligheterna till coronatester i Vasas hamn.
Bild: Yle/Anna Ruda

- Det kommer mellan tio och femtio passagerare på varje färjetur, men de flesta är lastbilschaufförer som pendlar regelbundet över Kvarken.

- Frågan är om det är vettigt att testa dem varje gång, eller borde det finnas nån typ av coronapass, så man ser att att "hen har blivit testad nyligen så det behövs inte ett nytt test den här veckan men kanske nästa vecka"? frågar sig Kaukoranta.

Diskussion om artikeln