Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IIHF bekräftar: Ishockey-VM spelas inte i Belarus

Från 2021
Uppdaterad 18.01.2021 18:38.
Finlands landslag jublar.
Bild: All Over Press

Belarus fråntas värdskapet för herrarnas ishockey-VM i vår. Det har internationella ishockeyförbundets styrelse bestämt. Det är inte lämpligt att arrangera mästerskapet i Minsk, säger IIHF:s ordförande René Fasel.

De senaste dagarna har mer och mer pekat mot att Belarus inte kommer att få arrangera ishockey-VM i maj och juni.

Stora sponsorer har hotat att hoppa av om landet får stå kvar som arrangör, och IIHF:s viceordförande Kalervo Kummola har också sagt att pendeln har vänt inom förbundet.

I dag har internationella ishockeyförbundet haft ett möte för att diskuterat VM och där slog man fast att Belarus inte får arrangera mästerskapet.

”På grund av säkerhetsskäl som är bortom IIHF:s kontroll beslutade styrelsen att det inte finns någon annan möjlighet än att flytta VM från Minsk och Belarus. Beslutet togs efter en omfattande utredning", skriver IIHF.

Fasel: Väldigt tråkigt

Ishockeyförbundets ordförande René Fasel har länge hävdat att man inte tänker flytta mästerskapet.

”Det är väldigt tråkigt att behöva frånta Minsk arrangemanget. Under processen har vi försökt tala för att VM skulle användas för att ena landet och ge det en positiv väg framåt", säger Fasel och fortsätter.

”Även om styrelsen känner att VM inte ska användas som ett politiskt verktyg så har vi kommit fram till att det inte är lämpligt att arrangera mästerskapet i Minsk när det finns stora problem kring säkerheten för lagen, publik och personal”.

Minsk och Riga hade ansökt om och tilldelats VM tillsammans, och förbundet ska nu se över Lettlands roll. Man ska utvärdera möjligheten att flytta mästerskapet till en enda arena.

”Vi har ännu inte bestämt var Minskgruppens matcher och finalen ska spelas, det kan ta några veckor. Jag har varit av den åsikten att det skulle vara lättast om Riga arrangerar hela mästerskapet, men det finns några frågetecken kring den andra arenan. Jag tror att finalen spelas i Riga även om det inte finns något beslut”, säger Kalervo Kummola till Yle Urheilu.

Diskussion om artikeln