Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ishockeyförbundet har tre alternativ för att ersätta Belarus – Kalervo Kummola hoppas att Lettland får arrangera finalen: ”Har lidit mycket”

Från 2021
Uppdaterad 18.01.2021 21:46.
Vice ordförande Kalervo Kummola har stort inflytande i det internationella hockeyförbundet.
Bildtext Kalervo Kummola.
Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

IIHF har gett Belarus kalla handen och nu står man inför ett nytt beslut. Ska hela VM spelas i Lettland eller plockar man in något annat värdland? Det ska förbundet ta ställning till under de kommande veckorna.

På måndagen tog följetongen krig ishockey-VM i Belarus slut. På ett möte bestämde internationella ishockeyförbundet att man fråntar landet arrangemanget.

– Mötet gick lugnt till och i stort sett var alla enhälliga, säger IIHF:s viceordförande Kalervo Kummola på en presskonferens.

Till och med förbundets ordförande René Fasel, som envist hållit fast vid att inte flytta VM, insåg att det inte gick längre.

– Redan innan mötet visste han att han var ensam i detta och han tog skeden i vacker hand. Han hade också ringt till det belarusiska ishockeyförbundet och berättat hur det troligtvis skulle gå.

– Många i styrelsen anser att politik och idrott inte ska blandas ihop, men ingen har väl gjort det mer än Lukasjenko själv. Han har utsett landets olympiska kommitté och ishockeyförbundets ordförande, säger Kummola.

Kummola minns också tillbaka på VM 2014 då många trodde att det skulle ske förändringar i Belarus.

– Vi fick visumfrihet men inget annat, och sedan dess har det inte skett förbättringar. Nu kan jag konstatera att Lukasjenko knappast aldrig kommer att förändras, säger han.

Finska förbundet gläds över beslutet

Kummola säger att han efter presidentvalet i Belarus började inse att det skulle bli svårt att arrangera VM i landet, men han menar samtidigt att det skulle ha funnits förutsättningar för ett lyckat mästerskap.

– Om vi bara tittar på sporten så är Belarus ett bra ishockeyland med bra faciliteter. Men mänskliga rättigheter måste gå före ishockeyn. Vi har heller inte fått någon klarhet angående coronasituationen i landet, säger han.

Från Finlands ishockeyförbund säger ordförande Harri Nummela att IIHF fattat det enda rätta beslutet.

– Vi har ett tag ansett att man inte kan spela som läget är nu. Det är bra att man nu kommit till ett sådant beslut, säger han på presskonferensen.

Nummela säger också att en del av osäkerheten kring mästerskapet nu försvinner, men att pandemin fortfarande pågår och påverkar.

Tre alternativ på bordet

Hur VM i maj och juni ska genomföras är inte bestämt, men enligt Kummola har IIHF tre alternativ att ta ställning till.

– Antingen spelar vi hela VM i Lettland, men då är den andra arenan ett problem. Bratislava är också redo att arrangera och samma gäller för Herning. Vi kommer inte att ta in flera alternativ utan vi ska fatta beslut bland dessa tre inom några veckor, säger Kummola som också har en önskan om VM.

– Jag anser att åtminstone finalen borde spelas i Lettland eftersom de har lidit mycket av den här situationen.

Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics skriver på Twitter att landet är redo att arrangera hela mästerskapet. Harri Nummela bekräftar också att det inte är aktuellt att spela VM i Finland.

– Vi fokuserar på 2022 och att se till att mästerskapet i Tammerfors och Helsingfors blir det bästa någonsin. Om det inte hade funnits andra alternativ kunde vi ha ersatt men nu fokuserar vi på vårt mästerskap nästa år, säger han.

Diskussion om artikeln