Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Donald Trump – fighter eller clown? Här är hans höjdpunkter och lågvattenmärken

Från 2021

Trump lärde sig ljuga redan i barndomen och skandalerna har ofta överskuggat hans politiska framgångar

Hatad – och älskad. Donald Trumps kontroversiella ageranden har synats i sömmarna och fördömts, men den amerikanska presidenten har också genomfört reformer som många glatt sig åt. Vi går igenom Trumps höjdpunkter och lågvattenmärken – och ger en bakgrund till varför han började ljuga.

Turbulensen började redan i barndomen. Den unge, egensinnige Donald fick så mycket bestraffningar att hans initialer DT började användas i skolan som slanguttryck för kvarsittning, enligt en biografi i Washington Post.

Snabbfakta: Donald Trump

Fadern Fred Trump var en framgångsrik fastighetsaffärsman som bland annat ägde 27 000 lägenheter i New York, men hamnade i rubrikerna misstänkt för ocker och för att ha diskriminerat svarta bostadssökande.

Hans operationer för att rädda sonen Donalds misslyckade affärer var också i sökljuset.

Donald Trump tillsammans med sina föräldrar Mary Anne och Fred Trump. Bilden är tagen 1994. Fred Trump dog 1999 och Mary Anne året därpå.

Pappa Trump ljög om sin härkomst

Skandal efter skandal

Donald Trump växte upp i en miljö präglad av narcissism, fiffel, girighet, brist på empati och en förvriden kvinnosyn, enligt en bitter memoarbok skriven av Trumps brorsdotter Mary Trump och utgiven sommaren 2020.

Enligt hennes tolkning präglades Donald Trumps vuxna karriär av de här epiteten.

Mary Trumps biografi över sin farbror Donald blev en bestseller. Donald och hans bror Robert Trump försökte stoppa utgivningen utan att lyckas.

De stora skandalerna uppstod dock först då han blev aktuell som en av världens mäktigaste personer och medierna både i USA och i den övriga världen började granska honom noggrannare.

Flera skandaler handlade om sexism och kvinnoförakt. En sådan var avslöjandet att han skrutit om hur han obehindrat kunde ta kvinnor på musen eftersom han var en stjärna.

Ett av Trumps främsta vallöften var att bygga en mur längs USA:s över 3 000 kilometer långa gräns mot Mexico för att stoppa den illegala invandringen och narkotikasmugglingen därifrån.

Han lovade att Mexico skulle betala för den.

Mexico betalade ingenting och bara cirka 80 kilometer ny mur byggdes. Det mesta arbetet handlade om att bygga om och reparera stängsel som fanns från tidigare.

En utrikespolitisk skandal med Finlandskopplingar uppstod under toppmötet mellan Trump och Rysslands president Vladimir Putin i Helsingfors 2018, då världen fick veta att Trump mera litade på Putin än på sin egen underrättelseapparat.

Då Trump besökte Helsingfors chockades observatörer av att Trump avfärdade CIA:s och FBI:s uppgifter om att Ryssland hade blandat sig i det amerikanska presidentvalet. Trump sa att han litade på Putins ord att Ryssland var oskyldigt.

Världen har också i övrigt förundrats av att Trump verkar fascineras av diverse auktoritära ledare.

Hans första resa utomlands som president gick till Saudiarabien och piruetterna kring Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och Kinas ledare Xi Jinping har varit många.

CNN skrev 2019 att det var så gott som omöjligt att hålla reda på alla skandaler kring Trump.

Populär trots kontroverserna

Trots alla skandaler, lögner och polariserande retorik behöll han ett bastant stöd bland de amerikanska väljarna under största delen av mandatperioden.

Trumps liberala motståndare har förundrat sig över hur det kan komma sig.

Donald Trump har sagt att han gillar kvinnor mer än män. Det finns ett brett stöd bland republikanska kvinnor för honom trots alla avslöjanden om hans sexuella trakasserier mot kvinnor. Här hyllades han inför presidentvalet 2016 av rörelsen Kvinnor för Trump.

En förklaring lyder att människan i de sociala mediernas tidevarv lever i bubblor och inte ser eller hör andra argument än de som stöder den åsikt man redan har.

Den förklaringen brukar appliceras på både supportrarna och de oförstående motståndarna.

En annan förklaring är att de konservativa väljarna svalde Trumps plumpheter i rädsla för att republikanerna skulle förlora makten och den konservativa livsstilen bli hotad.

Bestående stämpel på domarkåren

Uppståndelsen kring Trumps person har ofta överskuggat de politiska framgångar han haft.

Hans kanske största framgång är utnämningen av konservativt sinnade domare som troligen kommer att ha återverkningar i årtionden framöver.

