Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tyskland förlänger sin coronanedstängning till mitten av februari – medicinska munskydd blir obligatoriska i kollektivtrafiken och butiker

Från 2021
Uppdaterad 19.01.2021 23:21.
En ensam person går över torget Gendarmenmarkt.
Bildtext Torget Gendarmenmarkt ligger öde i coronanedstängningens Berlin.
Bild: DPA / Lehtikuva

Tyskland förlänger sina coronarestriktioner till den 14 februari. Det innebär att skolor, restauranger och de flesta butiker förblir stängda efter den 31 januari. Det är speciellt de nya varianterna av coronaviruset som väcker oro hos beslutsfattarna.

Tyskarna rekommenderas jobba på distans om bara möjligt och företagen måste tillåta att arbetstagarna jobba hemifrån.

Enligt förbundskansler Angela Merkel jobbar färre personer hemifrån nu än i våras under den första vågen.

– Fler personer borde jobba hemifrån för att minska kontakterna som kan sprida coronaviruset, sa hon på tisdag kväll efter att diskussionerna med de tyska delstaternas regeringscheferna hade avslutats.

Dessutom blir det obligatoriskt att använda munskydd av medicinsk standard när man reser med kollektivtrafik eller rör sig i de butiker som fortfarande får vara öppna, till exempel matbutiker.

I Bayern är det sedan i går obligatoriskt att bära så kallade FFP 2-andningsskydd då man går till butiken eller använder allmänna kommunikationsmedel.

Något färre antal nya coronafall

Tidigare konstaterade man att antalet nya coronafall hade minskat en aning under de senaste dagarna, men man är orolig för de mer smittsamma muterade versionerna av viruset.

– Nu är det tid att ta till preventiva metoder mot virushotet, sa Merkel efter mötet på tisdagskvällen.

På måndagen registrerades omkring 7 100 coronafall i Tyskland. Det var den lägsta siffran sedan oktober, även om det gäller att komma ihåg att registreringen släpar efter på grund av veckoslutet.

– För några veckor sedan var siffrorna redan på väg neråt, men så kom det igen till en ny våg. Därför är det nu viktigt att inte se de sjunkande siffrorna som en signal för att på nytt ge viruset rum att sprida sig, sa Tysklands hälsominister Jens Spahn.

På tisdag bekräftades nästan 11 400 nya fall av coronasmitta i Tyskland. De innebär att det totala antalet coronafall nu är 2,05 miljoner i Tyskland. I Tyskland har 47 600 personer avlidit till följd av covid-19.

Obekant coronavariant granskas

Från den tyska smittskyddsmyndigheten utreder man också om en del av de positiva testresultaten inte har meddelats.

Samtidigt oroar man sig i Tyskland ändå allt mer för de mer smittsamma versionerna av coronaviruset.

Från Garmisch-Partenkirchen i södra Tyskland rapporteras om en hittills obekant version, som nu analyseras vidare. Åtminstone tre personer ska enligt Bayerischer Rundfunk ha testats positivt för den nya coronavarianten.

– Vi kommer nu att se till att det framöver görs mer analyser av coronavirusen och att det för laboratorierna ska bli obligatoriskt att leverera resultaten till smittskyddsmyndigheten, sa hälsominister Spahn.

Källa: STT, Reuters, Der Spiegel

Artikeln uppdaterades under tisdagen om de slutliga restriktionerna.

Diskussion om artikeln