Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fängelsedom för Aleksej Navalnyj - nu börjar hans väg genom det ryska rättsväsendets hårda flistugg

Från 2021
Uppdaterad 18.01.2021 16:34.
Navalnyj om gripandet: "Den högsta graden av laglöshet" - Spela upp på Arenan

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj dömdes i dag till trettio dagar ovillkorligt fängelse.

Enligt domstolen har Navalnyj upprepade gånger underlåtit att anmäla sig till sin övervakare för en tidigare villkorlig dom.

Domstolen ansåg att Navalnyj inte hade gett tillräckliga bevis på att han under vistelsen på sjukhus i Tyskland var förhindrad att anmäla sig och heller inte lämnat in bevis på att han verkligen befann sig på kliniken.

Exceptionellt sammankallad domstol

En snabbinkallad rättegång hölls redan på polisstationen dit oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj fördes i går efter att han greps på Sjeremetjevo-flygplatsen.

Det är ovanligt att domstolen samlas på en polisstation. Då det dessutom sker mindre än ett dygn efter att den åtalade greps, är det många som tvivlar på att det ens är lagligt att göra så.

Juristen Vjatjeslav Gimadi från Navalnyjs fond mot korruption skriver på Twitter att den ryska grundlagen förbjuder urtima rättegångar.

Också Navalnyj själv sa inför domstolen att förfaringssättet är i högsta grad olagligt. Han häpnade över hur han utan att veta vart han var på väg fördes in i ett rum som visade sig vara en provisorisk rättssal.

Det snabba förfarandet gjorde att Navalnyjs jurister inte hann förbereda något försvarsmaterial för rättegången.

Medan rättegången pågick samlades några hundra människor utanför. De ropade slagord som ”Ryssland blir fritt”, ”frihet” och ”släpp honom”, till stöd för Navalnyj.

Trots att rättegångar i Ryssland är öppna för journalister släpptes bara några Kremltrogna mediers reportrar in i salen.

En lång och hård väg väntar

Det står helt klart att Navalnyj nu kommer att föras genom det ryska rättsväsendets mest vindlande labyrinter och ställas inför rätta för olika brott som han antagligen inte har begått.

Den ryska staten låter inte dirigera om flyg från flygplats till flygplats och griper inte en människa vid passkontrollen inför tiotals kameror för att sedan ge upp och släppa personen fri.

Aleksej Navalnyj har under sin karriär avslöjat otaliga korruptionsbrott inom den högsta statsledningen. Han har blivit förföljd och undersökt av säkerhetstjänsten FSB under många år.

Och slutligen utsattes han i augusti i fjol för ett mordförsök med nervgiftet Novitjok.

Allt det här visar att han är mycket misshaglig för den politiska eliten med president Putin i spetsen.

Ett alternativ

Även om Navalnyj inte har varit en särskilt populär politisk figur i Ryssland har han lyckats mobilisera människor som vill ha förändring.

Det råder brist på oppositionspolitiker i Ryssland. Det beror till stor del på att alla försök till oppositionell verksamhet på ett eller annat sätt stryps i sin linda.

Navalnyj har bland annat tänkt ut något som kallas ”smart röstning” som går ut på att alltid rösta mot det styrande partiets kandidat.
Metoden har fått kritik för att den styr röster till partier eller kandidater som inte arbetar för samma mål som Navalnyjs anhängare.

Navalnyj själv anser att vad som helst är bättre än en seger för president Putins stödparti Enade Ryssland.

Det är välkänt att president Putin vägrar ta Navalnyjs namn i sin mun. Han brukar tala om ”bloggaren” eller ”patienten i Berlin”.

Aleksej Navalnyj hämnas genom att tala om Putin som ”gubben i bunkern”.

Lever på bidrag av sponsorer.

Aleksej Navalnyjs fond mot korruption och hans politiska verksamhet finansieras av sponsorer. De betalade också hans sjukhusvistelse i Tyskland efter förgiftningen.

Den största enskilda sponsorn är affärsmannen Jevgenij Tjitjivarkin, som själv lever i exil i Storbritannien. Dit flyttade han efter att han 2009 åtalades för försnillning i hemlandet.

Tjitjivarkin grundade och ägde en stor affärskedja, Evroset, inom mobiltelefoni i Ryssland. Numera har han företag inom restaurangbranschen i Storbritannien.

Diskussion om artikeln