Studenter som motsätter sig abort demonstrerar utanför högsta domstolen i Washington till stöd för den konservativa domaren Amy Coney Barrett. Den liberala domaren Ruth Bader Ginsburgs död i september gav president Trump chansen att befästa högsta domstolens konservativa majoritet.

Förutom de omtalade utnämningarna till USA:s högsta domstol har Trump också utnämnt mer än en fjärdedel av domarna i så kallade circuit courts som kan sägas motsvara hovrätterna i Finland.

I det amerikanska rättssystemet skapas många lagar via prejudikat. Domarna i dessa circuit courts utnämns på livstid och har därmed vittgående möjligheter att påverka samhällsutvecklingen.

Den stora skattereformen

En annan politisk framgång är den skattereform som Trump och republikanerna lyckades driva igenom i kongressen 2017.

Reformen betecknades som den mest omfattande renoveringen av det amerikanska skattesystemet sedan Ronald Reagans reform 30 år tidigare.

Den största förändringen var att sänka företagsbeskattningen med syftet att skapa fler arbetsplatser i USA.

Hemlösa sov på trottoarerna på Manhattan i New York i somras. Arbetslösheten i USA fortsatte minska under Donald Trumps presidentperiod men steg chockartat då coronapandemin slog till.

Landet hade tidigare bland de högsta skattenivåerna för företag i industriländerna, även om det fanns och fortfarande finns flera sätt för företagen att sänka och undgå skatter.

Liksom med de flesta andra skattereformer i världen finns det vinnare och förlorare, och både Trumps supportrar och motståndare hittar belägg för sina åsikter att reformen antingen var en framgång eller ett misslyckande.

Offensiv i Mellanöstern – dumpade Paris och Iran

Trumps slogan från sin första dag som president var “Amerika först” och i enlighet med den politiken lämnade USA flera internationella avtal.

Utrikespolitiskt var det relativt sparsamt med framgångar för president Trump fram till slutet av mandatperioden.

Relationerna till en stor del av USA:s tidigare allierade försämrades under Trumps tid vid makten och nya kalla krig uppstod med Ryssland och Kina.

Strax inför presidentvalet 2020 blev det dock plötsligt fart på den internationella diplomatin och Washington kunde meddela att Israel och flera arabstater knyter diplomatiska relationer efter USA:s medling.

En skylt i Tel Aviv sa i höstas att Israel behöver Donald Trump flera år till. Trump stödde entydigt Israel i Mellanösternkonflikten. Under hösten fick Trumpadministrationen till stånd en normalisering mellan Israel, Förenade arabemiraten, Bahrain, Sudan och Marocko trots palestiniernas protester.

Många räknar också dödandet av terrorgruppen IS ledare Abu Bakr al-Baghdadi 2019 som en fjäder i hatten för Trump.

Mobbare eller Rocky Balboa?

Det har sagts om Donald Trump att hans motståndare ser honom som en arrogant, obildad mobbare och clown medan hans anhängare ser honom som en fighter – en amerikansk ärkehjälte och underdog typ Rocky Balboa eller Rambo.

Trump själv odlade gärna fighterversionen och fick stöd för den då han snabbt blev frisk efter att ha insjuknat i covid-19.

Tidigare hade han förminskat coronavirusets betydelse och vägrat bära munskydd, vilket gjorde munskyddet till ett politiskt ställningstagande.

Det som troligen kommer att bli det mest ihågkomna historiska arvet efter Trump ägde dock rum under presidentvalet och tiden fram till maktskiftet.

Trump påstod oupphörligt med emfas att det förekom omfattande valfusk och att valet “stals” av demokraterna och de traditionella medierna. Han erkände aldrig sin valförlust.

En betydande del av hans anhängare trodde på den här lögnen som hela tiden upprepades.

Det hela kulminerade i stormningen och vandaliseringen av kongressbyggnaden Capitolium då ledamöterna därinne höll på att stadfästa Joe Bidens seger i demokratisk ordning.

Den Trumptrogna mobben gick till angrepp efter att ha uppviglats av sin president på en demonstration strax innan.

Sagan om Trump är inte slut i och med maktskiftet i Vita huset.

Ex-presidenten hotas av flera åtal som åklagarna inte velat driva så länge han varit president och haft en viss immunitet.

Hans affärsimperium har börjat knaka i fogarna då flera storföretag dragit öronen åt sig efter händelserna i Capitolium.

Dessutom väntar riksrätten på honom.

Källor: Yle arkiv, Encyclopaedia Britannica, Nationalencyklopedin, Wikipedia, New York Times, Washington Post, New Yorker, Fox News, BBC, The Guardian, Der Spiegel, CNN, Independent, Atlantic, Aftonbladet, Foreign Policy.

Bilder: AFP, Lehtikuva, All Over Press, EPA, Reuters