Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo Akademis studentkår: "Sluta skära ner i vårt studieliv!"

Från 2021
Uppdaterad 19.01.2021 06:03.
Bildcollage med Kåren i Åbo och Havtornen i Vasa.
Bildtext Enligt Åbo Akademis ledning stiger fastighetskostnaderna ständigt och det här är ett problem för många universitet.
Bild: ÅAS, Yle

På torsdagen den 14.1 skickade Åbo Akademis studentkårs fullmäktige ett meddelande där de tog ställning till de nedskärningar som görs i utrymmen menade för föreningsverksamhet. Pro rektor vid Åbo Akademi, Stefan Willför, är förvånad över detta.

I studentkårens meddelande adresserat till Åbo Akademis ledning betonas föreningsverksamhetens vikt inte bara för studielivet, men också för studerandes välmående och för universitetets bild utåt.

I en intervju med Yle Åboland berättar Oliver Back, fullmäktigeordförande för studentkåren, att det här är något som varit en trend redan en lång tid.

- Om vi talar om hur många studietider som påverkats, så är det här något som varit ett faktum redan i åtminstone 10 år, säger Back.

Oliver Back, fullmäktigeordförande
Bildtext Oliver Back säger att kåren förstår att nedskärningar måste göras, men att utvecklingen ändå är oroväckande.
Bild: Åbo Akademis studentkår

Inte bara föreningar som berörs

Många föreningar har berörts av de nedskärningar som gjorts. Kemistklubben r.f och Rockföreningen vid Åbo Akademi r.f, har mist sina utrymmen till följd av flytten från Axelia-byggnaden till Aurum.

Men också kafferum och studierum påverkas av nedskärningarna. I Arken, där den humanistiska fakulteten håller hus, har ett förslag gjorts om att slå ihop alla 13 ämnesspecifika rum till ett enda stort utrymme på tredje våningen.

Linda Javén, som är tidigare ordförande för Humanistiska föreningen, har varit med och protesterat detta förslag.

Enligt Javén är de mindre och separata rummen avgörande för studerandes sociala umgänge, studieframgång och psykiska hälsa. Enligt henne skulle ett gemensamt rum endast vara stökigt.

- Vi brukar säga att de som vistas i studierummet är de som faktiskt blir klara. Man halkar inte av, man hänger kvar, säger Linda Javén.

En överraskning för ledningen

Då Yle Åboland ringde upp pro rektor Stefan Willför för att höra hans reaktion på meddelandet från studentkåren var han överraskad av det tuffa budskapet.

- Jag måste säga att jag är något förvånad. Vi har fört en dialog med kåren och de har haft representanter i alla arbetsgrupper. Vi vill ju naturligtvis se till att föreningarna har ändamålsenliga utrymmen också i fortsättningen.

Stefan Willför ser in i kameran.
Bildtext Stefan Willför säger att också personalen måste klara sig med mindre utrymme.
Bild: Åbo Akademis bildbank.

Enligt Willför är kampen mot stigande fastighetskostnader något som är vanligt för alla universitet idag.

Willför säger också att det är möjligt att flera föreningar snarare kommer att behöva samsas om samma utrymmen än att de får egna utrymmen.

Diskussion om artikeln